Beter voor het klimaat? Natuurlijk wel bij ALDI
 1. Startpagina
 2. Beter voor het klimaat? Natuurlijk wel

Onze inzet voor het klimaat

Klimaatverandering en de gevolgen daarvan behoren tot de grootste maatschappelijke uitdagingen van deze tijd. ALDI heeft de afgelopen jaren al veel bereikt. Eind 2021 kon bijna de helft van de uitstoot van broeikasgassen worden bespaard ten opzichte van 2015.

Via concrete maatregelen willen we besparen op energie, koelmiddelen en brandstof, en willen we meer stroom gebruiken uit hernieuwbare energiebronnen.

Beleid

•             Internationale klimaatbeleid – Nederlands (PDF)

•             International Climate Protection Policy – English (PDF)

Doelen

 • We verminderen onze broeikasgasemissies afkomstig uit onze eigen bedrijfsvoering met 55% in 2030 t.o.v. 2020 (scope 1&2).
 • We vragen aan onze leveranciers die gezamenlijk 75% van onze emissies in de keten vertegenwoordigen om uiterlijk in 2024 hun eigen science-based reductie doelstellingen op te stellen.

De voortgang op onze doelen rapporteren we jaarlijks in ons duurzaamheidsjaarverslag.

Met wie werken we samen?

We zijn ons er ook van bewust dat klimaatverandering alleen kan worden tegengegaan in samenwerking met sterke partners. Zo heeft ALDI zich in 2020 aangesloten bij het Science Based Targets Initiative (SBTI), dat op een wetenschappelijke manier concrete klimaatdoelstellingen valideert aan de 1.5°C doelstelling uit het klimaatakkoord van Parijs. Hierbij gaan we een stap verder dan enkel onze eigen gebouwen en activiteiten. We betrekken ook onze belangrijkste leveranciers en hebben met hen afgesproken dat zij uiterlijk in 2024 hun eigen, wetenschappelijk onderbouwde klimaatdoelstellingen vaststellen.

Aanpak & highlights

Om onze voetafdruk te verkleinen nemen we maatregelen in alle onderdelen van ons bedrijf. Lees hieronder meer per onderdeel waar we stappen zetten.

Energie-efficiënte filialen

In onze filialen zijn er veel mogelijkheden om energie te besparen. De grootste energiewinst kunnen we bij de koeling en verlichting behalen. Deze twee zijn samen namelijk goed voor ongeveer 70 procent van het stroomverbruik. Daarom zetten wij in onze filialen zoveel mogelijk led-verlichting in, inclusief de verlichting in de koelinstallaties. Hier biedt led naast energiebesparing nog een ander voordeel: er ontstaat minder warmte dan bij andere soorten verlichting en we gebruiken ook minder stroom voor het koelen van onze producten. In onze nieuwe filialen zorgen veel ramen voor veel daglicht, waardoor er minder verlichting nodig is. Wanneer er na sluitingstijd alleen medewerkers aanwezig zijn in het filiaal, brengen we de verlichting in de verkoopruimte tot een derde terug. Zo besparen we extra energie. Bij onze filialen maken we ook aan de buitenzijde van het filiaal, op de parkeerplaats en in magazijnen veelal gebruik van led-verlichting.

In 2023 hadden 93 van onze filialen zonnepanelen op het dak liggen. We breiden het aantal winkels hiermee steeds verder uit. Door meer stroom te gebruiken van hernieuwbare energiebronnen zoals de zon verminderen we de CO2  uitstoot van onze gebouwen. De stroom die we niet zelf kunnen opwekken is afkomstig van Europese windenergie.

In onze filialen maken we steeds meer gebruik van energie-efficiënte koel- en vriesmeubels met natuurlijke koudemiddelen (CO₂ en propaan). Door warmte-terug-win-installaties te gebruiken, wordt de warmte, die bij het koelen ontstaat, teruggewonnen. Deze warmte gebruiken we weer voor het verwarmen van het filiaal en hiermee besparen we op aardgas.

Energie-efficiënte distributiecentra

Ook in onze distributiecentra nemen we diverse maatregelen om ons energieverbruik te verminderen. Bovendien hebben we in 2022 een aantal oude DC’s gesloten en 2 nieuwe geopend. Beide DC's zijn aardgasloos en via de zonnepanelen op het dak wordt er elektriciteit opgewekt. Daarnaast is er meer natuurlijke lichtinval waardoor minder verlichting gebruikt hoeft te worden. Net als in veel van onze filialen wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke koudemiddelen en warmte-terug-win installaties bij de koelinstallaties.

