WE WERKEN MOMENTEEL AAN EEN BETERE SITE VOOR JOU

WE WERKEN MOMENTEEL AAN EEN BETERE SITE VOOR JOU

Zelf paella maken is ontzettend leuk om te doen en geeft direct het gevoel alsof je op een terrasje in Valencia zit. Het vergt de nodige voorbereiding en tijd, maar het hoeft echt niet moeilijk te zijn. Daarnaast is het een perfect gerecht voor een etentje met meer mensen, zeker voor grotere groepen. Haal verse groenten, vlees of vis in huis, zorg dat alles klaar staat en de paella hoeft alleen nog maar te garen.

Wat is paella en waar komt het vandaan?  

Paella is een van de bekendste gerechten uit de Spaanse keuken. Kenmerkend aan Spaanse paella is dat het wordt gemaakt in een speciale paellapan. Deze pan is rond, groot en vrij plat, met een schuin naar buiten staande rand. Aan de zijkant zitten twee handvatten en de bodem van de pan is dun. De rijst wordt meestal in één keer overgoten met het benodigde vocht en tijdens het garen niet geroerd, wat bij risotto juist wel het geval is. Hierdoor ontstaan de kenmerkende smaak en krokante korst die paella zo populair maken.

Naast de speciale pan wordt paella traditiegetrouw ook met speciale rijst gemaakt. Het soort dat hiervoor wordt gebruikt, genaamd bomba of albufera, is vrij kort en rond. Net zoals risottorijst. Tijdens het garen blijft de korrel vrij stevig en absorbeert het ongelooflijk veel smaak. Tot slot krijgt paella zijn herkenbare kleur, geur en smaak door de toevoeging van saffraan. Saffraan bestaat uit de gedroogde uiteindes van de stempels van de saffraanbloem en geeft een prachtige geel-oranje kleur. De geur en smaak doen in de verte denken aan die van honing, maar is eigenlijk ook weer heel anders.

Zelf paella maken  

Op vakantie in Spanje wemelt het van de restaurants die paella serveren, maar zelf paella maken kan ook. Het is niet ingewikkeld, maar vergt wel de nodige ingrediënten en een portie geduld. Een paellapan is fijn om te gebruiken, maar geen vereiste. Zo volstaan een gewone koekenpan, het liefst met dunne bodem, of een hapjespan ook. Zelf paella maken? Bekijk onderstaand recept en varieer eventueel met de smaakmakers.

Paella maken met vis, kip en vlees 

Afhankelijk van de regio wordt paella traditioneel gemaakt met vis, kip en/of vlees. Zo wordt paella Valenciana, ook wel gezien als de meest authentieke paella, in Valencia gevuld met onder andere kip, konijn en snijbonen. Sterker nog: paella Valenciana is zelfs een beschermde naam, wat betekent dat het alleen zo genoemd mag worden als het een aantal van de vastgelegde ingrediënten bevat.

Naast de traditionele Valenciana-paella zijn er nog tal van verschillende soorten. Denk aan paella marisco met zeevruchten, paella de pollo met kip, paella mixta met een mix van kip, vis, schaal- en schelpdieren, en arroz negro met inktvisinkt. De een bevat dus kip, de andere zeevruchten en de ander een mix. Zelf paella maken? Kijk dan vooral naar wat je zelf lekker vindt, wat je in huis hebt en ook wat in het seizoen is.

Vegetarische paella 

Vegetarische paella maken kan natuurlijk ook. Sterker nog, ook in Spanje wordt paella steeds vaker vegetarisch of zelfs volledig plantaardig geserveerd. Gebruik als basis een krachtige, eventueel zelfgemaakte groentebouillon met daarbij verschillende smaakmakers en groenten. Denk aan snijbonen en gedroogde bonen, maar ook tomaat, paprika, courgette en tuinbonen. Breng de vegetarische paella op smaak met zwarte peper, knoflook, ui, citroensap en natuurlijk verse kruiden en specerijen.

Meer zoals dit: