1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Zelf een puzzel maken van karton? Zo doe je dat

Zelf een puzzel maken van karton? Zo doe je dat

zelf puzzel maken

Of je het nu alleen doet of samen met vrienden of familieleden: puzzelen is altijd goed. En in plaats van een standaard puzzel te kopen, kun je ook eens zelf een puzzel maken van karton. Benieuwd hoe je dit aanpakt? Volg dan de volgende stappen. 

zelf puzzel maken

Wat heb je nodig om zelf een puzzel te maken?

Voor het zelf maken van een puzzel, heb je een aantal dingen nodig. Benodigdheden zoals: 

Karton

Zoek naar stevig karton dat niet te dun is. Gebruik bijvoorbeeld een oude ALDI-doos. Je hebt genoeg stevigheid nodig om ervoor te zorgen dat je puzzel lang meegaat.

Potlood en liniaal

Voor het tekenen van de puzzelstukjes en het zorgen voor nauwkeurige afmetingen.

Schaar of stanleymes

Voor het nauwkeurig uitsnijden van de puzzelstukjes.

Verf, stiften of kleurpotloden

Om de puzzelstukjes te versieren en een persoonlijk tintje toe te voegen, kun je verf, stiften en kleurpotloden gebruiken. 

Lijm

Voor het stevig bevestigen van de puzzelstukjes op het karton.

Afbeelding voor op puzzel

Een foto of tekening die je wil gebruiken voor het maken van de puzzel.

In 9 stappen zelf een puzzel maken 

Stap 1: Kies een afbeelding

Kies een afbeelding die je wil gebruiken voor je puzzel. Dit kan een foto zijn van je familie, een landschap of zelfs een kunstwerk dat je hebt gemaakt.

Stap 2: Bepaal de grootte van je puzzel

Beslis hoe groot je de puzzel wil maken. Meet en markeer deze afmetingen op een stuk karton met behulp van de liniaal en het potlood.

Stap 3: Plak de afbeelding op het karton

Lijm de afbeelding op de voorkant van het karton. 

Stap 4: Teken de puzzelstukjes

Gebruik het potlood om de vorm van de puzzelstukjes op de achterkant van het karton te tekenen. Je kunt traditionele stukjes met knobbels en inkepingen maken, of bedenk uniekere vormen. 

Stap 5: Snijd de puzzelstukjes uit

Gebruik een schaar of een stanleymes om de getekende puzzelstukjes uit het karton te snijden. Zorg ervoor dat je de lijnen nauwkeurig volgt om goed passende stukjes te krijgen.

Stap 6: Versier de puzzelstukjes

Maak je puzzelstukjes extra mooi door ze te schilderen of in te kleuren. Voeg kleuren toe die overeenkomen met de afbeelding die je hebt gekozen.

Stap 7: Laat goed drogen

Geef de verf voldoende tijd om volledig te drogen voordat je verder gaat. Dit voorkomt vlekken en beschadigingen tijdens het spel.

Stap 8: Lijm uitharden 

Laat de puzzel een paar uur rusten voordat je hem in elkaar zet. Dit geeft de lijm de kans om volledig uit te harden en ervoor te zorgen dat de stukjes goed aan elkaar blijven zitten.

Stap 9: Test je puzzel 

Probeer je puzzel uit om te zien of de stukjes goed in elkaar passen. Als er aanpassingen nodig zijn, kun je deze nu maken. En daarna? Spelen maar! 

Waarom zelf een puzzel maken?

Er zijn verschillende redenen waarom het leuk is om zelf een puzzel te maken. Denk hierbij aan:

Creativiteit uiten

Bij het zelf maken van een puzzel, kun je je creativiteit uiten. Maak unieke ontwerpen, kies kleuren die bij je passen en experimenteer met verschillende vormen voor de puzzelstukjes.

Leuk cadeau

Een handgemaakte puzzel is een persoonlijk en leuk cadeau. Je kunt ervoor kiezen om een afbeelding te gebruiken die speciaal is voor de ontvanger of zelfs een foto van jullie samen. Op deze manier geef je een cadeau om nooit te vergeten.

Leerzame activiteit

Wanneer je een puzzel maakt, moet je nauwkeurig te werk gaan. Op deze manier kan het leerzaam zijn, vooral voor kinderen. Ze kunnen hun ruimtelijk inzicht ontwikkelen door de stukjes op de juiste manier te plaatsen, terwijl ze tegelijkertijd hun fijne motoriek verbeteren door het uitsnijden en plaatsen van de puzzelstukjes.

Ontspannende activiteit

Het maken van een puzzel werkt ontspannend en stressverlagend. Door te focussen op het samenstellen van de puzzel word je kalm en rustiger in je hoofd.

Duurzaamheid

Door je eigen puzzel te maken, kun je kartonnen materialen hergebruiken. Dit draagt bij aan milieubewustzijn en duurzaamheid, omdat je minder afval produceert.

Meer zoals dit:

bloemen knutselen

Bloemen knutselen van papier: 5x bloemen

Wil je bloemen knutselen van papier? Dat is extra leuk om in de lente te doen. Bekijk hier hoe je 5 verschillende papieren bloemen kunt knutselen.

Verder lezen
valentijnscadeau knutselen

Valentijnscadeau knutselen: origineel valentijnscadeau voor hem of haar

Een origineel valentijnscadeau maak je natuurlijk zelf! Met deze knutselideeën verras je geliefde met een mooi cadeau voor Valentijnsdag.

Verder lezen
verjaardagskalender knutselen

Verjaardagskalender knutselen? Check hier handige tips (+ een template)

Wil je graag een verjaardagskalender knutselen, zodat je altijd weet wie op welke dag jarig is? Check hier dan handige tips en een template.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet je naar de veiligheidsinstellingen van je browser gaan en aangeven dat je de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Je e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht je problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. Je kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij je begrip.
  • Je kunt op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Bevestiging van je telefoonnummer

Bevestiging van je e-mailadres en telefoonnummer

Je  ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

Je ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

Je ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch