1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Waarom is het belangrijk voldoende eiwitten te eten?
Waarom is het belangrijk voldoende eiwitten te eten?

eiwitten

Waarom is het belangrijk voldoende eiwitten te eten? 

Iedere dag je portie eiwitten, koolhydraten en vet eten is belangrijk voor je gezondheid. Het zijn de drie zogenoemde macrovoedingsstoffen die essentieel zijn voor je lichaam om alles op een goede manier te onderhouden, van energie te voorzien en op te bouwen. In dit artikel leggen we kort en simpel uit waarom eiwitten zo belangrijk zijn en hoeveel eiwitten je dagelijks ongeveer zou moeten eten.

Wat zijn eiwitten en waar heb je ze voor nodig? 

Eiwitten (of proteïnes) zijn een essentiële bouwstof voor je lichaam. Het lichaam breekt namelijk de eiwitten af tot aminozuren. Deze aminozuren worden weer gebruikt om overal in je lichaam cellen te bouwen en te vernieuwen. Eet je te weinig eiwit? Dan krijgt je lichaam te weinig bouwstoffen binnen en kan het geen lichaamscellen (opnieuw) bouwen in bijvoorbeeld je spieren, organen, botten en bloed. Daarnaast zijn eiwitten een essentieel onderdeel van veel regelprocessen in je lichaam. 

Er wordt onderscheid gemaakt tussen essentiële en niet-essentiële aminozuren. De niet- essentiële aminozuren hoef je niet per se binnen te krijgen via je eten en drinken: deze aminozuren kan je lichaam namelijk zelf maken uit andere aminozuren. De essentiële aminozuren daarentegen kan je lichaam niet zelf aanmaken, waardoor je deze wel via je eten en drinken binnen moet krijgen.

Hoeveel eiwitten moet je eten per dag?*

De vuistregel van het Voedingscentrum is om 0,83 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht voor een gezonde volwassene te eten. Dat komt neer op ongeveer 58 gram proteïne of eiwit voor een volwassene van 70 kilo. Daarnaast hebben vegetariërs ongeveer 20% meer eiwitten nodig en veganisten zelfs 30%. Dit komt doordat plantaardige eiwitten minder goed worden opgenomen en doordat er soms minder essentiële animozuren (in een minder gunstige verhouding) aanwezig zijn.  

*Disclaimer: Wees je er wel bewust van dat voedingsstoffen met veel eiwitten of het teveel innemen van eiwitten ook minder gezonde eigenschappen kunnen hebben. Het blijft  belangrijk om gevarieerd te eten uit de Schijf van Vijf voor een gezond eetpatroon. Wissel flink af en probeer ook weer eens iets nieuws. Bekijk daarom ook eens onze gezonde tips voor thuis met onze variant van de Schijf van Vijf. Deze is in samenwerking met het Voedingscentrum ontwikkeld.  Ben je krachtsporter, zwanger, oudere of wil je meer weten over een koolhydraatarm of een eiwitrijk dieet? Raadpleeg dan altijd eerst je huisarts of een professional voor persoonlijk advies.

granola

Welke producten bevatten veel eiwitten? 

Eiwitten zijn belangrijk om dagelijks voldoende van binnen te krijgen. Waar moet je op letten en in welke producten zitten deze proteïnes? Bijna alle voedingsmiddelen bevatten eiwit, zowel dierlijke als plantaardige producten.  

Dierlijke eiwitbronnen 

Eiwitten uit dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel, kaas en eieren zijn kwalitatief goede eiwitbronnen. Deze dierlijke producten bevatten hoge percentages eiwit. Zo bevatten bijvoorbeeld varkensvlees, rundvlees, kipfilet of tonijn relatief veel eiwit. Daarnaast zijn eieren, kwark of hüttenkäse ook een goede bronnen van eiwitten.  

Plantaardige eiwitbronnen

Plantaardige eiwitten kun je vinden in brood, granen, peulvruchten, tofu en noten en kant-en-klare vleesvervangers. Deze eiwitten zijn iets moeilijker verteerbaar voor je lichaam en hebben niet altijd de juiste samenstelling in aminozuren. Maar geen zorgen, je kunt prima al jouw eiwitten uit plantaardige voeding halen. Check de verpakkingen welke producten eiwitten bevatten en varieer vooral voldoende. Voorbeelden van plantaardige eiwitbronnen zijn kikkererwten, kidneybonen, kant-en-klare vleesvervangers, hennepzaad, seitan of pompoenpitten. Voor een extra eiwit boost kun je simpelweg bijvoorbeeld wat noten of pitten door je salade, granola of smoothie strooien.  

Eiwitrijk eten en koolhydraatarme recepten

Om af te vallen zijn koolhydraatarme oftewel eiwitrijke gerechten populair. Eiwitrijke gerechten zorgen ervoor dat je langer verzadigd blijft en dus minder trek krijgt in ongezonde snacks. Ons advies voor een gezond eetpatroon blijft: eet gevarieerd, volgens de Schijf van Vijf. Bekijk daarom ook eens onze gezonde tips voor thuis met onze variant van de Schijf van Vijf. Wil je toch een specifiek dieet voor langere tijd volgen: raadpleeg een professional! Wil je soms een koolhydraatarm of eiwitrijk recept, snack of ontbijt proberen? Bekijk de artikelen hieronder. 

Meer zoals dit:

Koolhydraatarm ontbijt

3 ideeën voor een koolhydraatarm ontbijt

Op zoek naar koolhydraatarm ontbijt? We zetten 3 ideeën op een rij met veel receptsuggesties zodat je lekker kunt kiezen!

Verder lezen
ontbijt smoothie

De 5 lekkerste ontbijt smoothies

Ga voor een energieke start van de dag met de lekkerste ontbijt smoothies! Zelf een smoothie maken? ALDI geeft je inspiratie voor de lekkerste smoothie recepten.

Verder lezen
zaden en pitten

Zo kun je zaden en pitten verwerken in je vaste eetpatroon

Zaden en pitten toevoegen aan gerechten is een goed idee, maar hoe doe je dat precies? We helpen je met lekkere recepten.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
  • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch