MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

MINDER BETALEN EN TOCH MEER KRIJGEN

Glühwein maken? De klassieker én 3 variaties

Glühwein maken is heel erg makkelijk. Het is eigenlijk warme rode wijn, met allerlei specerijen en smaakmakers, die perfect past bij een winters uitstapje. Je krijgt het van glühwein namelijk lekker warm! Het enige wat je nodig hebt is wijn, fruit en specerijen. In dit artikel, inclusief recept, leggen we stap-voor-stap uit hoe je glühwein maakt en delen we 3 heerlijke variaties op glühwein.

Glühwein maken: stap-voor-stap recept 

Glühwein maken is heel makkelijk. Hieronder lees je hoe je stap-voor-stap jouw eigen glühwein maakt. Voor dit glühwein recept heb je rode wijn, een kaneelstokje, kruidnagels, laurierblaadjes en een sinaasappel nodig. Daarnaast kun je nog naar smaak een schepje suiker, lepeltje honing of plakjes citroen toevoegen.

  1. Snijd een sinaasappel in 8 partjes. Druk in de schil van elk partje een kruidnagel.
  2. Giet een fles rode wijn in een steelpannetje.
  3. Voeg de sinaasappelpartjes met de kruidnagel, een kaneelstokje en twee laurierblaadjes toe aan de wijn.
  4. Verwarm de wijn op laag vuur tot de kruiden hun smaak hebben afgegeven. Voorkom dat de wijn te heet wordt of zelfs gaat koken: dan verdampt de alcohol.
  5. Zeef eventueel de glühwein en giet in een thermoskan, maar het is ook heel lekker als je de smaken wat langer laat intrekken. Serveer de glühwein in mokken of dubbelwandige waterglazen.

3 lekkere glühwein variaties  

Toe aan wat variatie op de standaard? Probeer één van deze variaties op het klassieke recept.

  1. Glühwein met zwarte thee
  2. Witte glühwein
  3. Alcoholvrije glühwein

1. Glühwein met zwarte thee

Glühwein breng je meestal op smaak met specerijen, maar je kunt ook thee gebruiken. Denk aan gewone zwarte thee, maar ook sinaasappel of rooibos. Hang 1 of 2 theezakjes in de pan met rode wijn en laat langzaam verwarmen. Zo geeft de thee rustig zijn smaak af, zonder dat het bitter wordt. Haal de thee uit de pan zodra de wijn de gewenste smaak heeft. Combineer de thee eventueel met plakjes sinaasappel of citroen en een kaneelstokje.

2. Witte glühwein 

Hoewel de traditionele glühwein rood van kleur is, kun je ook witte glühwein maken. Gebruik hiervoor volle witte wijn gecombineerd met plakjes sinaasappel, citroen en een kaneelstokje. Voeg eventueel een extra scheutje likeur toe met bijvoorbeeld sinaasappelsmaak. Verwarm wederom op laag vuur.

3. Alcoholvrije glühwein 

Liever een alcoholvrije glühwein? Vervang in dat geval de wijn door alcoholvrije wijn of gebruik bessen- of appelsap. Verwarm de alcoholvrije wijn of het sap met smaakmakers naar keuze. Als je bessensap gebruikt kan het leuk zijn om ter garnering extra bessen toe te voegen.

Op de boodschappenlijst  

Meer zoals dit: