6 x do’s & don’ts voor een koolhydraatarme barbecue
Eet je koolhydraatarm en wil je graag barbecueën? In dit artikel delen we 6 do’s & don’ts voor een koolhydraatarme barbecue. Hoe omzeil je bijvoorbeeld die trek naar manden vol stokbrood of gepofte aardappels? En wat kun je het beste doen als je bang bent dat je niet genoeg eet? Lees in dit artikel alles over koolhydraatarm barbecueën en bekijk onze favoriete koolhydraatarme recepten.
Koolhydraatarm eten*
Volg je een koolhydraatarm dieet? Het is niet verstandig om een koolhydraatarm dieet te volgen als dat niet nodig is. De kans op een tekort aan voedingsstoffen is groot Check voor meer informatie over koolhydraatarm eten het Voedingscentrum. Een gebalanceerde voedingsstijl is het belangrijkste voor een gezond voedingspatroon.
Koolhydraatarm barbecueën: 6 do’s & don’ts
1. Don’t: met een knorrende maag aan tafel
Stap je met een knorrende maag aan tafel, maar is de barbecue nog niet klaar? Dan is de verleiding tot koolhydraatrijke snacks waarschijnlijk moeilijk te weerstaan. Stokbrood, chipjes, aardappeltjes en ga zo maar door. Alles spreekt je aan en al helemaal producten met veel koolhydraten.
2. Do: snack verstandig
Wat je wel kunt doen? Van tevoren een paar koolhydraatarme snacks nemen, zoals rauwkost, een blokje kaas of rolletje kipfilet. Zet de tafel vol met schaaltjes lekkers, zodat je ook tijdens het eten het niet al te moeilijk krijgt. Zeker als niet iedereen koolhydraatarm eet kan dat een fijne manier zijn.
3. Don’t: brood, aardappel en friet
Een inkopper, maar geen onbelangrijke: vermijd brood, aardappel en friet. Dat zijn namelijk meestal de grootste bronnen van koolhydraten tijdens een barbecue en als je die weet te omzeilen, kom je al een heel eind. Dat geldt overigens voor zowel gewone aardappels als zoete aardappels, want ook zoete aardappels bevatten aardig wat koolhydraten. Wil je toch iets stevigs in de plaats van aardappel? Rooster dan eens een knolselderij op de barbecue!
4. Do: groenten, groenten, groenten
Tijdens een koolhydraatarme barbecue kun je lekker veel groenten serveren, zoals broccoli, courgette, tomaten, komkommer, prei, radijsjes en bloemkool. Maïs bevat relatief veel koolhydraten, dus die kun je beter links laten liggen. Vind je maïs echt onweerstaanbaar? Neem dan een klein stukje in plaats van een hele kolf. De meeste groenten krijgen veel meer smaak als je ze grilt, roostert of poft op de barbecue. Besprenkel met een beetje olijfolie en zeezout, en verpak in aluminiumfolie of verdeel over een rek. Rooster tot de groenten gaar zijn.
5. Don’t: kant-en-klare sausjes & marinades
Een grote bron van ‘verstopte’ koolhydraten is kant-en-klare sauzen & marinades. Zo bevatten ze vaak relatief veel suikers en dus koolhydraten. Bekijk daarom altijd eerst de verpakking, lees de ingrediëntenlijst en bekijk de voedingswaarden. Zo weet je precies welke producten wel of niet handig zijn om te serveren.
6. Do: maak zoveel mogelijk zelf
Hoe je die verstopte koolhydraten kunt voorkomen, is door zoveel mogelijk zelf te maken. Dit geldt voor zowel dipsausjes als saladedressings, maar ook marinades en kruidenolies. Gebruik hiervoor waar mogelijk verse kruiden en specerijen, samen met andere (koolhydraatarme) ingrediënten zoals yoghurt, olijfolie, azijn, citroensap en eventueel nog fijngesneden groenten.
Koolhydraatarme recepten
Klaar voor een heerlijke koolhydraatarme barbecue? Bekijk deze koolhydraatarme recepten voor op de barbecue. Van vlees tot vis en van vega tot kruidenboter.
- Naar recept: Braadworstspiesen met een salade van komkommer en radijsjes
- Naar recept: BBQ spiesjes met garnalen, nectarine, mais en paprika
- Naar recept: Thaise mosselen
- Naar recept: Hele geroosterde bloemkool van de bbq
- Naar recept: Lente-uienboter
- Naar recept: Zalmspies met champignons
- Naar recept: Kabeljauw in yoghurtmarinade
- Naar recept: Spinaziesalade met gegrilde broccoli, gember en knoflook