WE WERKEN MOMENTEEL AAN EEN BETERE SITE VOOR JOU

WE WERKEN MOMENTEEL AAN EEN BETERE SITE VOOR JOU

3 x bereidingen met ui om zelf te maken: gekaramelliseerd, gebakken en ingelegd 

Gekaramelliseerd, gebakken of ingelegd: uien zijn de ideale smaakmaker en de basis van ontzettend veel gerechten. In dit artikel leggen we je uit wat het verschil is tussen gekarameliseerde ui, gebakken uitjes en ingelegde (rode) ui, maar ook hoe je die bereidingen met ui zelf kunt maken.

3 x bereidingen met ui 

  1. Gekaramelliseerde ui
  2. Gebakken uitjes
  3. Ingelegde ui

1. Gekaramelliseerde ui 

Gekaramelliseerde ui is één van onze favoriete bereidingen. Het is namelijk ontzettend smaakvol, je kunt het lang bewaren en in praktisch elk gerecht gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een tosti, hamburger, pasta, stamppot, ovenschotel en ga zo maar door. Doordat uien op laag vuur heel langzaam te karamelliseren wordt de smaak zoet en hartig tegelijk. Verwarm hiervoor een koekenpan, het liefst met een dikke bodem, op laag vuur met een klont boter en/of scheut olijfolie. Snijd ondertussen de uien – dit mogen witte of rode uien zijn - in dunne ringen.

Hoe maak je gekaramelliseerde uien?

Voeg de uien toe aan de pan en bak terwijl je regelmatig roert tot de uien zacht en donkerbruin kleuren. Dit duurt minimaal 30 minuten, maar hoe langer hoe meer smaak. Breng de uien tijdens het karamelliseren op smaak met peper, zout en je favoriete kruiden of specerijen.

Heb je weinig tijd? Zet dan het vuur iets hoger en voeg eventueel een klein theelepeltje suiker of scheutje balsamico azijn toe. Zo versnel je het proces.

2. Gebakken uitjes 

Gebakken uitjes zijn het perfecte ingrediënt voor in de voorraadkast. Ook deze bereiding kun je bij veel verschillende gerechten gebruiken, maar is ook nog eens altijd laag geprijsd en lekker krokant. Gebruik gebakken uitjes bij Aziatische gerechten zoals nasi, saté en noedels, maar ook als garnering voor soep, salades en zelfs pasta’s.

Hoe maak je zelf gebakken uitjes?  

Zelf maken? Snipper dan een of twee witte uien en meng met een lepel bloem. Zeef de stukjes ui zodat de overtollige bloem wegvalt en verwarm een frituurpan tot 180 graden. Frituur hierin de stukjes ui goudbruin krokant, in 1-2 minuten. Laat uitlekken op keukenpapier en volledig afkoelen. Bewaar in een luchtdichte pot.

3. Ingelegde (rode) ui 

Een ingrediënt dat je vaak in restaurants ziet is ingelegde ui. Deze bereiding is ook een manier om ui langer te bewaren en dus te preserveren. Je gebruikt hiervoor een mengsel van azijn (rode- of witte wijnazijn, maar ook balsamicoazijn), suiker en zout.

Hoe maak je ingelegde ui?

Verwarm 5 eetlepels azijn naar smaak met 5 theelepels suiker en 1 theelepel zout in een klein pannetje op laag vuur tot de suiker is opgelost. Voeg eventueel kruiden, specerijen of gedroogde bloemen toe voor meer smaak. Snijd een rode of witte ui in dunne ringen. Giet het warme mengsel over de ui en laat ten minste 15 minuten staan. De ingelegde ui is nu klaar voor gebruik. Heb je over of maak je een grotere portie? Bewaar de ingelegde ui dan in een glazen pot met deksel.

Ui snipperen doe je zo

Uien zijn zo veelzijdig dat een goede snijtechniek niet mag ontbreken in jouw keukenreportoire. In deze video laten we stap voor stap zien hoe je een ui snippert.

Meer zoals dit: