1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Kruidentuin maken: 7 voordelen én hoe je nu start

Kruidentuin maken: 7 voordelen én hoe je nu start

kruidentuin

Een kruidentuin is meer dan alleen een leuke toevoeging aan je buitenruimte: het heeft hartstikke veel gezonde en duurzame voordelen. En of je nu een doorgewinterde tuinier bent of net begint met tuinieren, het is voor iedereen weggelegd. Wil je graag een kruidentuin starten met of zonder bestaande kruidenplantjes van ALDI? Lees hieronder meer over de voordelen én hoe je zelf gemakkelijk aan de slag gaat.  

kruidentuin

Wat zijn de voordelen van een kruidentuin maken?  

Altijd verse kruiden binnen handbereik

Wanneer je een kruidentuin hebt, dan heb je altijd toegang tot verse kruiden - van basilicum en munt tot rozemarijn en tijm. Ben je aan het koken? Dan pluk je ze gewoon hup, uit je tuin. Makkelijker kan niet.

Gezondere keuzes 

Als je zelf kruiden kweekt, weet je zeker dat ze vrij van bestrijdingsmiddelen zijn en meer voedingsstoffen bevatten. Hierdoor zijn de gerechten niet alleen lekkerder, maar ook gezonder.

Duurzaamheid 

Je eigen kruiden kweken draagt bij aan een duurzame levensstijl met minder plastic afval. Hoe dat komt? Kruiden uit eigen tuin komt niet uit een plastic verpakking.

Rustgevende werking 

Niet alleen de geur van de kruiden in jouw kruidentuin werken rustgevend, ook is het fijn om in een kruidentuin aan het werk te zijn. Door in de aarde te wroeten ben je even niet met je hoofd bezig, maar alleen met je handen. Dit zorgt ervoor dat je minder stress ervaart en rustiger wordt. En ja, dat is zelfs wetenschappelijk bewezen.

Goed voor je portemonnee 

Met het kweken van je eigen kruiden bespaar je wekelijks op kruiden aanschaffen.

Leerzame ervaring 

Het maken en onderhouden van een kruidentuin is hartstikke leerzaam. Je komt namelijk niet alleen meer te weten over diverse kruiden, plantengroei en de bodemkwaliteit, ook leer je van alles over de levenscyclus van planten. 

Experimenteren met kruiden  

Hoe leuk is het om met verschillende kruiden te experimenteren in de keuken? Met een tuin vol keuze kun je alle kanten op.

Kruidentuin beginnen: hoe doe je dat?  

Stap 1: Selecteer de kruiden  

Wil je een kruidentuin beginnen? Kies dan voor kruiden die je vaak in je keuken gebruikt, en die het daarnaast goed doen in het Nederlandse klimaat. Basilicum, peterselie, munt, oregano en tijm zijn goede opties. Wist je dat je ook een kruidentuin met bestaande planten kunt maken? Dit is nog makkelijker! 

Stap 2: Kies een goede locatie voor de kruidenbak 

Wanneer je een kruidenbak buiten plaatst, dan is het belangrijk dat de bak genoeg zonlicht krijgt. Tip: de meeste kruiden doen het het beste als ze zes uur per dag in direct zonlicht staan. 

Stap 3: Grond in kruidenbak voorbereiden  

Wanneer je een kruidentuin start, zorg dan voor een goed doorlatende grond. Je kunt bijvoorbeeld compost van fruit of groenten toevoegen om de voedingswaarde van de bodem te verbeteren.

Stap 4: Kruiden planten in kruidenbak 

Grond klaar? Zet dan de bestaande plantjes in de kruidenbak. Maak hiervoor een klein geultje in de potgrond en zorg ervoor dat de wortels goed in de aarde worden geplaatst. Maak daarna de potgrond vochtig met een beetje water. 

Stap 5: Kruiden verzorgen 

Geef je kruidenplant op tijd water, maar voorkom dat de grond te drassig wordt. Verwijder ook regelmatig onkruid zodat de kruiden beter kunnen groeien.

Stap 6: Kruiden gebruiken 

Wil je de kruiden gebruiken? Knip dan nooit meer dan een derde van de plant af. Op die manier zorg je ervoor dat de plant door blijft groeien. 

Stap 7: Kruiden opslaan

Wil je je afgeknipte kruiden bewaren? Bewaar de kruiden door ze te drogen of in te vriezen, zodat je ook buiten het seizoen van je kruiden kunt genieten.

Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link

kruidentuin

Meer zoals dit:

Kinderen in tuin

5x leuke activiteiten voor kinderen in de tuin

Op zoek naar leuke activiteiten voor kinderen om in de tuin te doen? Hier staan 5 leuke ideeën voor je klaar, waardoor ze zich geen moment zullen vervelen.

Verder lezen
Citroen kaars

Zomertip: zelf een citroen kaars voor buiten maken

Wil je deze zomer ook nog in de avond lekker buiten zitten? Maak dan zelf een citroen kaars voor buiten. Wie weet hou je ook nog wat muggen uit je buurt!

Verder lezen
hoe stek je een plant

Hoe stek je een plant? 2 makkelijke manieren

Hoe stek je een plant precies? En is het moeilijk? Check hier alle informatie over het stekken van planten.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet je naar de veiligheidsinstellingen van je browser gaan en aangeven dat je de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Je e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht je problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. Je kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij je begrip.
  • Je kunt op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Bevestiging van je telefoonnummer

Bevestiging van je e-mailadres en telefoonnummer

Je  ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

Je ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

Je ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch