1. Startpagina
  2. Beter voor het klimaat?! Natuurlijk wel

Om een stap verder te gaan in het verminderen van onze klimaatimpact hebben we ons aangesloten bij het Science Based Targets Initiative (SBTi), dat op een wetenschappelijke manier concrete klimaatdoelstellingen definieert. Hierbij kijken we niet alleen naar onze eigen gebouwen en activiteiten, maar werken we ook samen met onze leveranciers om de CO₂-uitstoot in de keten verder te reduceren. Samenwerking met SBTi zorgt ervoor dat de bijbehorende maatregelen ook bijdragen aan het behalen van de 1.5°C doelstelling uit het klimaatakkoord van Parijs. Zie hieronder een weergave van onze doelen:

Grafiek

Naast de inzet voor een kleinere footprint van ons bedrijf en onze keten, werken we ook aan klimaat op productniveau. Een mooi voorbeeld hiervan zijn onze vernieuwde koffiecups. Lees hier meer over deze klimaatgecompenseerde producten!

Meer informatie is te vinden in ons:

•             Internationale klimaatbeleid – Nederlands (PDF)

•             International Climate Protection Policy – English (PDF)

De voortgang op ons doel rapporteren we jaarlijks in ons duurzaamheidsjaarverslag.

Filialen

In onze filialen zijn er veel mogelijkheden om energie te besparen. Het grootste deel van onze filialen voldoet minimaal aan energielabel A+++ en wanneer er zonnepanelen op de winkeldaken liggen, is het energielabel zelfs A++++.

In het filiaal zelf kunnen we de grootste winst in koeling en verlichting behalen. Deze twee zijn samen namelijk goed voor ongeveer 70 procent van het stroomverbruik. Daarom zetten wij in onze filialen zoveel mogelijk led-verlichting in, inclusief de verlichting in koelinstallaties. Hier biedt led naast energiebesparing nog een ander voordeel: er ontstaat minder warmte dan bij andere soorten verlichting en we gebruiken ook minder stroom voor het koelen van onze producten. In onze nieuwe filialen zorgen veel ramen voor veel daglicht, waardoor er minder verlichting nodig is. Wanneer er na sluitingstijd alleen medewerkers aanwezig zijn in het filiaal, brengen we de verlichting in de verkoopruimte tot een derde terug. Zo besparen we extra energie. Bij nieuwe filialen maken we ook aan de buitenzijde van het filiaal, op de parkeerplaats en in magazijnen veelal gebruik van led-verlichting.

In onze filialen maken we steeds meer gebruik van energie-efficiënte koel- en vriesmeubels met natuurlijke koudemiddelen (CO₂ en propaan). Door warmte-terug-win-installaties te gebruiken, wordt de warmte, die bij het koelen ontstaat, teruggewonnen. Deze warmte gebruiken we weer voor het verwarmen van het filiaal en hiermee besparen we op aardgas.

Distributiecentra

Ook in onze distributiecentra nemen we diverse energie-efficiëntie maatregelen. Bovendien is in januari 2022 een nieuw DC geopend in Deventer en wordt er nog 1 gebouwd in Groningen. Beide DC's zijn aardgasloos en maken 100% gebruik van groene stroom: er wordt zelf elektriciteit opgewekt d.m.v. zonnepanelen en aanvullend wordt er Europese windenergie afgenomen.  Bovendien is er meer natuurlijke lichtinval en waardoor minder verlichting gebruikt hoeft te worden. Net als in veel van onze filialen wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke koudemiddelen en warmte-terug-win installaties bij de koelinstallaties.

Logistiek

In ons transport dringen we ook onze uitstoot terug. Dit doen we onder andere door onze vrachtwagens zo vol mogelijk te beladen, zodat er minder vaak vrachtwagens naar onze filialen hoeven te rijden. Er worden efficiënte routes gepland, zodat onze vrachtwagens minder kilometers rijden. Bovendien worden op de terugweg reststromen uit onze filialen mee genomen om centraal te verzamelen voor recycling en rijden de vrachtwagens dus niet leeg terug. We doen onderzoek naar klimaatvriendelijke alternatieven voor de huidige brandstof. Binnen de ALDI Nord groep wordt dit op internationaal niveau getest. 

Energie

We zijn kritisch op ons energieverbruik. Waar we kunnen, streven we ernaar minder elektriciteit en gas te gebruiken. We hebben als doel om meer en meer energie zelf op te wekken. Dit doen we door het plaatsen van zonnepanelen op de daken van onze filialen. Naast zelfopgewekte stroom maken we in Nederland al sinds 2015 gebruik van 100% groene stroom: windenergie uit Europa. 

Reststromen

Iedere dag ontstaan er verschillende soorten afvalstromen binnen ons bedrijf, zoals karton, PET (statiegeldflessen), folie, organisch,  hout-, schroot- en restafval. Deze afvalstromen worden allemaal gescheiden van elkaar, zowel in onze filialen als in onze distributiecentra. Hierdoor blijven de grondstoffen van hoge kwaliteit en kunnen ze beter gerecycled worden of nog een andere waarde krijgen. Zo worden van onze PET-flessen weer nieuwe frisdrankflessen gemaakt en wordt het organische afval door onze afvalverwerker verwerkt in een biogasinstallatie waarmee biogas wordt opgewekt. Restafval wordt verbrand in speciale afvalenergiecentrales. Hierbij wordt duurzamere energie opgewekt zoals elektriciteit, stroom en warmte.

Door op deze manier met onze reststromen om te gaan wordt ruim 90% van onze reststromen gerecycled tot grondstof of energie. Hierdoor wordt jaarlijks ruim 6 miljoen kg CO₂-uitstoot vermeden. Dit staat gelijk aan 775 keer de aarde rondrijden met een dieselauto.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
  • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch