Koken voor 1 persoon: 12 makkelijke ideeën
Koken voor 1 persoon lijkt soms een uitdaging, maar is met de juiste tips & tricks hartstikke makkelijk. In dit artikel lees je hoe je handig en verstandig kunt koken voor 1 persoon. Van praktische tips tot lekkere recepten en alles daar tussenin. Denk aan juist grotere porties in één keer koken of maak bijvoorbeeld van één recept meerdere verschillende maaltijden. Koken voor 1 persoon was nog nooit zo leuk en makkelijk en hoeft zeker niet duur te zijn.
Koken voor 1 persoon: tips & tricks
Als je gaat koken voor 1 persoon heb je grofweg twee opties: of je maakt alleen het eten voor 1 persoon of je maakt juist een grotere portie voor meerdere dagen. In beide gevallen heb je altijd restjes. Wat zijn de voor- en nadelen van beide opties? Zo heb je bij het koken van een éénpersoonsportie vaak ingrediënten over – denk maar aan een stronk broccoli waar je alleen een paar roosjes van nodig hebt. Dat kan minder voordelig zijn, zeker als je de overgebleven producten in de dagen erna niet meer opeet. Het grote voordeel is wel weer dat je makkelijk eerdere restjes kunt verwerken en flexibel bent in wat je maakt.
Maak je juist een grotere portie, dan kun je voor de dagen of weken erna koken. Denk aan een lunch voor de volgende dag, maar ook aan het invriezen van verschillende éénpersoonsporties. Een groot voordeel is dat je hiermee nog beter kunt inspelen op aanbiedingen en de keren daarna niet meer hoeft te koken. Nadelig aan het maken van grotere porties is dat je vriezer snel vol raakt en je minder flexibel bent.
Meerdere porties tegelijk koken is al een fijne bespaartip, maar er zijn meer tips om te besparen. Ook als je juist liever éénpersoonsporties kookt. Zo helpt het bijvoorbeeld alleen al als je jouw weekmenu laat bepalen door de producten die die week in de aanbieding zijn. Deze kun je vervolgens verwerken in verschillende gerechten en maaltijden. Denk maar eens aan een stronk broccoli: grill de roosjes in de oven en gebruik ze de ene dag door een pasta, de volgende dag door een salade en maak er de derde dag een heerlijke soep van. Producten die langer houdbaar zijn, zoals noten, zaden, pasta en rijst, kun je ook makkelijk in éénpersoonsporties bereiden en bewaren. Net als diepvriesgroenten waar je steeds een handje van kunt pakken.
Heb je een gerecht gekookt dat genoeg is voor twee personen of net iets minder? Maak er dan een avondmaal van en gebruik de restjes voor een lunch de dag erna. Veel gerechten, van pasta’s tot AVG’s, kun je prima omtoveren tot lunch. Bijvoorbeeld als smaakmaker door een salade of als vulling in wraps. Tot slot een laatste fijne tip: kook met minder verschillende producten en gebruik zo veel mogelijk wat je al in huis hebt. Niet alleen scheelt het als je boodschappen doet, je bent zo ook minder geneigd extra ingrediënten aan je eten toe te voegen waardoor je vaak juist weer restjes overhoudt.
Koken voor 1 persoon: 12 x lekkere recepten
Als je het heel simpel bekijkt kun je eigenlijk elk gerecht wel koken voor 1 persoon. Het verschil zit ‘m echter in dat je soms snel klaar wil zijn en het liefst alle ingrediënten opmaakt. Onderstaande recepten zijn handig voor éénpersoonsporties omdat je de ongekookte ingrediënten langer kunt bewaren of omdat ze goed invriezen in individuele porties. Bekijk dus vooral wat jij prettig én lekker vindt.
-
Naar recept: frittata met aardappel, spekjes en spruitjes
-
Naar recept: verse gevulde pasta met roomsaus, peer en walnoot
-
Naar recept: hutspot met spekjes en pompoen
-
Naar recept: Italiaanse pasta met ragù
-
Naar recept: shakshuka met feta
-
Naar recept: groene pasta met pesto van tuinerwten en spinazie
-
Naar recept: omelet met spinazie en feta
-
Naar recept: panzanella salade met pesto
-
Naar recept: traybake met kip, zoete aardappel en paksoi
-
Naar recept: broccoli risotto met oude kaas en broodkruim
-
Naar recept: gegrilde aubergine met gele kerriecouscous
-
Naar recept: vegetarische chili con carne (chili sin carne) met vegan gehakt