Witlof is een typisch Nederlandse groente. Het lof groeit in het donker in een vochtige omgeving, waardoor de blaadjes prachtig wit blijven en de structuur knapperig en fris. Witlof is zalig in een klassieke witlofovenschotel met kaas, ham en aardappelpuree, maar kan ook heel goed in andere gerechten. Zo is gekarameliseerde witlof ontzettend lekker en smaakt witlof rauw in een salade ook erg goed.

Gerechten met witlof 

Ondanks de ietwat bittere smaak is witlof geliefd door menigeen. De klassieke witlofovenschotel met ham, kaas en puree staat dan ook bij menig huishouden regelmatig op tafel. Ook andere bereidingen zijn populair. Maak bijvoorbeeld een frisse salade met rauwe witlof, rooster het lof in de oven of maak gekarameliseerde witlof. Bekijk hieronder vijf heerlijke gerechten met witlof, uiteenlopend van warm winters tot fris zomers.

  1. Witlofovenschotel met ham en kaas

  2. Vega(n) balletjes in peperroomsaus met witlof

  3. Hertenbiefstuk met gekarameliseerde witlof

  4. Witlofsalade met appel en rozijntjes

  5. Witlofschotel met krieltjes en spek

1. Witlofovenschotel met ham en kaas 

Als de Nederlandse keuken moest worden omschreven met maar één gerecht, dan zou de witlofovenschotel misschien wel volstaan. Het gerecht is makkelijk, vullend en echt comfort food, ideaal voor een druilerige winterdag. Maak de puree met crème fraîche voor extra veel smaak en gebruik belegen geraspte kaas voor wat pit. Liever vegetarisch? Laat de ham dan weg en leg onder de witlof een laag met gebakken champignons.

2. Vega(n) balletjes in peperroomsaus met witlof 

Een vegetarisch AVG’tje zoals dit gerecht is ideaal op een doordeweekse dag. Het is zo gemaakt, voedzaam en niet te heftig qua smaak. Maak eventueel zelf de puree met verse aardappels of ga voor makkelijk met een zakje kant-en-klare mix. Stoof de witlof in de boter en karameliseer tot een goudbruin resultaat. Vleesliefhebbers kunnen de vega balletjes vervangen door gehaktballetjes van rund-, varkens- of kippenvlees.

3. Hertenbiefstuk met gekarameliseerde witlof 

Voor de feestdagen of tijdens het weekend is een (herten)biefstuk een prachtig stukje vlees. Het is luxe, maar niet zo moeilijk om te bereiden en het smaakt waanzinnig bij gekarameliseerde witlof. Leg het vlees 30 minuten tot een uur van tevoren op kamertemperatuur, zodat het niet te koud de pan in gaat en geleidelijk gaart. Lekker met aardappelwedges, -schijfjes of -kroketjes.

4. Witlofsalade met appel en rozijntjes 

Naast gekarameliseerde witlof of een witlofovenschotel is rauwe witlof ook zalig, zeker door een salade. Onderstaand recept is vrij klassiek met plakjes friszoete appel en gewelde rozijntjes. Maak een dressing op basis van yoghurt, mayonaise en een beetje kerrie, en garneer de witofsalade met verse bieslook. Tip: wil je de salade voorbereiden? Maak dan alvast de dressing en leg deze onder in een saladeschaal. Leg de resterende ingrediënten bovenop, besprenkel met een heel klein beetje citroensap tegen het verkleuren en meng pas vlak voor het serveren. Zo wordt de lof niet zompig.

5. Witlofschotel met krieltjes en spek 

Tot slot nog een witlofschotel, maar dan net wat anders dan de eerdergenoemde variant. Deze witlofschotel bestaat namelijk onder andere uit witlof, krieltjes en spek. Oude kaas geeft het geheel extra veel smaak en een krokant korstje. Lekker als volledig maal, maar ook een fijn bijgerecht of als onderdeel van een buffet. Vegetariërs kunnen de spekjes weglaten of vervangen door vegetarische spekjes of gebakken champignons.

Meer zoals dit: