Sushi maken is een superleuk werkje om te doen. Het kost even wat tijd, maar eenmaal bezig wordt het alleen maar leuker. De standaard maki’s en nigiri’s zijn lekker, maar het wordt nog spectaculairder met de sushi tulband. De sushi tulband is een soort hartige taart, gemaakt met de ingrediënten waar je anders sushi mee zou maken. Zelf een keer proberen? Lees gauw verder.
Sushi maken: zo maak je een sushi tulband
Een sushi tulband is een hartige taart in de vorm van een tulband, gevuld met alle ingrediënten van sushi. Denk aan sushirijst, maar ook vis, groenten, verschillende smaakmakers en toppings. Het resultaat ziet er spectaculair uit en is ontzettend leuk voor een feestje of verjaardag.
Begin met de voorbereiding, want dat is het halve werk. Leg een grote plank op het aanrecht, zet alle benodigde ingrediënten klaar om te snijden en bekleed een tulbandvorm met vershoudfolie. Geen tulbandvorm in huis? Gebruik dan een springvorm of een cakevorm. De vorm van de sushitaart wordt dan weliswaar iets anders, maar smaakt er niet minder door!
Sushirijst maken
Vis, vlees of vega
Groenten
Smaakmakers en toppings
1. Sushirijst maken
Sushi maken begint bij het maken van de sushirijst. Het lijkt misschien van ondergeschikt belang, maar de rijst speelt een grote rol in het eindresultaat. In Japan behoort het maken van de rijst voor sushi zelfs tot een van de hoogste taken in de keuken! Maak de sushirijst met rondkorrelige rijst.
Was van tevoren de rijst goed, totdat het water niet meer troebel kleurt. Breng na het koken op smaak met een beetje azijn met suiker en zout, en laat dan volledig afkoelen tot kamertemperatuur. Bedek de pan met vershoudfolie en bewaar op kamertemperatuur tot gebruik. Maak je de sushitulband pas uren later? Zet de rijst dan in de koelkast en haal het er een uur van tevoren eruit.
2. Vis, vlees of vega
Naast de rijst draait het bij sushi om vis. Traditioneel wordt rauwe vis gebruikt, zoals zalm, tonijn, makreel en garnalen, maar je kunt sushi of een sushitulband ook maken met gerookte of gebakken vis. Denk aan stukjes gebakken of gerookte zalm, gerookte makreel, wokgarnalen en zelfs gerookte makreel.
Geen fan van vis? Ga dan voor vlees of een vegetarische vervanger. Denk aan stukjes kipfilet of een gepocheerd of gebakken ei. Of bak een (kogel)biefstukje een paar minuten aan beide kanten en snijd in dunne plakjes. Voor een vegetarische sushitulband volstaan vegetarische kipstukjes, maar ook bijvoorbeeld een omelet.
3. Groenten
Dan de groenten, want hoewel de vis vaak centraal staat, geven de groenten het geheel nog meer kleur, structuur en vitaminen. Denk aan plakjes rijpe avocado en in stukjes of dunne reepjes gesneden komkommer. Ook is sushi of een sushitulband erg lekker met radijs, eventueel ingelegd in azijn, paprika en groene asperges. Gaar groene asperges altijd even voor!
4. Smaakmakers en toppings
Tot slot de smaakmakers en toppings. Traditionele sushi wordt meestal op smaak gebracht met een klein beetje groene wasabi en sojasaus. Dit kun je ook gebruiken bij de sushitulband, net als ketjap, teriyakisaus, chilisaus, verse rode peper en verse kruiden zoals koriander. Ook lekker, zeker in combinatie met vlees of gevogelte, is atjar tjampoer. Niet traditioneel, maar wel veel smaak!
Breng voor een extra mooi resultaat alleen de vis of het vlees op smaak met donkere smaakmakers zoals sojasaus en ketjap, zodat de andere ingrediënten hun frisse kleur behouden. Garneer de sushitulband met toppings, zoals blaadjes koriander, gefrituurde uitjes, plakjes radijs en kleine stukjes vis, vlees en groenten.
Sushitulband samenstellen
- Liggen alle ingrediënten gesneden, indien nodig gegaard en op smaak gebracht klaar en is de vorm bekleed met vershoudfolie? Dan is het tijd om de sushitulband samen te stellen in verschillende laagjes. Bouw de sushitulband andersom op, dus begin met de bovenste laag onder in de vorm (los van de toppings, die voeg je pas vlak voor het serveren toe).
- Vul de vorm bijvoorbeeld met een laag vis of vlees, gevolgd door een laagje groenten en dan de rijst. Herhaal dit twee keer, zodat de tulband maar liefst zes verschillende laagjes krijgt. Druk elke laag goed aan en verdeel de ingrediënten in gelijke lagen. Ga zo door tot alle ingrediënten op zijn of tot de vorm vol is. Dek de tulband dan af met vershoudfolie.
- Zet de vorm tot gebruik in de koelkast. Wil je de sushitulband eten? Haal dan de sushitulband 30 minuten voor het serveren uit de koelkast en verwijder de bovenste laag vershoudfolie. Leg de vorm met de open kant op een groot bord of plank en laat zo staan tot 5 minuten voor het serveren. Verwijder vervolgens de vorm en de vershoudfolie en garneer met toppings naar keuze. De sushitulband is nu klaar om te serveren!