1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Alles over vegan eten: dit is wat je moet weten
Alles over vegan eten: dit is wat je moet weten

vegan

Vegan eten makkelijk gemaakt: dit is wat je moet weten als je meer plantaardig wil eten 

Zou je wat vaker vlees of zuivel achterwege willen laten en kiezen voor plantaardig? Steeds meer Nederlanders zijn zich bewust van de negatieve gevolgen van dierlijk voedsel op mens, dier en milieu en kiezen er daarom voor om minder (of geen) vlees en zuivel te eten. In dit artikel vind je alle ins en outs voor als je plantaardiger wil eten. 

Wat is vegan eten?

Vegan is de Engelse term voor het Nederlandse woord veganistisch. Een vegan maaltijd (plantaardig of veganistisch) bevat geen dierlijke producten, zoals vlees, vis, zuivel, kaas of eieren. Vlees en vis zijn daarbij voor de hand liggend, maar ook zuivel zoals melk, kaas en eieren worden vermeden, want die zijn natuurlijk van dierlijke herkomst. Vaak kiezen mensen voor een plantaardige levensstijl uit liefde voor dier en natuur, maar ook gezondheid of klimaat kan een reden zijn. Iedereen heeft zijn eigen motieven om plantaardig te gaan eten, maar wat we in ieder geval weten: ook veganistisch eten is heerlijk! 

Als je een dag of maaltijd plantaardig wil eten is er nog steeds ruim voldoende keuze! Ga bijvoorbeeld voor: 

  • Peulvruchten (kikkererwten, linzen, bonen, soja)
  • Volkoren pasta’s (geen gele geierpasta)
  • Rijst en rijstnoedels
  • Bruin- en volkorenbrood (tip: Rustiek Extra Volkoren brood is 100% volkoren met extra veel vezels én het Huismerk Product van 2021) 
  • Amarant, boekweit, cassave, gierst, haver, johannesbroodpitmeel, kastanje, maïs (ook maïzena en polenta), quinoa, soja, sorghum, teff en tapioca.
  • Haver(mout)
  • Aardappelen en zoete aardappelen
  • Groeten & Fruit 
  • Zeewieren (bron van vitamine B12) 
  • Noten, pitten, zaden, pinda’s
  • Soja-eiwitten, waaronder tofu en tempeh
  • Plantaardige melk (soja, amandel, rijst, hennep, hazelnoot, cashew, haver en zelfs erwt)
  • Broodbeleg zoals: hummus, avocado, appelstroop, jam, 100% pindakaas of speculoos. 

Wat is niet plantaardig?

  •  Vlees
  • Vis 
  • Zuivel (melk en kaas)
  • Eieren 
  • Producten waar eieren of melk in verwerkt worden, zoals pizzabodems, wraps, gele pasta’s op basis van eieren, mayonaise
  • Producten waar dierlijkse stoffen in verwerkt worden, zoals gelatine.  
  • Veel kant-en-klaar maaltijden bevatten dierlijke producten. Wil je gaan voor volledig plantaardig? Bekijk dan goed de verpakking. 

Deze week nergens goedkoper

Kruimige aardappelen bij ALDI
kwaliteit bij aldi
-45% 8.98 4.89
10 kg.
Kruimige aardappels
Kruimige aardappels
Meer aanbiedingen
havermout

Wil jij plantaardiger eten? 

Wist je dat plantaardig eten beter is voor klimaat, mens én dier? De productie van dierlijke producten zorgt namelijk voor een aanzienlijk hogere klimaatbelasting dan de productie van plantaardige producten. Dat komt omdat er veel land, water en voer voor nodig is en er veel broeikasgassen vrij komen.
Ook heeft plantaardig eten voordelen voor je eigen gezondheid. Zo raadt de Gezondheidsraad zelf een dieet van 60% plantaardige en 40% dierlijke voeding aan.

Je hoeft natuurlijk niet meteen volledig vegetarisch of veganistisch te worden. Zelfs door op bepaalde dagen of momenten te kiezen voor vegetarisch of plantaardig zorg je al voor positieve impact op jezelf en het klimaat. Elke stap telt.

Bij ALDI kun je heel goed terecht voor een vegetarische of plantaardige maaltijd. Kies bijvoorbeeld uit een van onze vlees- en zuivelvervangers of plantaardige producten uit het lijstje hierboven. Voor nog meer inspiratie, bekijk ook eens onze vegan recepten en inspiratie onderaan deze pagina.

