MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

Kruidnotenpraat: 6 weetjes over kruidnoten en pepernoten

Als je denkt aan pepernoten of kruidnoten, denk je waarschijnlijk meteen aan het Sinterklaasfeest. Maar er is zoveel meer te ontdekken over deze smaakvolle lekkernijen. Daarom: zes leuke feitjes en weetjes over pepernoten en kruidnoten – zo heb jij weer wat leuks te vertellen rond 5 december.

6 Leuke feitjes en weetjes over pepernoten en kruidnoten

Pepernoten en kruidnoten zijn niet hetzelfde 

Veel mensen halen pepernoten en kruidnoten door elkaar. Toch zijn ze heel verschillend. Het belangrijkste verschil tussen pepernoten en kruidnoten ligt in hun ingrediënten, textuur en smaak. Pepernoten worden traditioneel gemaakt van een deeg op basis van bloem, boter, suiker en specerijen zoals kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en anijs. Ze hebben een zachte, taaiere textuur en een gladde buitenkant. Kruidnoten worden gemaakt van speculaasdeeg, bestaande uit bloem, bruine suiker, boter en speculaaskruiden zoals kaneel, kruidnagel, nootmuskaat en gember. Ze hebben een knapperige textuur en een kenmerkende speculaassmaak. Terwijl pepernoten ronde vormen hebben, zijn kruidnoten peervormig of ovaal en kleiner van formaat.

Pepernoot als medicijn  

Pepernoten hebben een lange geschiedenis: ze werden al in de 16e eeuw gegeten en waren toen nog een stuk harder dan de pepernoten die we nu kennen. Destijds waren ze groter en werden ze vaak gebruikt als medicijn voor maagklachten. Ze waren dus niet alleen lekker, maar ook nog goed!

Waar komt ‘pepernoot’ vandaan?  

De naam ‘pepernoot’ komt van het vroegere gebruik van specerijen, inclusief peper, in de Middeleeuwen in Nederland en andere Europese landen. Oorspronkelijk werden pepernoten gemaakt met specerijen, waaronder peper. In de moderne pepernoot vind je vooral speculaaskruiden, zoals kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en anijs. De naam ‘pepernoot’ is dus vooral historisch en verwijst naar de specerijen die ooit werden gebruikt, maar het moderne recept bevat geen peper.

Hoeveel pepernoten per persoon 

In de maanden voor Sinterklaas draaien snoepfabrieken in Nederland op volle toeren om de enorme vraag naar pepernoten en kruidnoten aan te kunnen. Wist je dat mensen gemiddeld 396 kruidnoten per jaar eten? Dat is bijna 600 gram per persoon!

Wereldrecord pepernoten bakken  

Zelf kruidnoten bakken in recordtempo? In 2013 werd in Rotterdam het wereldrecord gevestigd. Maar liefst 1509 mensen bakten samen meer dan 26.000 kruidnoten in één uur!

Kruidnoten over de grens  

Hoewel kruidnoten typisch Nederlands zijn, zijn ze ook populair in België, Duitsland en Aruba. Daar heten ze ook ‘kruidnoten’ en worden ze ook met Sinterklaas gegeten. In Denemarken, Duitsland en de Verenigde Staten eten ze ze ook, alleen het moment waarop ze van de lekkernij snoepen verschilt: daar staan de kruidnoten met kerst op tafel.

Boodschappenlijst: 

Meer zoals dit: