MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

Pasta carbonara maken: zo doe je dat

Er zijn weinig recepten waar zoveel discussie over bestaat als het recept voor pasta carbonara. De Italiaanse klassieker staat bij zo’n beetje elk Italiaans restaurant op het menu, zowel binnen als buiten Italië, maar overal wordt hij anders gemaakt. Gaat er bijvoorbeeld wel of geen room door pasta carbonara, welke kaas heb je nodig en zijn de eieren nog rauw? Lees hier alles over de pasta carbonara maken, inclusief tips voor smakelijke variaties.

Pasta carbonara: wat is het precies?  

Pasta carbonara is een Italiaanse klassieker afkomstig uit de regio Lazio, waarvan Rome de hoofdstad is. Traditioneel wordt pasta carbonara gemaakt met gebakken spek zoals pancetta of guanciale (wangspek), geraspte kaas (Pecorino en/of Parmezaan), ei en zwarte peper. Door het nog rauwe ei met de kaas en de warmte pasta te mengen, gaart het ei en ontstaat een rijke romige saus.

Het gerecht wordt meestal geserveerd met spaghetti, maar ook geregeld met rigatoni (brede buisjes) of andere pastasoorten. Waar de naam carbonara precies vandaan komt is niet bekend, al denkt men dat het te maken heeft met de Tweede Wereldoorlog. Zo zou de pasta zijn ontstaan aan het einde van de oorlog met het eipoeder en de baconrantsoenen van de Amerikaanse bevrijders.

Maak je traditionele pasta carbonara met of zonder room?  

Net als bij wel meer Italiaanse gerechten heerst er ook rondom pasta carbonara aardig wat controverse. Zo maakt de één de saus met alleen Pecorino kaas op basis van schapenmelk, gaat de ander juist voor Parmezaanse kaas op basis van koemelk en zie je pasta carbonara ook geregeld met een combinatie van de twee. Het grootste vraagstuk is echter of je wel of geen room toevoegt aan de saus.

In principe luidt het antwoord op die vraag ‘nee’, omdat de kaas, het ei en eventueel nog extra pastawater samen voor een romige saus zorgen. Slagroom is dan dus overbodig en maakt het gerecht onnodig zwaar. Ondanks dat kan het wel een persoonlijke voorkeur zijn en is het natuurlijk niet verboden. Of je het gerecht dan nog een traditionele pasta carbonara mag noemen is een ander verhaal.

Pasta carbonara maken 

Zelf pasta carbonara maken is ontzettend makkelijk. Het belangrijkst is dat je de ingrediënten klaar hebt liggen, dat ze op kamertemperatuur zijn en dat je snel kunt werken. Per persoon heb je 20 tot 25 gram geraspte Pecorino en/of Parmezaanse kaas nodig, 25 gram spekblokjes, 1 klein ei of alleen de dooier van een grote, 100 gram gedroogde spaghetti en zwarte peper naar smaak.

Vul een ruime pan met gezouten water en breng aan de kook. Kook de pasta volgens de bereidingswijze op de verpakking beetgaar. Bak ondertussen de spekblokjes in een koekenpan op middelhoog vuur in het eigen vet krokant. Draai het vuur uit. Meng het ei met 15 tot 20 gram van de geraspte kaas en een kwart theelepel gemalen zwarte peper. Bewaar een kopje kookvocht en giet de pasta af.

Controleer of het vuur onder de koekenpan uit is. Voeg de afgegoten pasta samen met het eimengsel toe aan de koekenpan en roer goed en snel. Voeg eventueel een scheutje pastawater toe voor extra binding. Ga zo door tot de kaas gesmolten is en de saus gebonden. Schep de pasta carbonara op een bord en garneer met de overgebleven kaas en extra gemalen zwarte peper.

Carbonara variaties 

Traditionele pasta carbonara is van zichzelf al een rijk gerecht, maar je kunt er ook mee variëren. Zo kun je ervoor kiezen andere kaassoorten te gebruiken of een scheutje room toe te voegen, maar je kunt ook het spek vervangen door vis of een vegetarische variant, groenten toevoegen of andere smaakmakers gebruiken. Hieronder vind je een aantal smakelijke variaties voor een pasta carbonara 2.0.

  • Vegetarisch: met gebakken paddenstoelen of zongedroogde tomaten in plaats van spek

  • Primavera: met citroenrasp, doperwten en groene asperges

  • Extra romig: met een scheutje slagroom of lepel mascarpone

  • Fris: met gebakken courgette, citroenrasp en yoghurt

  • Vis: met gerookte zalm of ansjovis in plaats van spek

  • Gnocchi: met gnocchi in plaats van pasta

Meer zoals dit: