WE WERKEN MOMENTEEL AAN EEN BETERE SITE VOOR JOU

WE WERKEN MOMENTEEL AAN EEN BETERE SITE VOOR JOU

Als er een gerecht is wat winter schreeuwt, is het boerenkoolstamppot wel. Het is een van de meest typische gerechten voor de Nederlandse keuken en staat in de koude wintermaanden bij menig huishouden op tafel. Boerenkool kun je echter naast stamppot ook in heel veel meer gerechten verwerken, zoals pasta’s, ovenschotels en salades. Ook zo gek op de groene wintergroente? Bekijk dan gauw deze recepten.

Boerenkoolrecepten 

Boerenkool is een echte wintergroente met een licht-bittere smaak. De groene bladgroente is vrij grof van structuur en moet daardoor relatief lang worden gegaard. Afhankelijk van het gerecht waar je de boerenkool in verwerkt, moet het 10 tot 20 minuten koken in gezouten water. Daarnaast kun je boerenkool ook heel goed bakken in een koekenpan. Hierdoor wordt de smaak wat zoeter en hartiger, ideaal voor door de pasta, salades en sauzen.

Boerenkoolstamppot maken  

Boerenkoolstamppot maken is een prima klusje en niet al te moeilijk. Het duurt vooral even omdat zowel de aardappels als de boerenkool voldoende tijd nodig hebben om te garen. Gebruik voor boerenkoolstamppot het liefst fijngesneden boerenkool en snijd de geschilde aardappels in gelijke stukken. Ga uit van ongeveer 200 tot 250 gram boerenkool en dezelfde hoeveelheid aardappels per persoon. Voeg voor nog meer smaak eventueel extra smaakmakers toe zoals nootmuskaat, slagroom, roomboter, een rauwe eidooier, crème fraîche of mosterd.

1. Boerenkoolstamppot met currypasta en cashewnoten 

Een klassieke boerenkoolstamppot is altijd goed en hartstikke lekker, maar er zijn ook legio mogelijkheden om te variëren. Deze Thais-geïnspireerde versie is een mooi voorbeeld, die extra veel smaak krijgt door de currypasta en een crunch van de cashewnoten. De koriander en yoghurt maken het geheel iets frisser, terwijl de rookworst zorgt voor een portie herkenbaarheid.

2. Simpele winterse lasagne met boerenkool 

In de Italiaanse keuken zijn ze gek op koolgroenten, waaronder palmkool (ook wel cavolo nero genoemd) wat een verwant is van boerenkool. Beiden zijn groen, stevig en een tikje bitter. Verwerk daarom vooral eens boerenkool door een pasta of zoals in dit geval een lasagne. Lekker met tomatensaus en mozzarella, maar natuurlijk ook wat versgeraspte Parmezaanse kaas.

3. Romige mac ’n cheese met zalm en boerenkool 

Zin in vis? Ga dan voor deze romige mac ’n cheese met zalm en boerenkool. Het is een echte kindervriend door de romige kaassaus en de pasta, ondanks dat er ook groene boerenkool doorheen gaat. Bang dat de kinderen de smaak te heftig vinden? Voeg dan de blaadjes van een bosje verse basilicum toe, dat maakt het geheel minder bitter. Ook lekker met kipdijfilet of vegetarische kipstukjes.

4. Groene smoothie met boerenkool en spinazie 

Smoothielovers halen hun gezonde hart op met deze groene smoothie van boerenkool en spinazie. Naast de bladgroenten gaan er ook nog onder andere appel en banaan doorheen, die zorgen voor een zoetje. De gember en honing maken het geheel nog minder bitter. Liever een smoothiebowl? Leg dan de stukjes banaan van tevoren in de diepvries en maal bevroren mee. Top met granola of muesli naar smaak.

5. Hertenbiefstuk met hasselback aardappels en roergebakken boerenkool 

Tot slot een feestelijk recept voor hertenbiefstuk met hasselback aardappels en roergebakken boerenkool. Door de boerenkool op laag tot middelhoog vuur te roerbakken wordt de smaak iets zoeter. Ideaal ook als de boerenkool de basis voor een (lauwwarme) salade vormt. Extra lekker met een beetje citroenrasp.

Meer zoals dit: