Zalm bakken: in de pan, oven of op de BBQ
Zalm bakken als een pro, wie wil dat nu niet? In dit artikel lees je daarom alles over de perfecte zalm bakken, in de pan, oven of op de BBQ. Doordat zalm van nature een vette vis is, zit het visvlees niet alleen vol belangrijke voedingsstoffen, maar wordt hij ook niet zo snel droog. Ideaal dus om te bakken en het perfecte ingrediënt voor doordeweeks.
-
Lees ook: Gerechten met zalm: 16 lekkere ideeën
Zalm bakken in de pan
Zalm bakken in de pan is heel makkelijk, zo lang je er maar bij blijft. Het grootste risico is dat de zalm kan verbranden, maar zolang je de pan in de gaten houdt is die kans heel klein. Haal de zalm een halfuurtje vóór het bakken uit de koelkast en leg op een bordje of plank. Zo wordt de zalm iets minder koud en kan hij gelijkmatiger garen. Wees niet bang dat de zalm bederft, zo lang het binnen niet te heet is zal dat niet binnen die termijn gebeuren.
Hoewel zalm een vette vis is en niet snel droog wordt, kan hij soms wel aan de pan blijven ‘plakken’. Gebruik daarom het liefst een koekenpan met antiaanbaklaag. Verwarm de pan op middelhoog tot hoog vuur en voeg een scheutje olijfolie of klontje boter toe. Leg zodra de pan heet genoeg is de zalm erin, indien van toepassing met de huid naar beneden. Bak de zalm vijf tot zeven minuten of totdat de onderkant goudbruin kleurt. Draai met behulp van een spatel de zalm voorzichtig om en bak nog drie tot vijf minuten. Afhankelijk van de dikte van de zalm, de warmte van de pan en de gewenste gaarheid kun je de zalm korter of langer bakken. Kruid na afloop de zalm met zout, peper en eventuele andere smaakmakers.
Zalm bakken in de oven
Je kunt zalm ook in de oven bakken. Dit is de meest makkelijke methode en ideaal als je de zalm volledig wil garen. Verwarm de oven voor op 160 tot 180 graden. Leg de zalm in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie, zout en peper. Draai de zalm om en herhaal. Je kunt ook andere smaakmakers toevoegen, zoals gedroogde of verse kruiden en specerijen, citroensap of citroenplakjes, verse venkel, knoflook, tomaatjes en ui. Ben je gek op vispakketjes? Pak ze dan in aluminiumfolie of bakpapier in.
Hoeveel graden?
Afhankelijk van de dikte van de zalm, de warmte van de oven en de gewenste gaarheid bak je de vis 15 tot 25 minuten in de oven. Controleer na 10 minuten hoe hard het gaat en pas hierop de eindtijd aan. Houd je van hele zachte zalm die nog rosé van binnen is? Dan is 20 minuten op 160 graden of 15 minuten op 180 graden meestal voldoende. Als de zalm volledig gaar moet zijn, volstaat 25 tot 30 minuten op 160 graden of 20 tot 25 minuten op 180 graden. Controleer de gaarheid van de zalm eventueel door de moot te halveren.
Zalm bereiden op de BBQ
Tot slot kun je zalm ook bereiden op de BBQ. Dit is een fijne methode tijdens de zomer en geeft de zalm extra veel smaak. Let wel op: zalm blijft makkelijk plakken aan het grillrooster, dus gebruik eventueel een hittebestendig schaaltje of rookplankje om dat te voorkomen. Daarbij kunnen er steekvlammen ontstaan door vrijkomend vocht uit de zalm, dus let goed op tijdens het bakken.
Haal wederom de zalm een halfuurtje van tevoren uit de koelkast en laat binnen op temperatuur komen. Is het binnen erg warm? Laat de zalm dan tien minuten van tevoren op temperatuur komen. Smeer de zalm in met olijfolie en kruid met peper, zout en eventueel nog extra kruiden of specerijen. Bak de zalm vijf tot tien minuten per kant op de BBQ, afhankelijk van hoe warm de BBQ is en of je de deksel sluit.
Zalm ontdooien
Zalm bakken is een ding, maar het hoe en waarom bij zalm ontdooien is ook niet geheel onbelangrijk. Net als bij het ontdooien van vlees, gehakt en kip geldt ook voor zalm dat je het liefst zo lang mogelijk de tijd neemt. Weet je ten minste een dag van tevoren dat je zalm nodig hebt? Laat de zalm dan in de koelkast ontdooien. Heb je minder lang de tijd? Leg de zalm dan op een donkere plek op het aanrecht. Heb je echt weinig tijd? Laat de zalm dan, mits luchtdicht verpakt, ontdooien in koud water.
Recepten met gebakken zalm
Doordat zalm bomvol gezonde vetten en daarnaast ook smaak zit, is het een van de meest populaire vissoorten in Nederland. Geen wonder dat er oneindig veel lekkere recepten mee te vinden zijn, al is gewoon een moot gebakken zalm met een schijfje citroen ook al hartstikke lekker. De recepten hieronder maak je allemaal met gebakken zalm uit de pan, oven of BBQ. Kies een recept dat jou aanspreekt, haal de ingrediënten in huis en geniet ervan!
Naar recept: Zalm met rucola-fetakorst en gedroogde cranberry’s
Naar recept: Verse zalm uit de oven met beurre noisette
Naar recept: Courgetti met zalm en verse pesto
Naar recept: Zalm uit de oven met sinaasappel-specerijenglaze
Naar recept: Zalmrolletjes met met groene asperges en kaascrème
Naar recept: Traybake met zalm, groene asperges en tomaatjes