1. Startpagina
 2. Altijd ALDI
 3. Japanse opruimmethode: je huis opruimen in 3 stappen
Japanse opruimmethode: je huis opruimen in 3 stappen

huis opruimen

Japanse opruimmethode: zo wordt opruimen leuk! 

In Marie-Kondo-stijl het huis opruimen. Hype of niet, met deze Japanse opruimmethode wordt het huis opruimen en spullen weggooien een fluitje van een cent. Het enige wat je hoeft te doen is alle spullen waar je gelukkig van wordt houden en een plekje geven. Zo gezegd, zo gedaan! 

Opruimen met de Japanse methode 

De Japanse opruimmethode van opruimgoeroe Marie Kondo kent drie fases. We nemen je stap voor stap mee in dit Japanse opruimavontuur.

 1. Opruimen

 2. Weggooien 

 3. Organiseren

huis opruimen

1. Opruimen 

De Japanse opruimmethode begint met de moeilijkste stap: opruimen. Opruimen betekent niet zomaar kleding of spullen laten verdwijnen achter een dichte kastdeur. Opruimen a la Marie Kondo, betekent weggooien. Sorteer je spullen in stapels op de grond, zodat hetgeen je aan het opruimen bent, zoals je kledingkast, helemaal leeg is. Nu ga je bij ieder kledingstuk na of je er een warm gevoel bij krijgt. Dit is de essentie van de KonMari methode: ontvang je een ‘spark of joy’ dan mag het kledingstuk blijven. Zijn je warme gevoelens verdwenen? Dan mag het kledingstuk weg. Ga alle items langs totdat je twee stapels overhoudt: spullen die blijven en spullen die weg mogen. 

2. Weggooien 

Als eerst gaan we aan de slag met spullen die weggegooid gaan worden. Dit is een belangrijke fase, want volgens de Japanse opruimmethode mag je niet zomaar alles klakkeloos in de (kleding)container gooien. Spullen weggooien is een leermomentje. Misschien heb je iets nooit gebruikt? Neem dan even de tijd om daar een mentale aantekening van te maken: dit soort spullen heb jij niet nodig. Ben je ergens uitgegroeid? Ook dat kun je maar beter onthouden. Heb je een item jarenlang met heel veel plezier gedragen, maar is het nu toch écht op? Neem dan dankbaar afscheid. Als alles goed gaat, weet je in de toekomst beter welke spullen je wel of niet nodig hebt.

3. Organiseren

Nu je een duidelijk overzicht hebt van de spullen die je wilt (en mag) houden volgens de Japanse opruimmethode, is het tijd ze netjes op te bergen. Hier komt een handige techniek van pas: verticaal opvouwen. De makkelijke optie: sorteer kleding met kledinghangers in een kledingrek. Het doel is namelijk dat overzichtelijk is welke spullen je hebt. 

Nog meer opruimtips van Marie Kondo 

Maak je opruimavontuur compleet met deze tips: 

 • Ga de uitdaging alleen aan. Familieleden kunnen je keuzes beïnvloeden en dat is nu juist net niet de bedoeling. 

 • Twijfel je ergens over? Verstop het en kijk of je het na een paar maanden (of een jaar, ook goed) écht mist. 

 • Ruim op per categorie, niet per locatie. Volgens Marie Kondo kan je het beste opruimen in deze volgorde: kleding, boeken, papier en ‘van alles’. Bewaar sentimentele spullen tot het laatst. 

 • De volgorde heeft te maken met de moeilijkheidsgraad. Kleding is relatief makkelijk op te ruimen, maar van dingen met een emotionele waarde kan het soms lastig zijn afscheid te nemen! 

Meer zoals dit:

kledingkast-opruimen

Kledingkast opruimen doe je zo: 5 tips

Een kledingkast opruimen geeft enorm veel voldoening. Vooral bij de wisseling van het seizoen. 5 tips om de kledingkast opruimen nog leuker te maken.

Verder lezen
thuiskantoor

Je thuiskantoor opruimen en schoonmaken in 6 stappen

De thuiswerkplek is voor velen een geïntegreerd kantoortje in huis geworden. Daarom is het wel zo fijn dat deze plek lekker opgeruimd is. Wij delen onze tips!

Verder lezen
schoonmaakschema

Schoonmaakschema: zo krijg je het hele huis aan het schoonmaken

Een schoonmaakschema helpt om orde in de chaos te brengen, want schoonmaken kan soms best een overweldigende klus zijn. Hierbij een aantal tips!

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
 • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
 • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
 • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
 • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
 • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
 • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
 • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch