Peren tarte tatin met vanille en pistachenootjes
Gemakkelijk
25 Min
30 Min
12 Personen
Ingrediënten
12 Personen
Bereidingswijze
Stap 1
Verwarm de oven voor tot 220 °C. Schil de peren, snijd ze elk in vier parten en verwijder de klokhuizen. Rooster de pistachenoten in een droge koekenpan lichtbruin.
Stap 2
Leg de plakjes deeg versprongen op elkaar en rol ze op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een cirkel van ± 28 cm. Snijd er met behulp van een deksel of een bodem van een springvorm er een mooie cirkel uit.
Stap 3
Strooi de suiker in de tarte tatinvorm en laat de suiker op een laag vuur smelten en roodbruin kleuren. Wals de vorm tijdens het smelten en kleuren van de suiker een paar keer maar roer niet in de suiker.
Stap 4
Leg als de suiker mooi roodbruin van kleur is, de peerparten in de vorm. Leg de peren met de dikste bolle kant naar de rand van de vorm toe dan passen ze allemaal precies in de vorm. Druk ze voorzichtig in de suiker (pas op, de suiker is heet).
Stap 5
Verdeel de boter erover en laat nog 2 minuten zachtjes pruttelen. Verdeel, op ½ eetlepel na de pistachenoten en de vanillesuiker erover en dek alles af met het bladerdeeg. Stop de rand een beetje in.
Stap 6
Bak de tarte tatin in het midden van de voorverwarmde oven in 25-30 minuten bruin en gaar. Open de oven na 20 minuten even en verlaag de temperatuur tot 200 °C.
Stap 7
Neem de tarte tatin uit de oven en laat hem 10 minuten rusten. Keer de tarte tatin op een schaal, strooi er de achtergehouden pistachenoten over en eet de peren tarte tatin met vanille en pistachenootjes warm of lauwwarm. Maak af met een beetje munt.
Wijntip
Serveer er een glas Saint Croix du Mont bij.
Tip
Lekker met een lepel losgeroerde crème fraîche of een bolletje vanille-ijs.