Vaker plantaardig? Natuurlijk wel: dat is niet alleen goed voor mens, dier en milieu, maar bij ALDI ook goed voor je portemonnee!

Kies jij ervoor om volledig plantaardig te gaan eten? 

Dan is het goed om rekening te houden met de keuze voor bepaalde ingrediënten. Het is namelijk het geval dat in dierlijke producten voedingsstoffen voorkomen, die in mindere mate of helemaal niet voorkomen in de producten waaruit je kunt kiezen als veganist. Om geen tekort te krijgen aan die voedingstoffen, zoals bijvoorbeeld vitamine B1, B12, ijzer, calcium en eiwitten, wordt het aangeraden om op de volgende punten te letten:

  • Eet regelmatig peulvruchten, zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen voor extra eiwitten en mineralen. 
    Gebruik tofu en tempéh als vleesvervangers, die zitten bomvol vezels en eiwitten. 
  • Eet regelmatig noten, pinda’s, pitten of zaden bij de avondmaaltijd, maar ook een handje als snack. Dit is goed voor onder andere je ijzer en eiwitten. Zo zitten zonnebloempitten boordevol eiwitten.  
  • Kies voor kant-en-klare vegan vleesvervangers met voldoende eiwit en toegevoegde vitamine B12 en calcium. Alleen dan is het een volwaardige plantaardige vervangers.
  • Drink plantaardige zuivel met voldoende toegevoegde vitamine B12 en calcium. Alleen dan is het een volwaardige plantaardige zuivelvervanger. 
  • Kies voor volkorenproducten, zoals pasta en brood, als bron voor extra ijzer.
    Slik een vitamine B12 supplement wanneer je helemaal geen dierlijke producten eet. 
  • Vitamine D is ook een aandachtspunt voor veganisten. Gebruik bak-en braadproducten waaraan vitamine D is toegevoegd. *

Ook is het belangrijk om etiketten te lezen wanneer je compleet veganistisch wilt eten. Er kan namelijk altijd een dierlijk ingrediënt in een kant-en-klaar product voorkomen waar je het niet direct in verwacht. Ei en gelatine zijn hier voorbeelden van. 

Vega of vegan? 

Vega of vegan: er is maar één letter verschil, maar er zit toch wel echt een heel groot verschil tussen de twee. Iemand die vegetarisch eet, eet namelijk nog wel dierlijke producten zoals zuivel, kaas en eieren. Vegan is dus altijd vega, maar vega is niet altijd ook vegan.

*Bron: Voedingscentrum

Lekkere vegan recepten

Vegetarische chili bij ALDI

Chili con carne (chili sin carne) met vegan gehakt

Deze vegan chili con carne (chili sin carne dus) is niet alleen vega, hij is zelfs helemaal veganistisch! En toch een echte smaakbom en heerlijk verwarmend. Ook lekker om te serveren met geprakte avocado, een schepje yoghurt en tortillachips.

Verder lezen

Vegan kipburger met guacamole en gepofte zoete aardappel

Verder lezen
Aziatische salade met vegan balletjes en sojasaus

Aziatische salade met vegan balletjes en sojasaus

Zo kleurrijk, zo lekker. We hebben het over deze Aziatische salade met komkommer, mango, pinda’s, munt, vegan balletjes en sojasaus.

Verder lezen
vegan kwarktaart

Vegan kwarktaart met dadels, sinaasappel en aardbeien

Wil jij een perfecte vegan kwarktaart maken? Dan hebben we het ultieme recept voor jou!

Verder lezen

Meer zoals dit:

Vegan lunch

Vegan lunch: 6 ideeën voor een plantaardige lunch

Heb jij zin in een vegan lunch? Kijk hier voor 6 ideeën voor een heerlijke plantaardige lunch voor een klein prijsje.

Verder lezen
vegan-paasbrunch

Paasbrunch net even anders: vegan, glutenvrij of koolhydraatarm

Eet jij deze paasbrunch koolhydraatarm? Of vegan of glutenvrij? Dat is geen enkel probleem met de tips hieronder.

Verder lezen
Vegan gourmet en menu's voor het paasdiner

Vegan gourmet en menu's voor het paasdiner

Ga je vegan dineren met Pasen? Dat is makkelijker dan je denkt. Lees snel verder voor tips voor een vegan paasdiner.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
  • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch