7 verrassende weetjes over spinazie

Heb je zin om je kennis over eten wat op te krikken? Wij kunnen je verzekeren: deze 7 smakelijke weetjes over spinazie kende je nog niet.

Van verse spinazie invriezen tot spinazie opwarmen: 7x spinazieweetjes 

1. IJzer in spinazie: een misverstand 

Hoewel spinazie vaak wordt geassocieerd met een hoog ijzergehalte, is het belangrijk om te weten dat het ijzer in spinazie niet zo gemakkelijk door je lichaam wordt opgenomen als ijzer uit dierlijke bronnen. Spinazie bevat oxalaten, stoffen die de opname van ijzer kunnen verminderen. Het combineren van spinazie met voedingsmiddelen rijk aan vitamine C kan de opname van ijzer verbeteren.

2. Verse spinazie invriezen voor later 

Heb je te veel verse spinazie en wil je het bewaren voor later? Je kunt verse spinazie invriezen om het langer vers te houden. Zorg ervoor dat je de spinazie eerst goed wast en droogt voordat je het in een luchtdichte zak of bakje stopt en het invriest. Dit is een handige manier om altijd wat spinazie bij de hand te hebben.

3. Mag je spinazie opwarmen? 

Ja, je kunt spinazie opwarmen, maar wees voorzichtig. Oververhitting kan de voedingsstoffen in spinazie verminderen, dus verwarm het niet te lang. Het snel verhitten van spinazie voorkomt ook bacteriële groei.

4. Familie van spinazie 

Wist je dat spinazie familie is van bieten en snijbiet? Ze behoren allemaal tot dezelfde plantenfamilie, genaamd Amaranthaceae. Deze groenten delen vergelijkbare voedingsstoffen en eigenschappen.

5. Babyspinazie vs. volwassen spinazie

Babyspinaziebladeren zijn milder van smaak en hebben een zachtere textuur dan volwassen spinaziebladeren. Babyspinazie is ideaal voor salades, volwassen spinazie wordt juist vaak gebruikt in warme gerechten zoals stoofschotels en roerbakgerechten.

6. Hoe oud is spinazie? 

Spinazie is al duizenden jaren een populaire groente. De oudste verwijzingen naar spinazie dateren uit het oude Perzië, maar het werd pas in de 12e eeuw in Europa geïntroduceerd. Tegenwoordig wordt spinazie wereldwijd geteeld en gegeten.

7. Spinazie als superfood 

Spinazie wordt vaak beschouwd als een superfood vanwege zijn hoge gehalte aan voedingsstoffen, waaronder vitamine A, vitamine K, calcium en vezels. Het regelmatig eten van spinazie kan bijdragen aan een gezonde levensstijl.

Op het boodschappenlijstje

Meer zoals dit: