1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Wat is blancheren en hoe lang moet het?

Wat is blancheren en hoe lang moet het?

blancheren

In veel recepten wordt blancheren genoemd. ‘Blancheer de groenten kort en laat afkoelen in ijswater’ of ‘Maak een kruisje in de bovenkant van de tomaten en blancheer in een pan met kokend water’ zijn bekende leuzen. Maar wat is blancheren precies, hoe lang is het nodig en waar is het goed voor? 

blancheren

Wat is blancheren en hoelang duurt het?  

Blancheren is een kooktechniek die ervoor zorgt dat de te blancheren ingrediënten garen, zonder zacht te worden of hun kleur te verliezen. De producten worden kort, variërend van enkele seconden tot enkele minuten, in kokend water gegaard en na afloop in een kom met ijswater gelegd. Hierdoor stopt het gaar proces, blijven de ingrediënten knapperig en behouden ze hun kleur. Ook gaan hiermee alle eventuele bacteriën of ongedierte dood en kun je de producten langer bewaren. 

Een ander doel wat met blancheren kan worden bereikt, is het ontvellen van bijvoorbeeld tomaten. Door met een klein mesje een kruisje in de schil te zetten en de tomaten vervolgens kort te blancheren, komt de schil los van het vruchtvlees. De combinatie van heet en koud water zorgt ervoor dat de schil met gemak losgetrokken kan worden. Ideaal voor bijvoorbeeld tomatensaus. En wil je zelf kruidenolie maken? Blancheer dan een flinke hoeveelheid verse zachte kruiden en maal fijn met neutrale olie. 

Wat kun je blancheren?  

In principe lenen vooral groenten en verse zachte kruiden zich om te blancheren. Het gaat hierbij wel om groenten die maar kort nodig hebben om te garen, zoals sperziebonen, snijbonen, sugar snaps, kiemgroenten en kool. Groenten die langer nodig hebben, zoals pompoen, bietjes en pastinaak, hebben geen baat bij blancheren. Naast groenten kun je ook fruit blancheren, met name om de houdbaarheid te verlengen.  

  • Sperziebonen

  • Sugar snaps

  • Chinese kool

  • Taugé 

  • Tomaten 

  • Snijbonen

  • Spinazie 

  • Boerenkool 

  • Andijvie

  • Broccoli

  • Bloemkool

  • Spruitjes 

  • Zachte kruiden, zoals verse basilicum, peterselie en bieslook

Tips voor blancheren 

Blancheren is ontzettend makkelijk en écht zo gedaan. Zet alleen wel alles van tevoren klaar, zodat je ook echt snel kunt handelen. Zet dus van tevoren een pan met (eventueel gezouten) water op, leg de ingrediënten al dan niet gesneden in een schaaltje, zet een grote kom met ijswater neer en leg een vergiet in de gootsteen. Doe de ingrediënten in het kokende water en blancheer zo lang als nodig. Schep ze met een draadspaan uit de pan en leg direct in het ijswater. Laat volledig afkoelen en vervolgens uitlekken in een vergiet. 

Meer zoals dit:

bloemkool koken

Stap voor stap bloemkool koken (met video!)

Wil jij weten hoe lang je een bloemkool moet koken? In dit artikel geven we het antwoord, samen met fijne tips, recepten en een video.

Verder lezen
pastawater

Pasta en andere etenswaren afgieten op een handige manier

Wist je dat je na het koken van je maaltijd pasta en andere etenswaren erg makkelijk kunt afgieten? Check deze handige tips!

Verder lezen
pasta koken

Hoe lang moet pasta koken? En nóg 4 pastatips en weetjes

Hoe lang moet pasta koken, hoe kook je pasta het beste en wat betekent al dente ook alweer? Lees in dit artikel alles over pasta koken.

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet u naar de veiligheidsinstellingen van uw browser gaan en aangeven dat u de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Uw e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als u zelf ontvanger bent of indien u weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht u problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. U kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij uw begrip.
  • U kunt zich op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

U ontvangt uw herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van uw e-mailadres

Bevestiging van uw telefoonnummer

Bevestiging van uw e-mailadres en telefoonnummer

U ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

U ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

U ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch