Smoothiebowl maken: zo doe je dat zelf
De meeste hippe ontbijttentjes hebben een gemeenschappelijke deler: er staat altijd wel een smoothiebowl op het menu. Het is dan ook dé ontbijttrend van de afgelopen jaren en geliefd bij jong en oud. Een groot nadeel is dat ze buiten de deur al snel tien euro of meer kosten, terwijl je ze ook heel makkelijk thuis kunt maken – en bovenal voor een fractie van de prijs. In dit artikel lees je dan ook alles over zelf een smoothiebowl maken, wat het precies is én drie lekkere smoothiebowlrecepten.
Wat is een smoothiebowl?
Een smoothiebowl is een ontbijtgerecht met als basis een dikke, vaak nog bevroren smoothie en bovenop verschillende kleurrijke toppings. De smoothie bestaat uit een mix van vers of bevroren fruit, (plantaardige) melk of yoghurt en verschillende superfoods. De toppings bestaan uit vers fruit, kokosrasp, noten, zaden en granola of muesli. Smoothiebowls herken je doordat ze vaak als prachtige kunstwerkjes worden geserveerd, inclusief figuurtjes van fruit en ander lekkers.
De smoothiebowl bestaat dus voornamelijk uit fruit en dan met name tropisch fruit. Denk aan mango, banaan, ananas, frambozen, aardbeien, blauwe bessen en dragonfruit. Die laatste is een exotische fruitsoort die je herkent aan zijn markante uiterlijk. De schil is in de meeste gevallen felroze met groene, schubachtige blaadjes. De binnenkant is wit met zwarte zaadjes of felroze met zwarte zaadjes. Op sommige plekken vind je ook açaïbowls, gemaakt van de Braziliaanse açaïbes.
Smoothiebowl maken: dit heb je nodig
Zelf een smoothiebowl maken is ontzettend makkelijk. De enige keukentool die je echt nodig hebt is een keukenmachine of blender. Daarnaast gebruik je een kom, lepel en een scherp mesje. De ingrediënten mag je natuurlijk zelf bepalen, dus ga voor al jouw favorieten. Het is fijn om tenminste twee fruitsoorten te gebruiken, die je eventueel laat terugkomen als topping. Zorg dat tenminste één van deze twee fruitsoorten bevroren is, bijvoorbeeld de mango of de bessen. Voeg daarnaast ook nog een stuk banaan toe, wat zorgt voor body, romigheid en een zoete smaak.
Doe het fruit met een scheut (plantaardige) melk, yoghurt of water in een keukenmachine of blender. Voeg liever eerst te weinig vocht toe, later kun je altijd nog meer toevoegen. Doe er nu ook andere ingrediënten zoals superfoods bij en blend tot een egale massa. De structuur moet vergelijkbaar zijn met die van softijs. Lukt het niet om alles te blenden? Voeg dan een klein beetje extra vocht toe totdat het wel lukt. Schep de smoothiebasis in een mooie kom. Garneer de smoothiebowl vervolgens met stukjes vers fruit, noten, zaden, granola en eventueel zelfs pindakaas. Serveer direct
3 x Lekkere smoothiebowlrecepten
Zelf combinaties voor een smoothiebowl bedenken kan heel leuk zijn, maar een beetje extra inspiratie kan ook geen kwaad. Hieronder vind je drie verschillende smoothiebowls, uiteenlopend in smaak en ingrediënten. Zo is de tropische smoothiebowl met mango, ananas en yoghurt zoet en fris tegelijk. De smoothiebowl met fruit en kaneel is weer wat romiger en past ook goed bij de herfst en winter. De paarse smoothiebowl heeft een gezellige paarse kleur en smaakt daarnaast lekker zoet.
Naar recept: Tropische smoothiebowl met mango, ananas en yoghurt
Naar recept: Smoothiebowl met fruit en kaneel
Naar recept: Smoothiebowl met pindakaas, cacao en banaan