MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

Hollandse nieuwe haring: de 3 lekkerste recepten

Hollandse nieuwe haring is een van dé Nederlandse seizoensproducten. Elk jaar is het weer een feest en reist de vraag voor hoeveel het eerste vaatje Hollandse nieuwe wordt geveild. Ben je ook een haringliefhebber? Dan is dit waarschijnlijk een artikel naar jouw hart. Want haring met alleen uitjes en eventueel wat zuur is lekker, maar probeer ook eens deze recepten met Hollandse nieuwe haring.

Hollandse nieuwe haring: de lekkerste recepten

Hollandse nieuwe haring is de officiële naam van haring gevangen in de periode van 1 mei tot en met 31 augustus en die verkocht tussen 1 mei en 30 september van datzelfde jaar. Het is een beschermde naam die dus niet zomaar aan alle haring mag worden gegeven. Traditiegetrouw wordt het haringseizoen geopend met de veiling van het eerste vaatje. Wist je dat ALDI ook elk jaar weer Hollandse nieuwe haring verkoopt?

Wanneer het seizoen opent is afhankelijk van de haring zelf: elk jaar legt het Visbureau de datum vast wanneer de vissen geslachtsrijp zijn. Ook moet het vetpercentage hoog zijn en mogen er geen hom en kuit aanwezig zijn. Zo wordt voorkomen dat de haringen niet te vroeg, maar ook niet te laat worden gevangen. Niet geheel onbelangrijk: de Hollandse nieuwe haringen moeten worden gevangen in Nederlands zeegebied en ook in Nederland worden verwerkt.

Maatjesharing is een verzamelnaam en staat voor haring met een hoog vetpercentage wat wordt bereikt door pas later in het jaar te vangen. Net als Hollandse nieuwe wordt maatjesharing tussen 1 mei en 31 augustus gevangen. Wel mag de haring het hele jaar worden verkocht. Waar de naam maatjesharing op slaat? Maatjesharing is een verbastering van maagdenharing, in die zin dat de mannetjes nog geen hom bevatten en de vrouwtjes geen kuit.

Lekkere haringrecepten

In Nederland wordt Hollandse nieuwe haring op klassieke wijze gegeten met gesnipperde uitjes en in sommige delen van het land met plakjes augurk. De perfecte combinatie tussen vol-romig en fris-zuur. Je kunt echter ook koken met haring, zoals ze in veel andere landen doen, zoals Zweden en Noorwegen. Bekijk hieronder drie lekkere haringrecepten.

  1. Smörrebröd met haring

  2. Bietensalade met Hollandse Nieuwe

  3. Haringceviche

1. Smörrebröd met haring

In Zweden zijn ze dol op smörrebröd: plakjes roggebrood belegd met uiteenlopende ingrediënten, waarvan vis een geliefde is. Denk aan gerookte zalm, maar ook haring. Zowel rolmops als verse haring zoals Hollandse nieuwe smaakt er goed bij. Lekker in combinatie met uitjes en zuur, maar ook met roomkaas, bieslook, bietjes en gekookt ei. Of wat dacht je van roomkaas met avocado en haring? Ook lekker: ga voor cottage cheese met haring.

2. Bietensalade met Hollandse Nieuwe

Minstens zo lekker is een klassieke bietensalade met Hollandse nieuwe. Snij gekookte bietjes in kleine stukjes en combineer met blokjes augurk, gesnipperde rauwe ui of sjalot en stukjes Hollandse nieuwe. Voeg eventueel mayonaise toe, samen met fijngesneden groene appel. Breng uiteraard op smaak met een klein beetje zout en zwarte peper. Lekker als frisse salade, als voorgerecht of voor op brood.

3. Haringceviche 

Minder klassiek, maar ook net zo lekker is ceviche van haring. Ceviche is de Peruaanse bereiding van rauwe vis die kort wordt gegaard in een zure marinade. Vaak worden vissoorten als zeebaars en tonijn gebruikt, maar je kunt ook heel goed haring gebruiken. De marinade op basis van limoensap, grapefruitsap, suiker, zout en chilipeper wordt ook wel tijgermelk genoemd en geeft het gerecht een exotische smaak. De maïs en avocado brengen het geheel weer in balans. Leuk als zomers voorgerecht of in een klein glaasje als borrelhapje!

Op het boodschappenlijstje 

Meer zoals dit: