WE WERKEN MOMENTEEL AAN EEN BETERE SITE VOOR JOU

WE WERKEN MOMENTEEL AAN EEN BETERE SITE VOOR JOU

9 recepten met de seizoensgroenten van november

In elk seizoen staan weer andere seizoensgroenten en -fruit centraal. Zo worden in de lente de eerste witte asperges geoogst, staat de zomer in het teken van aardbeien en komt in de winter de boerenkool weer op het bord. Seizoensgroenten zijn niet alleen smaakvoller en goedkoper, ze zijn ook nog eens beter voor het milieu. Wat de seizoensgroenten voor november zijn? Lees het in onderstaand artikel, inclusief verschillende smakelijke recepten voor elke dag.

Seizoensgroenten november 

November is meteorologisch gezien nog geen winter, maar de seizoensgroenten van deze maand doen anders vermoeden. Zo zijn het vooral knol- en wortelgroenten die de klok slaan en vullen daarnaast verschillende soorten kool en bladgroenten het schap. Denk aan boerenkool, knolselderij en Chinese kool. Centraal staan andijvie, pompoen en pastinaak. Want wat je daar allemaal mee kunt maken gaat nog veel verder dan de geijkte stamppot, soep en puree. Je leest alle seizoensgroenten van november hieronder en we lichten er een aantal uit met de lekkerste recepten.

  • Andijvie
  • Bleekselderij
  • Bloemkool
  • Boerenkool
  • Broccoli
  • Chinese kool
  • Courgette
  • Knolselderij
  • Mandarijnen
  • Paddenstoelen
  • Pastinaak
  • Pompoen
  • Prei
  • Rode biet
  • Rodekool
  • Selderij
  • Spruiten
  • Ui
  • Veldsla
  • Venkel
  • Witlof
  • Witte kool
  • Wortel

Andijvie 

Andijvie oogt met haar lichtgroene bladeren vrij zomers, maar is toch echt een favoriet uit de herfst en winter. Maak er een klassieke andijviestamppot mee, eventueel met gehaktbal en worst. Liever iets creatiefs? Bak de andijvie kort in een klontje boter en meng samen met gebakken spekjes, citroenrasp en broodkruim door gekookte pasta. Of ga voor Aziatisch en wok de andijvie samen met noedels, rode peper en een scheutje ketjap. Lekker met (vegetarische) kipstukjes en gehakte koriander.

Pompoen 

Pompoen is een van de meest veelzijdige seizoensgroenten in november. De groente doet het namelijk goed in zowel hartige als zoete gerechten. Denk aan geroosterde pompoen in een rijke salade met linzen. Maak tijdens de feestdagen een vegetarische pompoenrollade met geitenkaas en cranberry’s. Of ga voor een herfstige pompoenmousse als dessert. Liever een makkelijk maaltje voor doordeweeks? Dan is pompoenstamppot met spekjes ideaal.

Pastinaak  

Tot slot mag de pastinaak niet worden overgeslagen, want deze inmiddels niet-meer-vergeten groente geeft elk gerecht een vleugje herfst mee. Rooster de wortel in stukken in de oven, verwerk tot een puree of voeg toe aan een volle stoof of soep. Ook leuk: maak pastinaak hasselbacks! Dat ziet er superfeestelijk uit en is écht heel makkelijk om zelf te maken.

Meer zoals dit: