Panzanella salade met pesto
Gemakkelijk
10 Min
2 Personen
Ingrediënten
2 Personen
Bereidingswijze
Panzanella (Italiaanse tomaten-broodsalade) met restjes brood en pesto
Panzanella is de Italiaanse naam van een salade met verse tomaat en stukken droog of geroosterd brood. Het sap van de rijpe tomaten zorgt dat het krokante brood iets zachter wordt en alle heerlijke smaken in zich kan opnemen. Het perfecte gerecht voor restjes oud brood en (over)rijpe tomaten. Een typisch gevalletje cocina povere, ofwel de armeluiskeuken. Deze Italiaanse term staat voor gerechten die zijn geboren uit armoede. Er gaan meestal goedkope ingrediënten en restjes in, precies zoals bij de panzanella salade het geval is. De ingredienten zijn misschien wel goedkoop, de smaak is heel rijk en weelderig.
Je vindt panzanella’s in allerlei soorten en gedaantes. Soms heel simpel met alleen tomaat, olie en brood, maar vaak ook uitgebreid met extra groenten, smaakmakers en kruiden. Denk aan gegrilde aubergine, paprika, basilicum en rode-wijnazijn. Dit recept voor panzanella maak je met verschillende soorten tomaat, rode ui, knoflook en verse groene pesto. Een plaatje om te zien en bovendien heerlijk om te eten.
Stap 1
Snijd de tomaten in hapklare stukjes en doe ze in een grote mengkom. Doe hetzelfde met de gehalveerde kerstomaten. Scheur of snijd ook het brood in hapklare stukjes en voeg deze toe aan de kom.
Stap 2
Snipper de rode ui fijn en pers de knoflook. Voeg toe aan de mengkom en breng royaal op smaak met zout, peper en een scheut olijfolie. Roer alles door elkaar.
Stap 3
Was je handen en kneed de inhoud van de mengkom. Het is de bedoeling dat de sappen van de tomaten vrijkomen en het oude brood zacht maken.
Stap 4
Verdeel de panzanella salade over twee kommen en maak af met een lepel pesto.
Prijs van het gerecht
De prijs van dit gerecht is ongeveer €0,44 per persoon.