Februari is meestal koud, guur en soms gevuld met ijzel. Het is ook de maand van de laatste knollen, wortels en andere winterse seizoensgroenten. Niet alleen is groente uit het seizoen smaakvoller en goedkoper, het is ook nog eens beter voor het milieu! Wat de seizoensgroenten van februari zijn? Dat lees je hieronder. Inclusief 12 makkelijke recepten met winterse seizoensgroenten uit deze maand.
Seizoensgroenten februari
In de laatste échte wintermaand draait het om boerenkool, pastinaak en aardappels, maar ook knolselderij, Chinese kool, rode kool en rode biet zijn bekende seizoensgroenten in februari. Nog steeds vrij winters en hartig, met veel opties voor stamppot en puree. Hoewel je eindeloos kunt variëren met eerdergenoemde groenten, krijgen de boerenkool, pastinaak en knolselderij de hoofdrol. Onderstaande groenten zijn in februari op z'n best.
- Appel
- Bloedsinaasappel
- Boerenkool
- Knolselderij
- Mandarijn
- Minneola
- Paddenstoel
- Pastinaak
- Peer
- Prei
- Rode biet
- Rode kool
- Sinaasappel
- Ui
- Witlof
- Wortel
Boerenkool
Boerenkool is een echte wintergroente. De groente heeft een vrije grove structuur en moet daardoor lang worden gegaard. Dat mag de pet niet drukken, want boerenkool is heerlijk in verschillende gerechten. Denk aan een ovenschotel met boerenkool, een winterse lasagne met boerenkool, smoothie of stamppot.
Naar recept: Ovenschotel met boerenkool, rookworst en spekjes
Naar recept: Boerenkoolstamppot
Naar recept: Simpele winterse lasagne met boerenkool
Pastinaak
Nog een echte wintergroente is de pastinaak. Deze wortel is romig, superhartig en zelfs een beetje rokerig van smaak. Het is daardoor een heerlijke groente om mee te koken, omdat het elk gerecht voorziet van body én smaak. Kook voor een zachte puree of soep pastinaak in water of volle melk. Of snijd de pastinaken in grove stukken, meng met olijfolie en een snufje zout en rooster 30 tot 40 minuten in de oven op 200 graden. Ook lekker: voeg wat stukjes pastinaak toe aan een stoofpot.
Naar recept: Rode koolsteaks met pastinaakpuree en kaasschotsen
Naar recept: Stoofvlees met sukadelappen, bier en pastinaak
Naar recept: Pastinaaksoep met blauwe kaas
Knolselderij
Ook knolselderij is een veel gegeten seizoensgroente in februari. Klassiek als onderdeel van een pan snert, maar ook goed te verwerken tot puree, soep of zelfs ravioli. Snijd voor ravioli de knolselderij in flinterdunne plakjes en kook ze in een minuutje beetgaar. Gebruik de knolselderij in plaats van pasta en vul met ingrediënten naar keuze. Lekker, licht én verrassend.