Klimaatvriendelijker transport

In ons transport dringen we ook onze uitstoot terug. Dit doen we onder andere door onze vrachtwagens zo vol mogelijk te beladen, zodat er minder vaak vrachtwagens naar onze filialen hoeven te rijden. Er worden efficiënte routes gepland, zodat onze vrachtwagens minder kilometers rijden. Bovendien worden op de terugweg reststromen uit onze filialen meegenomen om centraal te verzamelen voor recycling en rijden de vrachtwagens dus niet leeg terug. Binnen de ALDI Nord worden klimaatvriendelijke alternatieven voor de huidige brandstof onderzocht en getest, zodat we onze transportemissies nog verder kunnen gaan terugdringen. 

Afvalstromen

Iedere dag ontstaan er verschillende soorten afvalstromen binnen ons bedrijf, zoals karton, PET (statiegeldflessen), blik, folie, organisch, hout-, schroot- en restafval. Deze afvalstromen worden allemaal gescheiden van elkaar, zowel in onze filialen als in onze distributiecentra. Bovendien kunnen klanten in onze winkels hun oude batterijen, lampen, cartridges en kleine elektrische apparaten inleveren, die we via Stichting OPEN recyclen.

Door het scheiden van al deze stromen, blijven de grondstoffen van hoge kwaliteit en kunnen ze beter gerecycled worden of nog een andere waarde krijgen. Brood wordt bijvoorbeeld gerecycled tot diervoeder. Daarnaas, worden van onze PET-flessen weer nieuwe frisdrankflessen gemaakt en wordt het organische afval door onze afvalverwerker verwerkt in een biogasinstallatie waarmee biogas wordt opgewekt.

Restafval wordt verbrand in speciale afvalenergiecentrales. Hierbij wordt duurzamere energie opgewekt zoals elektriciteit, stroom en warmte.

Met het scheiden van onze reststromen wordt ruim 90% gerecycled tot grondstof of energie. Hierdoor wordt jaarlijks ruim 6 miljoen kg CO₂-uitstoot vermeden. Dit staat gelijk aan 775 keer de aarde rondrijden met een dieselauto.

Duurzamer verpakken? Natuurlijk wel bij ALDI supermarkten

Duurzamere verpakkingen? Natuurlijk wel

Onze verpakkingsmissie: verminderen, hergebruiken en recyclen. Zo verpakken we onze producten steeds duurzamer en gebruiken we steeds minder verpakkingsmateriaal.

Verder lezen

Onze inzet om ontbossing te beëindigen

Bossen, zeker die in tropische gebieden, zijn diverse en complexe ecosystemen die een leefgebied vormen voor planten, dieren en mensen. Deze ecosystemen worden bedreigd omdat ontbossing in een alarmerend tempo doorgaat, wat aanzienlijk bijdraagt ​​aan de wereldwijde CO2-uitstoot. Commerciële landbouw is een van de belangrijkste aanjagers van wereldwijde ontbossing. Daarom is ons doel om ontbossing tegen 31 december 2030 uit onze wereldwijde hoog-risico toeleveringsketens te elimineren.

Lees hieronder meer over welke maatregelen tegen ontbossing we nemen in de ketens van palmolie, rundvlees, soja, hout/papier, cacao, koffie, banaan, rietsuiker en kokosnoot.

Bescherming van bossen? Natuurlijk wel bij ALDI

Bescherming van bossen

Verder lezen

Milieu en biodiversiteit

Lees hieronder meer over hoe we actief de impact op het milieu binnen onze keten willen beperken.

Milieu en biodiversiteit

Verder lezen

Minder CO2 is ook: vaker plantaardig eten

De productie van dierlijke eiwitten zorgt voor een aanzienlijk hogere klimaatbelasting dan de productie van plantaardige eiwitten. Dat komt omdat er veel land, water en voer voor nodig is. Alleen de productie van vlees is al goed voor 40% van de klimaatbelasting van het voedsel van de gemiddelde Nederlander. ALDI ondersteunt de eiwittransitie en we streven naar een verhouding van 60% plantaardige en 40% dierlijke eiwitten in verkoopvolume in 2030. Lees hieronder meer over vegetarisch en plantaardig bij ALDI.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
 • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
 • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
 • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet je naar de veiligheidsinstellingen van je browser gaan en aangeven dat je de cookies accepteert.
 • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
 • Je e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
 • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht je problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. Je kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij je begrip.
 • Je kunt op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Bevestiging van je telefoonnummer

Bevestiging van je e-mailadres en telefoonnummer

Je  ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

Je ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

Je ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch