Hoe kan je het beste groente en fruit wassen?

Groente en fruit zijn heerlijk. Niet alleen om in gerechten te verwerken of fruitsalades van te maken. Een stuk groente of fruit zonder iets anders erbij is ook lekker. Bovendien zitten beiden vól goede vezels en vitaminen. Wel is het belangrijk om je groente en fruit voor het eten goed te wassen. Ben je benieuwd hoe je dat doet? De volgende tips helpen je goed op weg.

Groenten en fruit wassen: waarom belangrijk?

Er kunnen op groente en fruit bacteriën en virussen zitten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan E. Coli, listeria en salmonella. Deze bacteriën en virussen kunnen via sproeiwater op groente en fruit terechtkomen. Door groente en fruit te wassen, kun je het grootste gedeelte van de bacteriën verwijderen, waardoor de kans op een voedselinfectie kleiner wordt.

Fruit wassen tips

Fruit wassen net voor gebruik

Het is raadzaam om vlak voordat je een stuk fruit gaat eten, het fruit te wassen. Als je het eerst wast en daarna nog gaat bewaren, dan kan het bederven en gaan schimmelen.

Fruit wassen met water

Je hebt verschillende manieren om fruit te wassen. Een optie is om fruit schoon te maken met water. Zet het fruit onder koud stromend water en gebruik je handen om de schil te reinigen. Laat het fruit daarna drogen op een schone theedoek of op een stuk keukenpapier.

Fruit schoonmaken met azijn

Ook kun je fruit schoonmaken met azijn. Door fruit met natuurazijn schoon te maken blijft het fruit niet alleen langer goed, ook verwijder je daarmee aanwezige bacteriën en schimmels. Pak hiervoor een kom en doe er koud water en een dopje natuurazijn in. Meng door elkaar en doe de stukken fruit er vervolgens bij. Laat de boel vijf minuten staan en spoel het fruit daarna af onder stromend water.

Rood fruit schoonmaken

De meeste rode fruitsoorten kun je onder koud, stromend water schoonmaken. Doe dit alleen niet bij de framboos. Ze kunnen hierdoor niet alleen snel kapot gaan, maar nemen ook veel water op waardoor ze waterig gaan smaken. Je kunt frambozen schoonmaken door ze voorzichtig met een keukenpapiertje schoon te vegen. Daarna kun je een mengsel van water en citroensap maken en dit over de frambozen sprayen. Citroen heeft namelijk een reinigende werking.

Groente wassen tips

Groente wassen met koud water

Wil je groente bakken of koken? Was het dan eerst goed met (ijs)koud water. Dan blijft het niet alleen fris, maar ook nog eens knapperig. Was groente dus niet met warm of lauw water

Groente weken in zout water

Een goede manier om groente schoon te maken, is door het te laten weken in zout water. Denk hierbij aan keukenzout of zeezout. Vul hiervoor een grote schaal met koud water en doe er een schep zout bij. Meng door elkaar en doe de groente erbij. Laat het daarna twintig minuten staan, voordat je het afspoelt met stromend water. Daarna kun je de groente bakken of koken.

Groente wassen met natuurazijn

Natuurazijn zorgt ervoor dat bacteriën en eventuele schimmels die op groente kunnen zitten, verdwijnen. Meng koud water met wat natuurazijn en leg de groente er gedurende een kwartier in. Spoel alles daarna onder stromend water af en laat de boel drogen op een schone doek. Daarna is je groente schoon en klaar voor gebruik.

Op het boodschappenlijstje

Meer zoals dit: