Wat is het verschil tussen bakpoeder en baking soda?

Luchtige cakes, rijkgevulde brownies en fluffy pannenkoeken: ze zijn allemaal het resultaat van een perfect beslag met bakpoeder of baking soda. Maar wat is precies het verschil tussen bakpoeder en baking soda? In dit artikel lees je er alles over, inclusief of en hoe je baking soda en bakpoeder door elkaar kunt vervangen. Zin om zelf te gaan bakken? Bekijk dan onderstaande bakrecepten.

Het verschil tussen bakpoeder en baking soda

Bakpoeder en baking soda, ook wel baksoda genoemd, worden in menig zoet recept gebruikt. Het verschil tussen de twee? Dat is vrij simpel. Baking soda is een ander woord voor bicarbonaat, natriumcarbonaat of zuiveringszout. Je kunt het gebruiken in huis, om bijvoorbeeld dingen grondig schoon te maken, maar het is ook een rijsmiddel voor in de keuken. In combinatie met een zuur, zoals karnemelk of citroensap, zorgt baking soda ervoor dat een beslag kan rijzen en dus luchtig wordt.

Bakpoeder is een combinatie van baking soda en zuur. Hierdoor heeft het geen extra ingrediënt nodig om zijn werk te kunnen doen en kun je bakpoeder dus gewoon als opzichzelfstaand ingrediënt toevoegen aan je beslag. En dan is er ook nog zelfrijzend bakmeel: dit is een combinatie van meel of bloem met bakpoeder. Daar hoef je dus geen rijsmiddel meer aan toe te voegen. Vraagt een recept om zelfrijzend bakmeel, maar heb je alleen bloem en bakpoeder of baking soda in huis? Maak dan zelf zelfrijzend bakmeel door de twee met elkaar te mengen.

Baking soda vervangen door bakpoeder (en andersom) 

Zoals je hierboven kon lezen is bakpoeder dus een mengsel van baking soda en zuur. Je kunt het daardoor heel goed door elkaar vervangen. Let wel op de hoeveelheden. Baking soda is een stukje sterker, omdat het niet is aangelengd met een ander product. Om die reden kun je baking soda door bakpoeder vervangen in de verhouding 1:3, ofwel 1 theelepel baking soda is gelijk aan 3 theelepels bakpoeder. Kortom: bakken maar!

Meer zoals dit: