Gezondere ontbijtjes: 5 recepten met havermout

Havermout is het ideale ingrediënt voor een gezond(er) ontbijt. Het bevat vezels, is laag in calorieën en ook nog eens goedkoop. Daarnaast is de smaak van havermout neutraal waardoor het makkelijk gecombineerd kan worden en het is ook nog eens heel makkelijk te bereiden. Bekijk hieronder 5 recepten met havermout voor een gezond(er) ontbijt.

Recepten met havermout 

Recepten met havermout komen in verschillende gedaantes. Van simpel havermoutontbijtje met gekookte havermout tot overnight oats die de hele nacht moeten staan, maar ook pannenkoekjes, in de oven gebakken havermout én een feestelijke havermoutbowl met pindakaas. Kies welke jou het lekkerst lijkt of maak ze allemaal.

  1. Havermout ontbijt met peer, pecan, kaneel en stroop

  2. Overnight oats met kwark, appel en kaneel

  3. Havermout pannenkoekjes met banaan, bessen en honing

  4. Gebakken havermout uit de oven met restjes fruit

  5. Havermoutbowl met blauwe bessen, pindakaas en schijfjes banaan

1. Havermout ontbijt met peer, pecan, kaneel en stroop 

Het bekendste havermoutrecept is de klassieke variant waarbij havermout wordt gekookt met (plantaardige) melk. Het resultaat is een soort pap. Lekker met vers, bevroren of gedroogd fruit, noten, specerijen en eventueel een lekker zoetje. Dit recept maak je met peer, pecannoten, kaneel en stroop. Makkelijk, zoet en altijd goed.

2. Overnight oats met kwark, appel en kaneel 

Het makkelijkst wordt het met overnight oats. Daarvoor hoef je de ingrediënten alleen te mengen en een nachtje in de koelkast te laten wellen. Warm de overnight oats eventueel voor het serveren kort op in een pannetje of de magnetron. Serveer met fruit zoals appel, een snuf kaneel en een lepel kwark. Tip: voeg extra vitaminen toe door rauwe wortel of courgette te raspen en door de oats te mengen.

3. Havermout pannenkoekjes met banaan, bessen en honing 

Een feestontbijt kan nooit kwaad, zeker als je iets meer tijd hebt voor de bereiding. Deze havermoutpannenkoekjes met banaan, bessen en honing zijn makkelijk om te maken en vallen bij jong en oud in de smaak. Maak het beslag eventueel tot een paar uur van tevoren. Serveer de pannenkoekjes met plakjes rijpe banaan, blauwe bessen en een lepeltje honing.

4. Gebakken havermout uit de oven met restjes fruit 

Wist je dat je havermout ook in de oven kunt bakken? Deze bereidingswijze is supermakkelijk en heerlijk op een koude, winterse ochtend. Maak individuele porties of een grotere portie in een ovenschaal. Lekker met restjes vers of diepvries fruit, eventueel nog noten erbij. Ook lekker met een fruitcompote of gestoofd fruit.

5. Havermoutbowl met blauwe bessen, pindakaas en schijfjes banaan 

Tot slot het laatste recept met havermout. Deze havermoutbowl is gevuld met gekookte havermout, blauwe bessen, banaan en lepeltje pindakaas. De bowl is een gezonder ontbijt en bevat een combinatie van vezels, eiwitten en vitamines. Zet de havermout eventueel al tot een dag van tevoren klaar in de koelkast en verwarm vlak voor het serveren. Dat scheelt weer tijd in de ochtend.

Meer zoals dit: