Bescherming van bossen van ALDI

Bescherming van bossen

  1. Startpagina
  2. Bescherming van bossen

Onze inzet om ontbossing te beëindigen

Bossen zijn diverse en complexe ecosystemen die een leefgebied vormen voor planten, dieren en mensen. Dit geldt met name voor tropische bossen die het grootste deel van de biodiversiteit en zoetwatervoorziening van onze planeet herbergen. Deze ecosystemen worden bedreigd omdat ontbossing in een alarmerend tempo doorgaat, wat aanzienlijk bijdraagt ​​aan de wereldwijde CO2-uitstoot. Commerciële landbouw is een van de belangrijkste aanjagers van wereldwijde ontbossing.

Ons doel

Daarom is ons doel om ontbossing tegen 31 december 2030 uit onze wereldwijde hoog risico toeleveringsketens te elimineren.

Er worden zogenaamde cut-off data gedefinieerd voor de individuele grondstoffen, afhankelijk van de marktsituatie en beschikbare certificeringsprogramma's. De laatste door ons geaccepteerde cut-off datum is 1 januari 2020 voor alle relevante grondstoffen.

Onze acties

Onlangs heeft ALDI Nord nieuwe doelen en routekaarten vastgesteld voor de grondstoffen waarvan we hebben vastgesteld dat ze het risico lopen ontbossing in onze toeleveringsketens te veroorzaken. Daarbij is een beoordeling uitgevoerd om de belangrijkste risico's, kansen en routes te identificeren voor het leveren van een geloofwaardig plan om de potentie voor ontbossing tot een verwaarloosbaar niveau te verminderen.

Om de resultaten van de beoordeling te communiceren, is een International Position Statement on Deforestation gepubliceerd waarin de resultaten zijn opgenomen. In de verklaring wordt ook uiteengezet hoe we ons doel willen bereiken om tegen 2030 ontbossing uit de meest relevante toeleveringsketens te elimineren.

Onze aanpak is ontwikkeld in samenwerking met experts en milieuorganisaties en is gebaseerd op de richtlijnen van het Accountability Framework Initiative (AFi). Het Accountability Framework Initiative is een wereldwijde coalitie van niet-gouvernementele organisaties die zich inzetten voor de bescherming van bossen, andere ecosystemen en mensenrechten.

Actiegebieden

Onze belangrijkste actiegebieden om ontbossing aan te pakken in onze meest relevante toeleveringsketens zijn:

Normen en transparantie

Waar beschikbaar, spelen door onafhankelijke derde partijen gecertificeerde grondstoffen een sleutelrol voor retailers om ervoor te zorgen dat duurzaamheidseisen in de praktijk worden geïmplementeerd. Een goede optie in dit verband zijn fysieke toeleveringsketens. In het geval van beperkte beschikbaarheid erkennen we de impact van credits om ontbossing te minimaliseren als een eerste stap. Daarnaast streven we naar maximale transparantie waar mogelijk om de impact van onze maatregelen te vergroten.

Stakeholderdialoog en samenwerking

Vooral voor complexe toeleveringsketens is samenwerking tussen stakeholders essentieel voor markttransitie. Wij werken samen met:

  • Standaardinstellingen om certificeringscriteria robuuster te maken.
  • Onze toeleveringsketen: directe leveranciers en handelaren.
  • Branchegroepen: Tussen bedrijven met organisaties als Retail Soy Group (RSG).
Capaciteitsopbouw

we houden ons bezig met de oorsprong van grondstoffen van onze producten om directe impact te creëren. Als aanvulling op certificering en samenwerking overwegen we projecten of landscape approaches te ondersteunen, die de meeste impact hebben en ontbossing minimaliseren.

Ondersteuning van het Europees wetgevend kader

Om systemische uitdagingen aan te pakken, zijn sectoroverschrijdende samenwerkingen nodig, met inbegrip van alle relevante politieke, economische en sociale belanghebbenden.

Onze langdurige partnerschappen en samenwerking met verschillende belanghebbenden is de beste manier gebleken om ontbossing te voorkomen binnen de complexe toeleveringsketens van onze grondstoffen.

Daarom ondersteunt ALDI Nord de invoering van een slim en robuust Europees wetgevingskader om de EU-bijdrage aan de wereldwijde legale en illegale ontbossing en bosdegradatie te verminderen.

Wetgevende maatregelen tegen ontbossing door de Europese Unie zijn essentieel om een ​​gelijk speelveld te creëren en sectorbrede veranderingen te stimuleren. Het kan een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen van ontbossing en vermindering van de uitstoot van broeikasgassen, en aan het voorkomen van verlies van biodiversiteit.

Onze prioriteiten

Bescherming van bossen

Palmolie*

Om ervoor te zorgen dat de palmolie, die in onze eigen merkproducten wordt gebruikt, ontbossingvrij is, moet deze gecertificeerd zijn volgens de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) Chain of Custody-standaard.

Het aandeel gecertificeerde palm(pit)olie dat de ALDI Nord Groep gebruikt voor de productie van food en non-food producten bedraagt nagenoeg 100%. Dit betekent dat de palmolie die in ALDI-producten wordt gebruikt alleen afkomstig is van producenten die voldoen aan bepaalde richtlijnen en specificaties. Dit is bedoeld om de teelt van oliepalmen duurzamer te maken en ontbossing, slash-and-burn en mensenrechtenschendingen bij de palmolieteelt te voorkomen.

Naast de aankoop van gecertificeerde palmolie ondersteunde ALDI Nord van 2017 tot 2021 een landbouwproject in Ivoorkust in samenwerking met de niet-gouvernementele organisatie Solidaridad International. Het project was gericht op het stimuleren van goede landbouwpraktijken onder kleine boeren. Sinds de start van het project zijn in totaal 17.500 boomzaailingen geplant en 250 hectare bos hersteld.

Daarnaast brengen zowel het Wereld Natuur Fonds als de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO) een scorecard uit met betrekking tot de inzet van bedrijven voor duurzamere palmolie, waarin ook ALDI is opgenomen en goede scores behaalt. De WNF scorecard vind je hier, en de RSPO scorecard vind je hier.

Soja*

Sojateelt voor de productie van veevoer is een van de grootste oorzaken van ontbossing. Wij zijn ervan overtuigd dat alle spelers in de waardeketen hier hun verantwoordelijkheid voor moeten nemen. Uit de periodieke monitor van Initiatief Duurzame Handel blijkt dat 100% van de soja die nodig is voor de Nederlandse consumptie van dierlijke producten gecertificeerd en ontbossingsvrij is (IDH-Soy-Monitor-2020-DEF-002.pdf (idhsustainabletrade.com)). Hiervoor wordt tot op heden nog vooral gewerkt met RTRS credits. Dat betekent dat de verantwoord geteelde soja niet per se terecht komt in de ketens die naar de Nederlandse producten leiden.

In onze inkoopvoorwaarden is opgenomen dat vanaf half 2021 voor alle soja die gebruikt wordt voor de productie van zuivel, pluimvee, rund-, varkensvlees, aquacultuur en (tafel)eieren enkel verantwoord gecertificeerde soja ingekocht wordt. Daarnaast streven we ernaar dat eind 2025 minimaal de helft van het totale sojavoer afkomstig is van fysiek gecertificeerde toeleveringsketens. Ook dat is al opgenomen in onze inkoopvoorwaarden.

ALDI is aangesloten bij de Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS). We rapporteren jaarlijks onze voortgang en doelen aan RTRS; dat is hier te vinden. Om onze inkoopvoorwaarden te verifiëren en onze impact te meten, bepalen we sinds 2021 samen met onze leveranciers en een externe dienstverlener onze sojavoetafdruk. In de toekomst zullen we dit publiceren als onderdeel van ons RTRS-lidmaatschap en zo rapporteren over onze voortgang.

Daarnaast werken we binnen het Centraal Bureau voor Levensmiddelen (CBL, brancheorganisatie van supermarkten) met elkaar aan de ambitie voor een ontbossings- én conversievrije sojaketen in 2025.

Producten op basis van hout en papier* 

Ons doel is om ons hout en op hout gebaseerde producten en de daarvoor gebruikte hout of op hout gebaseerde verpakkingen om te schakelen naar gerecyclede of duurzaam gecertificeerde materialen. Waar mogelijk gebruiken we gerecyclede materialen. Ook streven we ernaar om houthoudende huismerkartikelen in ons standaard- en promotieassortiment, evenals kantoorartikelen voor eigen gebruik, om te zetten in gecertificeerde grondstoffen, bijvoorbeeld volgens de standaard Forest Stewardship Council (FSC®). Nu al is het merendeel van het gebruikte materiaal gecertificeerd. De cijfers over 2021 worden in juli gepubliceerd in ons maatschappelijk jaarverslag.

In 2020 ontvingen we de Sustainability Heroes Award voor onze uitzonderlijke maatschappelijke betrokkenheid in Namibië. Samen met ALDI SÜD en FSC® ondersteunen we sinds 2019 een project voor de duurzame productie van houtskool en creëren we tegelijkertijd banen in niet-stedelijk gebied.

Rundvlees*

De vee-industrie in Brazilië staat bekend als een van de belangrijkste aanjagers van ontbossing, door continue uitbreiding van grasland voor vee. Bovendien zijn de toeleveringsketens van Braziliaans rundvlees zeer complex en moeilijk te controleren. Zo doet ALDI Nord afstand van Braziliaans rundvlees in zijn toeleveringsketens. Het afstand doen van Braziliaans rundvlees geldt vanaf de zomer van 2022 voor alle nieuwe leverancierscontracten voor vers en bevroren vlees. In een volgende stap gaan we de herkomst van verwerkt vlees onder de loep nemen. Nu al is het merendeel van het rundvlees bij ALDI van Europese herkomst. ALDI wil dit aandeel rundvlees verder vergroten, mede door de groeiende vraag.

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
  • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch