MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

Jam maken doe je zo (met én zonder suiker) 

Jam maken is heel erg makkelijk en de ideale manier om rijp fruit te verwerken. Heb je nog aardbeien over, een schaal vol rode bessen, cranberry’s van Kerstmis of zijn de abrikozen in het seizoen? In dit artikel lees je hoe je zelf jam maakt, met én zonder suiker.

Zelf jam maken

Om zelf jam te maken heb je twee ingrediënten nodig: fruit en suiker. Door de pectine in het fruit bindt het geheel en krijgt het een geleiachtige substantie. Het ene fruit bevat meer pectine dan het ander, dus kan het helpen om zelf pectine in de vorm van geleisuiker toe te voegen. Heb je geen geleisuiker in huis, dan hebben we een handig trucje, dat je kunt lezen in de tip.

In principe wordt jam gemaakt van gelijke hoeveelheden fruit en (gelei)suiker. Heb je bijvoorbeeld 1 kilo aardbeien? Dan gebruik je 1 kilo suiker. Liever een iets minder zoete jam? Gebruik dan gerust wat minder suiker. Ook met kleinere hoeveelheden fruit kun je jam maken, dat is geen enkel probleem. Om de jam te maken schep je het – schoongemaakte- fruit en de suiker in een grote pan. Verwarm op middelhoog vuur tot het vocht uit het fruit los begint te laten en kook het fruit tot pap, ongeveer 10-15 minuten. Giet de jam in gesteriliseerde glazen potten en bewaar op een donkere plek of in de koelkast.

Heb je geen geleisuiker en ben je bang dat de jam niet voldoende bindt? Voeg dan het sap van 1 of 2 citroenen op 1 kilo fruit toe. Het zuur proef je niet of nauwelijks en het sap zorgt voor de binding.

Jam maken zonder suiker 

Wil je jam maken zonder suiker? Ook dat kan. Vervang in dat geval de suiker voor een andere zoetstof, zoals honing. Je kunt dan ook afstappen van de verhouding 1:1 zoals eerder aangegeven, maar kiezen voor de helft minder zoetstof. Ook kun je een deel van het fruit vervangen voor fruitsoorten met een relatief hoog suikergehalte, zoals druiven.

Op het boodschappenlijstje

Meer zoals dit: