1. Startpagina
 2. Altijd ALDI
 3. Maak de allerbeste affogato met dit makkelijke affogato recept

Maak de allerbeste affogato met dit makkelijke affogato recept

affogato

De affogato is één van de populairste toetjes van het afgelopen jaar. Het is makkelijk, snel en ontzéttend lekker. Ideaal in een restaurant als simpel dessert, maar ook om thuis te maken. Je doet het namelijk in een handomdraai, hebt weinig ingrediënten nodig en kunt er ook eindeloos mee variëren. Wij leggen je uit hoe je de allerbeste affogato maakt, maar ook wat het nou eigenlijk precies is en welke variaties er zijn. 

Affogato maken met dit heerlijke affogato recept

Wat is een affogato?

Een affogato is een toetje afkomstig uit Italië en bestaat uit slechts twee ingrediënten: een bolletje roomijs met warme koffie. Traditioneel krijg je het ijs in een klein glaasje geserveerd, waarna ze de hete espresso – meestal aan tafel – over het ijs gieten. Het resultaat is een smaaksensatie met het zachte, zoete en smeltende ijs en de hete, bittere espresso. 

De beste ingrediënten voor de lekkerste affogato 

Een affogato is niet moeilijk om te maken en bevat in principe maar twee ingrediënten. Des te belangrijker is daardoor de kwaliteit van de producten. Ga daarom voor de allerlekkerste espresso die je kunt vinden en gebruik alleen de soort koffiebonen die jij lekker vindt. Hetzelfde geldt voor het ijs: gebruik jouw ultieme favoriet en ga voor de hoogste kwaliteit. In beide gevallen kun je ze vinden in de winkel, we hebben de voorselectie alvast gedaan en het heerlijkste ijs en koffie uitgezocht. En dat hoeft helemaal niet duur te zijn. 

tip

Je kunt ook een combinatie van verschillende smaken ijs gebruiken, zolang het maar roomijs is. Denk bijvoorbeeld aan het slagroomijs met triple chocolate roomijs uit de winkel. Ook lekker: straciatellaroomijs in combinatie met salted caramel roomijs. 

tip

Affogato recept: stap voor stap een affogato maken

Stap 1: zet de koffie 

Maak de koffie en zet alvast een glaasje of kopje klaar om de affogato in te presenteren. Maak je affogato voor een grote groep? Zet de koffie dan in een grote maatbeker. De kopjes zet je klaar met het ijs. Tip: zet de koffie in een glaasje of maatbekertje met een tuutje. Dat helpt bij het schenken en voorkomt een kliederboel. 

Stap 2: schep het ijs 

Schep het ijs in mooie bolletjes en leg in een glaasje of kopje. Maak je de affogato voor een grote groep? Bewaar dan de bolletjes ijs op een bakplaat met huishoudfolie in de vriezer.  

Stap 3: maak aan tafel af

Door de warmte van de koffie smelt het ijs heel snel. Maak daarom als het even kan de affogato aan tafel af. Zet de glaasjes of kopjes op tafel en giet in een vloeiende beweging de koffie erop. 

Stap 4: top met lekkers (optioneel)

Wil je de affogato nog feestelijker maken? Voeg dan een stukje chocolade toe, schep een lepel lobbig geklopte slagroom boven op de koffie, rasp er chocolade over, besprenkel met gehakte nootjes of serveer met een lange vinger (of ander koekje naar smaak). 

affogato

Affogato recept variaties

 • Vegan affogato: vries een gepelde banaan in stukjes in en maal deze met een scheut kokosmelk tot ijs in een keukenmachine. Giet hierop de hete espresso en geniet. 
 • Chocolade affogato: leg op het bolletje ijs een stukje pure chocolade en giet hierop de warme koffie.  
 • Affogato met een tic: meng een eetlepel van je favoriete (koffie)likeur door de hete koffie. Giet op een bolletje ijs naar smaak.

Op het boodschappenlijstje 

Meer zoals dit:

frappuccino maken

Hoe maak je zelf de lekkerste frappuccino?

Een (caramel) frappuccino is misschien wel de lekkerste zoete koffie bij mooi weer. Maar wat is het eigenlijk en hoe maak je het zelf?

Verder lezen
Cappuccino maken

Hoe kan je zelf de lekkerste cappuccino maken?

Zelf thuis een lekkere cappuccino maken? In een paar simpele stappen (en met lekkere koffie) ben je snel een echte barista thuis!

Verder lezen
ijskoffie-maken

Zo kan je zelf een ijskoffie maken in 4 stappen

Wil jij zelf een ijskoffie maken? Dat is makkelijker dan je denkt. In 4 simpele stappen leer je alle in en outs voor een heerlijke ijskoffie.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
 • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
 • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
 • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
 • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
 • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
 • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
 • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch