1. Startpagina
 2. Altijd ALDI
 3. DIY: een Spaanse waaier knutselen doe je zo
DIY: een Spaanse waaier knutselen doe je zo

Spaanse waaier

In Spanje gebruiken veel mensen een Spaanse waaier, waarmee ze zichzelf tijdens warme dagen wat verkoeling kunnen geven. Heerlijk, zo’n koel windje! Naast die verkoeling, ziet zo’n waaier er natuurlijk gewoon leuk uit. Wil je ook een Spaanse waaier? Maak hem dan gewoon zelf! In 5 eenvoudige stappen knutsel je samen met je kind een mooie Spaanse waaier, waarna je je direct in Spanje waant. 

Oorsprong Spaanse waaier 

De Spaanse waaier, ook wel ‘el abanico’ genoemd, is een veelgebruikt attribuut in Spanje. De waaier wordt niet alleen tijdens een flamencodans gebruikt, maar vaak ook in het dagelijks leven. Een waaier kan namelijk voor wat heerlijke verkoeling zorgen op warme dagen. Al eeuwenlang maken Spaanse vrouwen gebruik van deze waaiers. Vroeger gebruikten vrouwen in Spanje niet alleen een waaier voor koelere lucht, maar ook om hun rijkdom te tonen. Waaiers werden toen vaak gemaakt van dure stoffen zoals satijn, fluweel, linnen en kant. De afwerking was van goud, zilver, ivoor of parelmoer en soms zaten er zelfs diamanten op. 

Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link

Spaanse waaier

Zelf een Spaanse waaier knutselen 

Wie denkt dat een waaier knutselen moeilijk is, heeft het mis. In een paar stappen heb je een mooie Spaanse waaier die je tijdens warme dagen kunt gebruiken. Volg de volgende 5 stappen en het lukt je zeker! 

Stap 1: Benodigdheden bij elkaar zoeken  

Voor een Spaanse waaier heb je maar een paar producten nodig, namelijk:

 • 6 schone ijsstokjes 

 • Universele lijm

 • 30 cm stof met een leuk motief  

 • 1 spijker 

 • ijzerdraad 

 • Kniptangetje

Stap 2: IJsstokjes aan elkaar maken  

Maak met een spijker aan de onderkant van de ijsstokjes een gaatje. Doe dit bij alle ijsstokjes op dezelfde plek. Leg de ijsstokjes vervolgens op elkaar. Nu kun je er een lange splitpen doorheen doen. Dit is een dunne, metalen pen die bestaat uit een knop met twee parallelle staafjes die je uit elkaar kunt halen. Als je de splitpen door de gaatjes van de ijsstokjes hebt gedaan, kun je de twee staafjes aan de achterkant naar buiten ombuigen, zodat de ijsstokjes aan elkaar vastzitten. Je kunt nu de ijsstokjes naar zowel links als rechts verschuiven en zo een waaiervorm maken. 

Stap 3: Stof bevestigen 

Heb je een leuk stukje stof gevonden voor je Spaanse waaier? Leg het ‘geraamte’ van je waaier dan met de stokjes uitgevouwen neer op de stof. Teken af hoeveel stof je nodig hebt. Tel hier aan de rechter- en linkerkant 1 centimeter bij op. Knip de stof uit en plak het met een universele lijm op de stokjes. Je ziet nu dat je aan de rechter- en linkerkant nog een stukje stof van 1 centimeter over hebt. Klap deze stukjes stof naar de achterkant van de twee buitenste stokjes en plak deze stukjes stof met wat universele lijm vast. 

Stap 4: Achterkant stofferen

Dan heb je nog een tweede stukje stof nodig, dat aan de achterkant van de waaier moet komen. Dit stukje stof ‘valt’ over het stukje stof dat je om de twee buitenste stokjes hebt geklapt. Zo zijn de zijkanten ook mooi gestoffeerd en afgewerkt. Knip het stukje stof zo uit dat het precies op de achterkant past. Plak het met een universele lijm vast op de Spaanse waaier en laat alles daarna goed drogen. 

Stap 5: Versiering 

Je kunt de onderkant van het bovenste ijsstokje ook nog versieren, net zoals dit vroeger in Spanje gebeurde. Plak er glitters, plakdiamanten of andere versiersels op die je misschien in huis hebt op. Nu is je waaier klaar voor gebruik. Laat de hitte maar komen. ¡Olé!

Op het boodschappenlijstje 

Spaanse waaier

Meer zoals dit:

knutselen met wc-rollen

Knutselen met wc-rollen: de leukste ideeën

Knutselen met lege wc-rollen is een leuke activiteit voor het hele gezin. Met wc-rollen maak je de mooiste projecten en wij zetten de leukste voor je op een rijtje.

Verder lezen
knutselen met melkpak

Vogelhuisje knutselen van een melkpak

Lunchen met een glas rode wijn of witte wijn is soms hartstikke fijn. Maar welke wijnen zijn perfect voor bij de lunch? Lees hier alles over bijpassende wijnen.

Verder lezen
Citroen kaars

Zomertip: zelf een citroen kaars voor buiten maken

Wil je deze zomer ook nog in de avond lekker buiten zitten? Maak dan zelf een citroen kaars voor buiten. Wie weet hou je ook nog wat muggen uit je buurt!

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
 • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
 • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
 • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet je naar de veiligheidsinstellingen van je browser gaan en aangeven dat je de cookies accepteert.
 • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
 • Je e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
 • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht je problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. Je kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij je begrip.
 • Je kunt op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Bevestiging van je telefoonnummer

Bevestiging van je e-mailadres en telefoonnummer

Je  ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

Je ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

Je ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch