Een kruidentuin is meer dan alleen een leuke toevoeging aan je buitenruimte: het heeft hartstikke veel gezonde en duurzame voordelen. En of je nu een doorgewinterde tuinier bent of net begint met tuinieren, het is voor iedereen weggelegd. Wil je graag een kruidentuin starten met of zonder bestaande kruidenplantjes van ALDI? Lees hieronder meer over de voordelen én hoe je zelf gemakkelijk aan de slag gaat.
Wat zijn de voordelen van een kruidentuin maken?
Altijd verse kruiden binnen handbereik
Wanneer je een kruidentuin hebt, dan heb je altijd toegang tot verse kruiden - van basilicum en munt tot rozemarijn en tijm. Ben je aan het koken? Dan pluk je ze gewoon hup, uit je tuin. Makkelijker kan niet.
Gezondere keuzes
Als je zelf kruiden kweekt, weet je zeker dat ze vrij van bestrijdingsmiddelen zijn en meer voedingsstoffen bevatten. Hierdoor zijn de gerechten niet alleen lekkerder, maar ook gezonder.
Duurzaamheid
Je eigen kruiden kweken draagt bij aan een duurzame levensstijl met minder plastic afval. Hoe dat komt? Kruiden uit eigen tuin komt niet uit een plastic verpakking.
Rustgevende werking
Niet alleen de geur van de kruiden in jouw kruidentuin werken rustgevend, ook is het fijn om in een kruidentuin aan het werk te zijn. Door in de aarde te wroeten ben je even niet met je hoofd bezig, maar alleen met je handen. Dit zorgt ervoor dat je minder stress ervaart en rustiger wordt. En ja, dat is zelfs wetenschappelijk bewezen.
Goed voor je portemonnee
Met het kweken van je eigen kruiden bespaar je wekelijks op kruiden aanschaffen.
Leerzame ervaring
Het maken en onderhouden van een kruidentuin is hartstikke leerzaam. Je komt namelijk niet alleen meer te weten over diverse kruiden, plantengroei en de bodemkwaliteit, ook leer je van alles over de levenscyclus van planten.
Experimenteren met kruiden
Hoe leuk is het om met verschillende kruiden te experimenteren in de keuken? Met een tuin vol keuze kun je alle kanten op.
Kruidentuin beginnen: hoe doe je dat?
Stap 1: Selecteer de kruiden
Wil je een kruidentuin beginnen? Kies dan voor kruiden die je vaak in je keuken gebruikt, en die het daarnaast goed doen in het Nederlandse klimaat. Basilicum, peterselie, munt, oregano en tijm zijn goede opties. Wist je dat je ook een kruidentuin met bestaande planten kunt maken? Dit is nog makkelijker!
Stap 2: Kies een goede locatie voor de kruidenbak
Wanneer je een kruidenbak buiten plaatst, dan is het belangrijk dat de bak genoeg zonlicht krijgt. Tip: de meeste kruiden doen het het beste als ze zes uur per dag in direct zonlicht staan.
Stap 3: Grond in kruidenbak voorbereiden
Wanneer je een kruidentuin start, zorg dan voor een goed doorlatende grond. Je kunt bijvoorbeeld compost van fruit of groenten toevoegen om de voedingswaarde van de bodem te verbeteren.
Stap 4: Kruiden planten in kruidenbak
Grond klaar? Zet dan de bestaande plantjes in de kruidenbak. Maak hiervoor een klein geultje in de potgrond en zorg ervoor dat de wortels goed in de aarde worden geplaatst. Maak daarna de potgrond vochtig met een beetje water.
Stap 5: Kruiden verzorgen
Geef je kruidenplant op tijd water, maar voorkom dat de grond te drassig wordt. Verwijder ook regelmatig onkruid zodat de kruiden beter kunnen groeien.
Stap 6: Kruiden gebruiken
Wil je de kruiden gebruiken? Knip dan nooit meer dan een derde van de plant af. Op die manier zorg je ervoor dat de plant door blijft groeien.
Stap 7: Kruiden opslaan
Wil je je afgeknipte kruiden bewaren? Bewaar de kruiden door ze te drogen of in te vriezen, zodat je ook buiten het seizoen van je kruiden kunt genieten.