MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

BBQ-marinades voor vlees, kip, vis en groenten

Gaat de BBQ een dezer dagen aan? Dan is de kans groot dat je op zoek gaat naar een fijne BBQ-marinade voor vlees, kip, vis of groenten. Een marinade is namelijk de perfecte manier om met weinig moeite en groot gemak al het lekkers op smaak te brengen. Je kunt de BBQ-marinade eventueel al een dag van tevoren maken, zodat je op de dag zelf alleen nog maar hoeft te grillen. Lees hieronder alles over de ultieme kipmarinade voor op de BBQ, maar ook voor vlees, vis, groenten en nog meer.

BBQ-marinades voor vlees, kip, vis en groenten

  • Kip marinade BBQ

  • Vleesmarinade

  • Marinade voor vis

  • Lekkere marinade voor groenten

BBQ-marinade maken 

Een goede BBQ-marinade maken is zo gedaan. Je hakt indien nodig de ingrediënten fijn, doet ze bij elkaar in een bakje en kunt ermee aan de slag. Hoewel je in principe alles kunt gebruiken, van verse kruiden tot gedroogde specerijen en meer, is het wel handig om over een paar dingen na te denken. Zo verbrandt verse knoflook vrij snel, dus gebruik dat alleen als je de producten óf maar kort op de BBQ legt, óf op een hele lage temperatuur. Daarbij werken de meeste marinades het beste als je ze de tijd geeft om in te trekken, zeker als je gedroogde specerijen gebruikt.

Gebruik eventueel iets van vocht, bijvoorbeeld in de vorm van olie, ketjap, honing of yoghurt. Hieronder vind je een aantal lekkere voorbeeldcombinaties, maar je kunt natuurlijk ook gewoon zelf aan de slag. Bedenk bij welk hoofdingrediënt ze moeten passen en maak zo jouw favoriete combinatie. Let wel: zorg dat je voldoende marinade maakt, de smaak komt namelijk vooral aan de buitenkant van het product.

Kipmarinade voor op de BBQ 

De ultieme kipmarinade voor op de BBQ is er eigenlijk niet, want door de neutrale smaak past zo’n beetje elke smaakmaker er goed bij. Van verse citroenrasp tot gemalen komijnzaad en van fijngehakte peterselie tot rood paprikapoeder. Kijk naar welke gerechten je nog meer serveert en maak op basis daarvan je keuze. Zin in makkelijk? Gebruik dan een kant-en-klare kruidenmix en meng die met milde olijfolie en eventueel wat yoghurt.

  • Frisse kipmarinade: olijfolie, citroenrasp, gehakte peterselie en gedroogde tijm

  • Midden-Oosterse marinade: gemalen komijnzaad, korianderzaad, kaneel en paprikapoeder

  • Indiase marinade: volle yoghurt, honing, citroensap, gemalen komijnzaad, korianderzaad en chilipoeder

  • Saté marinade: ketjap, sojasaus, verse gember, knoflook en gemalen komijnzaad

Vleesmarinade  

Afhankelijk van het type vlees en de manier van bereiden kies je de marinade voor andere soorten vlees. Zo heeft rundvlees dat je maar kort gaart, zoals biefstuk of een T-bone steak, relatief weinig nodig. Sukadelappen kunnen juist weer veel meer stevige smaken aan en schouderkarbonades gedijen weer goed bij frisse smaken. Hou je van een hele donkere marinade met veel hartige smaken? Voeg dan gerust een scheutje ketjap of sojasaus toe.

  • Rood vlees: olijfolie, citroenrasp, gehakte peterselie, rozemarijn en knoflookpoeder

  • Stoofvlees en speklapjes: ketjap, tomatenketchup, gemberpoeder, knoflookpoeder en tijm

  • Schouderkarbonade: olijfolie, citroenrasp, Italiaanse kruiden en sinaasappelsap

Marinade voor vis 

Ook vis wordt vaak nog lekkerder met de juiste marinade. Hoewel je in sommige keukens zoals de Indonesische of Indiase keuken genoeg vismarinades tegenkomt met heftige smaken, kun je het meestal het beste simpel houden. De smaak van vis is over het algemeen vrij delicaat, waardoor die snel kan worden overschaduwd door andere ingrediënten. Citrus, zoals citroen of sinaasappel, is altijd een goede keuze bij vis.

  • Zalmmarinade: verse knoflook, fijngehakte peterselie, bieslook, olijfolie en citroensap
  • Witvis: olijfolie, yoghurt, sinaasappelrasp en gedroogde tijm
  • Garnalen: olijfolie, chilipoeder, knoflookpoeder, fijngehakte peterselie of koriander en citroenrasp

Lekkere marinade voor groenten 

Tot slot nog de groenten, want ook die zijn zalig met een goede marinade. De groenten kun je net als het vlees en de vis langer van tevoren laten marineren, maar je kunt de marinade ook na het roosteren of grillen pas toevoegen. Dat is ideaal bij groenten die je op hoog vuur wil grillen, omdat de marinade anders kan verbranden. Let goed op welke smaken nog meer op tafel komen en kies op basis daarvan de juiste groentemarinade. Of ga voor meerdere verschillende.

  • Klassieke groentemarinade: olijfolie, citroenrasp, verse knoflook, fijngehakte peterselie, basilicum en koriander

  • Midden-Oosterse marinade: olijfolie, knoflookpoeder, gemalen korianderzaad, komijnzaad en chilipoeder

  • Tomatenmarinade: olijfolie, verse gember, sinaasappelschil en gemalen korianderzaad

Meer zoals dit: