Week Zonder Zuivel: 10 x vegan ontbijt ideeën

Dat de mogelijkheden voor vegan ontbijtjes eindeloos zijn, lees je in dit artikel. Je vindt hier namelijk maar liefst 10 verschillende plantaardige ontbijtrecepten op een rij. Ontzettend lekker, voedzaam en vaak nog gezond ook. Van vegan belegde broodjes en havermout tot chiapudding en smoothie bowls: dit zijn de 10 lekkerste recepten zonder zuivel.

Vegan ontbijt 

Net als bij een ‘gewoon’ ontbijt heb je bij een vegan ontbijt de keuze uit een aantal verschillende categorieën. Denk aan een goed belegde boterham in de ochtend, maar ook aan een kom yoghurt, havermout of een smoothie bowl. In dit artikel zijn de vegan ontbijtrecepten onderverdeeld in vier verschillende soorten, met bij elk type ontbijt ook nog een paar extra tips om je eten nóg lekkerder te maken.

  1. Vegan broodjes
  2. Chiapudding, pap en yoghurt
  3. Havermout
  4. Smoothie bowls

Vegan broodjes 

Een boterham of broodje is misschien wel het makkelijkst om vegan te maken, brood is namelijk van nature al plantaardig. Doe daarop vegan broodbeleg, zoals avocado, hummus of een spread met sojayoghurt en je kunt de ochtend weer vooruit. Gek op hummus? Maak het dan eens zelf! Maal hiervoor kikkererwten uit blik in een keukenmachine tot een gladde puree. Breng op smaak met knoflook, gemalen komijn, verse kruiden en olijfolie.

Chiapudding, pap en yoghurt 

Dankzij plantaardige zuivelvervangers is vegan ontbijten tegenwoordig helemaal niet meer zo moeilijk. Gebruik bijvoorbeeld sojayoghurt als basis en vul je kommetje aan met je favoriete fruit, granen en noten. Honing is helaas niet vegan, maar wil je toch iets zoets, dan kun je ook plakjes banaan of een beetje poedersuiker toevoegen. Hetzelfde geldt voor chiapudding, wat je heel makkelijk zelf maakt met chiazaad en sojadrink. Vervang in onderstaande recepten de yoghurt door sojayoghurt en laat de honing in de pudding weg.

Havermout  

Gek op havermout? Goed nieuws: havermout is namelijk van nature volkoren en bevat daardoor lekker veel vezels. Ideaal als je op zoek bent naar een echt power ontbijt waarmee je even vooruit kunt. Wil je tijd besparen? Maak de havermout dan alvast de avond van tevoren – dit doe je door de havervlokken in de koelkast te laten wellen in plantaardige melk of water. Je hoeft de havermout dan alleen nog maar op te warmen in de pan of magnetron en te garneren met je favoriete toppings. Het recept voor overnight oats hieronder bevat weliswaar kwark, maar je maakt het makkelijk vegan door dit te vervangen door sojayoghurt.

Meer zoals dit: