WE WERKEN MOMENTEEL AAN EEN BETERE SITE VOOR JOU

WE WERKEN MOMENTEEL AAN EEN BETERE SITE VOOR JOU

Kipfilet bakken: zo kun je kipfilet mals maken

Kipfilet bakken is makkelijk en zo gepiept. Het is de ideale eiwitbron voor bij het avondeten of de lunch, maar kan ook perfect als tussendoortje. Een bekend nadeel van kipfilet bakken is dat het droog en taai van structuur kan worden. Zonde, want er gaat niets boven een sappig stukje kip. Gelukkig zijn er verschillende manieren om kipfilet mals te maken, die hieronder worden uitgelegd.

Kipfilet bakken: zo maak je kipfilet lekker mals

Kipfilet is ideaal als je weinig tijd hebt en iets lekkers op tafel wil zetten. Om te voorkomen dat kipfilet taai en droog wordt, is het vooral belangrijk dat je de kip niet te ver door gaart. Zodra kipfilet de pan in gaat verliest deze namelijk al vocht – en hoe langer je de kip bakt, hoe droger het wordt. Gelukkig kun je dat voorkomen, zodat het kippenvlees nog mals en sappig blijft.

Kip doorsnijden

Bak je de kip te lang door, dan verandert het al snel in een taai stukje. Controleer daarom tijdig of de kip gaar is door de filet in het midden in te snijden. Als het midden niet meer transparant is of er helder sap uitloopt, weet je dat je goed zit. Check de garing altijd op het dikste punt, dan weet je dat de rest van het stukje ook goed gaar is. Bak je meerdere kipfilets in een pan en zijn ze allemaal ongeveer even groot, dan kun je ervan uitgaan dat ze ongeveer dezelfde garing hebben.

Lage baktemperatuur

Wat ook helpt om te voorkomen dat kipfilet taai en droog wordt, is het verlagen van de baktemperatuur. Hoe hoger de temperatuur van de pan of oven, hoe sneller het vocht uit de kip gaat en hoe ongelijkmatiger het vlees gaart. Zet de pan daarom na het aanbraden als het even kan op laag vuur óf gaar de kip in een oven op ongeveer 160 graden. Zorg er uiteraard ook voor dat er naast lekkere kruiden ook voldoende olie of boter in de pan of ovenschaal ligt, zodat de kipfilet het vocht en alle smaken kan absorberen.

Kipfilet mals maken 

Je kunt de kipfilet ook zelf mals maken. Dit doe je met behulp van een vleeshamer of deegroller. Leg de filet tussen twee stukken plasticfolie en sla er met een vleeshamer of deegroller op. Hierdoor wordt de kipfilet dunner, maar tegelijkertijd ook malser omdat je de vezels fijn drukt. Geen hamer of roller in de buurt? Marineer de kip dan in een mengsel van yoghurt en specerijen. Door de zuren in de yoghurt bereik je hetzelfde resultaat.

Lekkere recepten met kip 

Alle kooktechnieken en tips gelezen en klaar om de keuken in te duiken? Bekijk dan vooral onderstaande recepten met kip. Ze zijn allemaal geschikt voor doordeweeks, maar doen het ook goed in het weekend. Heb je weinig tijd om daadwerkelijk te koken en mag de oven al het werk doen? Maak dan eens de traybake met kip, zoete aardappel en paksoi. Supermakkelijk en je hoeft nauwelijks iets te doen.

Meer zoals dit: