Hoe snipper je een ui? Stap voor stap een ui snipperen (met video!)  

Een ui snipperen lijkt soms een techniek die alleen voor professionele koks is weggelegd. Gelukkig hebben wij de beste tips op een rijtje gezet, zodat jij ook thuis makkelijk een gesnipperd uitje aan gerechten kunt gaan toevoegen.





Ui snijden 

Uien zijn zo veelzijdig dat een goede snijtechniek niet mag ontbreken in jouw keukenreportoire. Een ui wordt gesneden in de volgende stappen:

  1. Maak een scherp mes vochtig met een beetje water.
  2. Snijd op de snijplank een stukje van de bovenkant van de ui.
  3. Snijd de ui door de helft, het klopt dat de onderkant er nog aan zit.
  4. Haal met de handen het velletje van de ui.
  5. Houd de ui vast aan het uiteinde en snijd de ui in de gewenste grootte: in ringen, grove blokken of gesnipperd.
  6. Snijd het uiteinde eraf. Dit deel wordt niet opgegeten.

Een ui snijden zonder te huilen? Door een theedoek nat te maken en deze naast de snijplank te leggen, wordt het scherpe aroma in de doek getrokken. Dat bespaart een hoop tranen!

Ui snipperen  

Uien zijn in veel gerechten – samen met knoflook- de basis, het begin van het gerecht. Zij brengen veel smaak in een gerecht, maar wil je het subtiel doen, zodat jouw visite of gezin niet doorheeft dat er ui is gebruikt, dan kun je het beste een ui snipperen. Dit betekent dat je de ui in heel kleine stukjes snijdt. De stukjes zijn zo klein, dat het net kleine snippers zijn.

Om een ui te snipperen worden dezelfde stappen gebruikt als bij een gewone ui, tot en met het halveren van de ui. In plaats van deze vervolgens in ringen of grove blokken te snijden, zijn er de volgende aanvullende stappen:

  1. Leg de ui met de platte kant op de snijplank.
  2. Maak inkepingen in de lengte, maar snijd niet door tot aan het einde.
  3. Draai de ui een kwartslag en snijd de ui in de breedte.
  4. Meer plakjes zorgen voor kleinere snippers, minder plakjes voor grotere snippers.

Sjalot snijden 

Sjalot wordt op dezelfde manier gesneden als ui, maar omdat deze een stuk kleiner is, is het verstandig de vingertoppen goed naar binnen te duwen, zodat je niet in je vingers snijdt. Wanneer sjalot in een dressing of vinaigrette gebruikt wordt, is het het lekkerst om deze heel fijn te snijden door dezelfde techniek te gebruiken als bij een ‘gewone’ ui.

Wat is het verschil tussen een ui en sjalot? 

Uien en sjalotten zijn weliswaar familie, maar toch is de smaak heel anders. Een sjalot is heel pittig wanneer je deze rauw eet. Ui is daarentegen wat zachter van smaak. Sjalot is het lekkerst in een vinaigrette of dressing, terwijl met een ‘gewone’ ui het beste gekookt kan worden.

Ui gebruiken en bereiden

Naast het snijden of snipperen van ui, zijn er ook speciale technieken om ui te bereiden. Zo kan rode ui ingemaakt worden met azijn en suiker. De smaak is vergelijkbaar met die van augurk. Ingelegde rode ui is een lekker bijgerecht bij taco’s, salades en broodjes. Een andere speciale kooktechniek is het karameliseren van ui. In dat geval wordt de ui héél langzaam gebakken in, waardoor de natuurlijke suikers vrijkomen en de ui bruin van kleur maken. Gekarameliseerde ui is lekker bij hamburgers en hotdogs. Daarnaast is ui naast een heerlijk basisingrediënt voor héél veel gerechten ook een ster in een aantal hoofdgerechten, zoals uiensoep.

  • Lees ook: bereidingen met ui om zelf te maken: gekarameliseerd, gebakken, ingelegd, gedroogd

Recepten met ui 

Boodschappenlijstje

Meer zoals dit: