WE WERKEN MOMENTEEL AAN EEN BETERE SITE VOOR JOU

WE WERKEN MOMENTEEL AAN EEN BETERE SITE VOOR JOU

6 x Mexicaanse BBQ gerechten

De Mexicaanse keuken barst van de smaken, structuren en originele bereidingen. Van streetfood als taco’s al pastor en elote tot langzaam gegaarde stukken vlees, krokante nacho’s en urenlang gestoofde chili’s. Veel van de Mexicaanse gerechten zijn perfect om op de BBQ te maken, zeker als je even de tijd hebt. In dit artikel vind je dan ook 6 fijne gerechten voor een Mexicaanse BBQ.

Mexicaanse BBQ-gerechten  

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar er zijn talloze Mexicaanse BBQ gerechten te vinden. Sterker nog, je kunt zo’n beetje alles wat verhit moet worden op de BBQ bereiden. Zo lang je maar een thermometer hebt om de temperatuur van je BBQ te reguleren. Dat kan een heel simpel analoog exemplaar zijn die je op het rooster legt, maar ook een digitale. Heb je die in huis? Ga dan vooral aan de slag met Mexicaanse elote, nacho’s, taco’s al pastor en ga zo maar door.

  1. Elote

  2. Nacho’s

  3. Taco’s al pastor

  4. Chili sin/con carne

  5. Schouderkarbonade

1. Elote  

In Nederland nauwelijks nog bekend, maar in sommige delen van Mexico zie je de elote overal. Elote is typisch streetfood en bestaat uit een geroosterde maïskolf met daarop een mengsel van mayonaise, verse kaas en koriander. Vaak wordt het geheel op smaak gebracht met extra chili en limoen. Een perfecte combinatie van zoet, fris en hartig, en zo uit het vuistje te eten. Zelf maak je het heel gemakkelijk met verkruimelde feta in plaats van verse kaas. Rooster de maïskolven eerst op de BBQ en top ze af met de smaakmakers. Ook lekker in de vorm van een salade, eventueel met maïs uit blik.

2. Nacho’s van de BBQ

Wist je dat je nacho’s prima op de BBQ kunt bereiden? Sterker nog, ze worden er misschien nog wel lekkerder van. En makkelijk dat het is! Het enige waar je extra rekening mee moet houden is de warmte van de BBQ. Zorg dat de BBQ niet te heet is, tussen de 160 en 200 graden. Zo smelt de kaas en worden de nachochips extra krokant, maar verbranden de ingrediënten niet. Serveer zoals je altijd zou doen met een lepel guacamole, crème fraîche en eventueel partjes limoen.

3. Taco’s al pastor 

Taco’s al pastor zijn zachte taco’s gevuld met geroosterd varkensvlees. Het vlees wordt traditioneel op een spit geroosterd, net als Libanese lam shawarma, waar het door geïnspireerd is. Geen spit in je BBQ? Rooster dan een groter stuk varkensvlees in een ovenschaal op ongeveer 150 graden tot het vlees uit elkaar valt. Marineer het vlees met paprikapoeder, chilipeper, fijngehakte ananas, knoflook, kaneel en gemalen korianderzaad. Trek het vlees uit elkaar met vorken en serveer op zachte tortilla’s. Garneer met verse ananas, korianderblaadjes, limoenpartjes en rauwe uienringen.

4. Chili con/sin carne  

Een gerecht voor op de BBQ waar je geen omkijken naar hebt is chili con carne of de vegetarische variant sin carne. De chili krijgt de meeste smaak door het geheel een paar uur op lage temperatuur te garen, dus zet de BBQ op tijd aan en zorg dat het binnenin niet te heet (ongeveer 150 graden) wordt. Bak eventueel de eerste ingrediënten in de pan op gewoon vuur en zet de pan daarna pas op de BBQ. Lekker met rijst, tortilla’s, crème fraîche en guacamole.

5. Gemarineerde schouderkarbonade van de BBQ 

Zin in een wat simpeler Mexicaans BBQ gerecht? Ga dan voor een lekkere gemarineerde schouderkarbonade van de BBQ. Verwarm de BBQ tot zo’n 180-200 graden en rooster het vlees in 10-12 minuten goudbruin aan beide kanten. Lekker met geroosterde maïskolf of elote, avocado en een frisse salade. Ook lekker om te maken met kipdijfilets of kipdrumsticks. Marineer het vlees eventueel met kruiden naar smaak of gebruik een kant-en-klare tacosaus die je aanvult met specerijen uit de voorraadkast.

Meer zoals dit: