Gehaktballetjes in jus
Gemiddeld
20 Min
40 Min
4 Personen
Ingrediënten
4 Personen
Bereidingswijze
Stap 1
Meng het gehakt in een grote kom met het ei, 1 fijn gesnipperde ui, 1 theelepel mosterd, peterselie, paneermeel en nootmuskaat. Breng op smaak met peper en zout. Kneed met vochtige handen het gehaktmengsel grondig en rol 8 balletjes. Rol ze dan lichtjes door wat bloem voor een mooie korst. Let op: het gehakt moet voldoende plakken om er mooie, stevige ballen van te rollen. Indien het gehakt te droog is, voeg dan nog een ei toe. Is het te nat, doe er dan een beetje paneermeel bij.
Stap 2
Smelt in een braadpan 25 gram boter en bak de gehaktballen hierin rondom bruin. Haal de ballen uit de pan. Fruit de andere gesnipperde ui in het bakvet. Verkruimel het halve bouillonblokje boven de pan en giet voorzichtig het water erbij. Blijf goed roeren zodat er geen klontjes ontstaan. Voeg dan de azijn, verkruimelde plakjes ontbijtkoek, 1 theelepel mosterd, laurierblaadje en kruidnagels toe en blijf roeren tot het een egale saus is.
Stap 3
Draai het vuur lager en leg de ballen terug in de pan. Stoof de gehaktballen met de deksel op de pan in ongeveer 20 minuten gaar. Keer de ballen af en toe om. Rooster ondertussen wat sesamzaadjes en strooi die voor het serveren over de gehaktballen.
Variatietip:
Gebruik ook eens appelstroop in plaats van de ontbijtkoek. Liefhebber van pittig? Mix een klein beetje sambal door het gehakt.