De zomer komt ten einde, de scholen zijn weer begonnen en de eerste tekenen van de herfst laten zich voorzichtig zien. Het is september en dat mag gevierd worden. Deze maand staat in het teken van smakelijke seizoensgroenten, van zowel onder als boven de grond. Verwacht zachtere groenten met dito smaken en ook stevige herfstklassiekers. Seizoensgroenten zijn niet alleen smaakvoller en goedkoper, ze zijn ook nog eens beter voor het milieu. Benieuwd naar de seizoensgroenten van september? Lees dan gauw verder.
Seizoensgroenten van september
Van andijvie tot paprika en van aubergine tot pompoen: de seizoensgroenten van september hebben alle kleuren van de regenboog. Het wisselende uiterlijk zegt ook veel over de verschillen onderling: waar de aubergine vrij neutraal van smaak is en het best gedijt na een rondje koekenpan of oven, kunnen komkommer, paprika en venkel ook goed rauw gegeten worden. Daarnaast vult het groenteschap zich in september met tuinkers, sperziebonen, groene kool, courgette en pompoen. Zin om te koken? Hieronder staan maar liefst 21 recepten met drie seizoensgroenten uit september: aubergine, courgette en paprika.
- Aubergine
- Radijs
- Bloemkool
- Druiven
- Paksoi
- Broccoli
- Ijsbergsla
- Kropsla
- Sperzieboon
- Spitskool
- Tomaat
- Venkel
- Chinese kool
- Courgette
- Komkommer
- Paprika
- Ui
- Wortel
Aubergine
Hoewel de aubergine niet bij iedereen even geliefd is, is de groente superveelzijdig en vrij neutraal van smaak. Door de sponsachtige structuur kan aubergine heel goed andere smaken opzuigen, waardoor het vooral textuur toevoegt aan een gerecht. Denk aan een makkelijke ratatouille of capanota, of ga voor sticky aubergine met rijst, een koude noedelsalade of broodpizza met hummus en gegrilde aubergine. Tip: bak of rooster aubergine altijd met voldoende olie zodat de structuur lekker zacht wordt.
Courgette
De courgette is een goede vriend van aubergine en wordt daarom vaak gecombineerd met de paarse groente, zeker in de Mediterrane keuken. Denk aan bovenstaande ratatouille of caponata. Courgette doet het daarnaast ook goed met frisse ingrediënten zoals citroen, rucola en feta, en romige producten als slagroom, kaas en boter. Conclusie: de courgette is superveelzijdig en een echte allemansvriend!
Een keer iets anders maken met courgette? Probeer eens courgetti, waarbij de courgette in hele kleine sliertjes wordt gesneden als vervanger van spaghetti.
Paprika
Met z’n felgekleurde huid en zoete smaak is het een echte allemansvriend. Geliefd bij jong en oud, zowel rauw als gegaard. Serveer reepjes rauwe paprika met hummus als voedzaam tussendoortje of rooster hele exemplaren in de oven. Doordat paprika’s hol zijn lenen ze zich ook om te vullen. Lekker met verschillende soorten groenten en eventueel nog gehakt of geraspte kaas.