WE WERKEN MOMENTEEL AAN EEN BETERE SITE VOOR JOU

WE WERKEN MOMENTEEL AAN EEN BETERE SITE VOOR JOU

Wat is het verschil tussen een gamba en een garnaal?

Als je graag vis, schaal- en schelpdieren eet, heb je het vast wel eens meegemaakt: je ziet een recept of gerecht met gamba’s of garnalen voorbijkomen, maar weet niet precies wat het verschil is. Hoewel deze twee vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er ook verschillen tussen een gamba en een garnaal. Wij zetten ze voor je op een rij.

Verschil gamba en garnaal: dit moet je weten!  

Het verschil tussen gamba's en garnalen zit ‘m in uiterlijk, smaak en textuur. Gamba's zijn groter, steviger en hebben een zoetere smaak, terwijl garnalen kleiner, zachter en subtieler van smaak zijn.

Wat is een gamba? 

Een gamba, ook wel bekend als de ‘grote garnaal’, is een type zeevrucht dat tot de tienpotige schaaldieren behoort. Gamba's hebben een langere en grotere lichaamsvorm dan garnalen. Ze hebben een gekromde rug en hun schaal is hard en stevig. Gamba's hebben een iets zoetere en stevigere textuur, wat ze ideaal maakt voor grillen of bakken.

Wat is een garnaal? 

Garnalen zijn ook schaaldieren uit dezelfde familie als de gamba's, maar ze hebben een paar opvallende verschillen. Garnalen hebben een rechtere lichaamsvorm en een zachtere schaal. Ze zijn kleiner en hebben sappig vlees dat mild en zacht smaakt. Kortom: geweldig om te koken, stomen of verwerken in pastagerechten.

Het onderscheid in uiterlijk 

Het meest in het oog springende verschil tussen gamba's en garnalen is dus hun uiterlijk. Gamba's hebben die kenmerkende kromming, terwijl garnalen over het algemeen rechter van vorm zijn. Ook de schaal van een gamba is vaak harder en dikker dan die van een garnaal.

De smaak en textuur 

Gamba's hebben over het algemeen een stevigere textuur en een zoetere smaak. Ze behouden hun vorm goed bij verhitting, waardoor ze perfect zijn voor grillen. Garnalen hebben daarentegen een zachtere textuur en een subtielere smaak, wat ze juist geschikt maakt voor veel verschillende gerechten.

Waar komen ze vandaan? 

Terwijl gamba's vooral voorkomen in Middellandse Zee en Atlantische wateren, worden garnalen aangetroffen in verschillende wateren over de hele wereld, zowel in zout- als zoetwater.

Op het boodschappenlijstje 

Meer zoals dit: