Project Kruidenrijk Grasland van ALDI voor meer biodiversiteit
  1. Startpagina
  2. “Ik zie positieve veranderingen in het gras”

Interview de heer Nijkamp

Plaats: Raalte, Overijssel
Aantal koeien: 40 koeien
Aantal hectare: 26 
Aantal hectare Kruidenrijk Grasland:

Hank

"Ik zie positieve veranderingen in het gras"

Robert Nijkamp uit Raalte is al 25 jaar boer en ziet nog elke dag mogelijkheden om zijn bedrijf te verbeteren. Zijn kruidenrijk grasland behelst twee hectare en is ingezaaid met allerlei kruiden waar zijn koeien lopen en grazen. Kruiden die in zijn grasland staan zijn de bekende boter- en paardenbloem en de smalle weegbree, maar ook de minder bekende cichorei, herderstasje, biggenkruid en rode klaver. 

Diepe wortels
Samen met experts heeft Robert bepaald wat hij kon inzaaien. Het verschilt per grondsoort welke kruiden er het beste passen. Zelf heeft hij een droge zandgrond en de juiste kruiden helpen om op een natuurlijke wijze de bodem te verbeteren. “Kruiden wortelen dieper dan gras en houden meer water vast. De grond wordt door die wortels dus minder droog. Dat is fijn: we hadden dit voorjaar een hele droge periode. De kruiden zorgen voor een grond die je dus niet hoeft te sproeien en duurzamer is dan normaal gras.”

Speeltuin

Robert vindt het een boeiend experiment: "Ik ben nog volop aan het ontdekken, ik zit echt nog in de speeltuin als het gaat om kruidenrijk grasland. Bij alles wat ik doe denk ik, kan het ook anders en beter. Ik ben blij dat ik positieve veranderingen zie in het gras. We moeten alleen nog veel leren over deze kruiden. Ze hebben tijd nodig om te groeien en zich te vermenigvuldigen. Het is een langetermijnproces. Als we meer inzicht hebben, kunnen we onze werkwijze aanpassen, bijvoorbeeld door de bemesting specifiek per stuk grond te regelen. Het met kruiden bezaaide land ligt langs de weg en is een mooi gezicht voor voorbijgangers. Het is leuker om ook gekleurde en gevarieerde planten en kruiden te zien dan alleen groen gras en mensen kunnen dan ook zien dat je er mee bezig bent.” 

Meer onderzoek 
Kruidenrijk Grasland staat nog in de kinderschoenen en dat is soms best lastig. “Er is veel meer onderzoek nodig. Wat doen kruiden bij verschillende soorten gras en soorten grond? Waar kan het ons helpen? Is het gezonder voor de koeien? De gezondheidsvoordelen zijn nu nog niet bewezen, maar mogelijk zijn die er wel. Ik zie kruidenrijk grasland als een onderdeel dat bijdraagt aan de natuur en het hele ecosysteem.”

Lange termijn

Nijkamp heeft nu ruim een jaar ervaren wat het experiment Kruidenrijk Grasland voor hem betekent. “Het feit dat ik minder mest kan gebruiken en gerichter mest kan inzetten, is een positieve verandering.” Op de vraag welk advies hij aan collega-boeren zou geven: “Het ligt er helemaal aan wat de kenmerken per regio zijn en wat iemand wil. Nederland is niet overal hetzelfde. Kruidenrijk grasland kan zeker wat doen, maar het gaat om lange termijn oplossingen.”

Kalender

Een advies aan iedereen die zich met kruidenrijk grasland bezig houdt heeft Nijkamp ook: “Om op de lange termijn goed te kunnen evalueren, zijn data nodig. Een voortdurende registratie is belangrijk. Je moet vastleggen wat je doet, zodat je over enkele jaren ziet wat het oplevert. Maak een graslandkalender.”

 

 

 

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet je naar de veiligheidsinstellingen van je browser gaan en aangeven dat je de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Je e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht je problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. Je kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij je begrip.
  • Je kunt op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Bevestiging van je telefoonnummer

Bevestiging van je e-mailadres en telefoonnummer

Je  ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

Je ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

Je ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch