1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Filterkoffie zetten: alles wat je wil weten

Filterkoffie zetten: alles wat je wil weten

Filterkoffie zetten

Door het gemak van koffiecupjes en de populariteit van espressomachines voor thuis zou je haast vergeten dat filterkoffie ook hartstikke lekker is. Ondanks dat zijn er genoeg mensen die met liefde filterkoffie zetten – met een elektrisch apparaat of een simpel mokapotje. Ben je zelf gek op filterkoffie of wil je het weer eens proberen? Lees dan gauw verder. 

Filterkoffie zetten

Filterkoffie zetten  

Filterkoffie zetten is heel simpel. Ongeacht het apparaat dat je gebruikt heb je slechts twee ingrediënten nodig: filterkoffie en vers water. De koffie bestaat uit fijngemalen koffiebonen die op de juiste grootte zijn gemalen. Het warme water loopt door de gemalen koffie waardoor het de smaak, kleur, geur en andere eigenschappen mee kan nemen. Het resultaat is het donkere aromatisch drankje waar je menig koffiedrinker voor wakker kunt maken.

Verschil espressoapparaat 

Het water loopt met behulp van de zwaartekracht door de koffie. Anders dan bij bijvoorbeeld een espressoapparaat, waarbij de druk van het apparaat het water door de gemalen bonen perst. Hierdoor zie je bij filterkoffie slechts een paar luchtbelletjes in de pot of kop, in tegenstelling tot het crème laagje bij espresso’s. Doordat er geen gebruik wordt gemaakt van druk, heeft het water wel een stuk langer de tijd nodig om door te lopen. 

Verschillende soorten filterkoffie 

Net als bij andere manieren van koffie maken zijn er ook bij filterkoffie verschillende soorten te onderscheiden. De smaak en sterkte van de filterkoffie zijn onder andere afhankelijk van het type bonen dat je gebruikt, maar ook de branding en de hoeveelheid water. Zo heeft de ene soort iets weg van chocolade en noten, terwijl de ander wat zuriger kan smaken, bijvoorbeeld naar citrusfruit. Daarnaast is het type maling van belang: in een ouderwetse koffiemachine gebruik je een fijnere maling, ook wel snelfiltermaling genoemd, omdat het water daardoor langer de tijd heeft om door te lopen. Gebruik je een mokapot of cafetière? Ga dan voor een grovere maling waar het water juist sneller doorheen loopt. 

Fairtrade 

Sommige verpakkingen dragen het Fairtrade-logo, wat inhoudt dat de koffie is gemaakt van Fairtrade-koffiebonen met aandacht voor de natuur en de makers. Is de koffie cafeïnevrij? Dan is de cafeïne uit de bonen gehaald. ALDI heeft verschillende soorten in het assortiment, waardoor er voor ieder wat wils is. Lees de beschrijving op de verpakking en kies de koffie die het beste past bij jouw smaak en voorkeuren. 

De juiste filterkoffie verhouding  

Als je filterkoffie zet, is één ding extra belangrijk: de verhouding koffie tot water. Je kunt nog zulke lekker koffie gebruiken, maar voeg je te veel of juist te weinig water toe, dan kan ie alsnog vreselijk slecht smaken. Gebruik daarnaast altijd vers water en bewaar de koffie als het kan in een niet-transparant luchtdicht bakje of pot, dat komt het eindresultaat alleen maar ten goede. Heb je een filter nodig? Maak ’m van tevoren nat zodat het filter zo min mogelijk van de lekkere koffiesmaak opneemt. 

Afhankelijk van hoe sterk je de koffie drinkt, kan de verhouding tussen filterkoffie en water uiteenlopen. Ga in principe uit van ongeveer 7 gram gemalen koffie met 100 tot 125 ml water. Hoe meer water je toevoegt, des te slapper de koffie wordt. Probeer eerst bovenstaande verhouding en bepaal of je de koffie sterker of slapper wil. Wil je variëren? Houd altijd één onderdeel constant, bijvoorbeeld de hoeveelheid koffie. 

Meer zoals dit:

ijskoffie-maken

Zo kan je zelf een ijskoffie maken in 4 stappen

Wil jij zelf een ijskoffie maken? Dat is makkelijker dan je denkt. In 4 simpele stappen leer je alle in en outs voor een heerlijke ijskoffie.

Verder lezen
affogato

Maak de allerbeste affogato met dit makkelijke affogato recept

Een goede affogato maak je in een handomdraai, maar hoe? We delen het allerbeste affogato recept + geven je tips om eindeloos te variëren.

Verder lezen
koffievlek verwijderen

Hoe kun je het beste een koffievlek verwijderen?

Koffie knoeien is niet alleen zonde van je drankje… Als je pech hebt, verpest het ook een kledingstuk of zelfs de hele bank. Hier lees je hoe je koffievlekken het beste kunt verwijderen.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet je naar de veiligheidsinstellingen van je browser gaan en aangeven dat je de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Je e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht je problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. Je kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij je begrip.
  • Je kunt op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Bevestiging van je telefoonnummer

Bevestiging van je e-mailadres en telefoonnummer

Je  ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

Je ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

Je ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch