Gevuld Turks brood: 5 x vegetarische combinaties
In Nederland verstaan we onder Turks brood de platte ronde broden die je meestal thuis nog kunt afbakken. Het brood is zacht, luchtig en er zitten vaak sesamzaadjes op. Ideaal om te beleggen of te vullen, maar waarmee? Bekijk in dit artikel 5 lekkere combinaties voor gevuld Turks brood, die allemaal vegetarisch zijn. Eet je graag vlees of vis? Voeg dat dan gerust naar smaak toe.
5 x Vegetarisch gevuld Turks brood
Turks brood kun je beleggen of vullen met wat je maar lekker vindt. Van een simpele plak kaas of royale laag roomboter met hagelslag tot uitgebreidere combinaties zoals avocado met roerei of vegetarisch gehakt met paprika. De ideeën hieronder zijn stuk voor stuk anders van smaak, maar maak je allemaal binnen een kwartier. Daarnaast bevatten ze geen vlees of vis en zijn ze dus vegetarisch.
Met hummus, aubergine en ei
Kruidenroomkaas en gegrilde groenten
Avocado, roerei en feta
Vegetarisch gehakt, paprika en ei
Spinazie, feta en pijnboompitten
1. Met hummus, aubergine en ei
Een klassieke Midden-Oosterse combinatie is die van hummus met aubergine en ei. Grill hiervoor plakken aubergine in een grillpan of in de oven en besprenkel met olijfolie, zout en peper. Kook de eieren naar smaak hard of juist wat zachter. Besmeer de bodem van het brood met hummus en beleg vervolgens met de aubergine en het ei. Het resultaat is een rijk gevuld Turks brood met veel smaak en eiwitten.
2. Kruidenroomkaas en gegrilde groenten
De zachte textuur van Turks brood doet het altijd goed met frisse, romige roomkaas. Deze kun je kant-en-klaar kopen, maar ook heel makkelijk zelf maken. Hak hiervoor een teentje knoflook en verse kruiden zoals peterselie, bieslook en dille fijn. Meng door naturel roomkaas en breng eventueel extra op smaak met citroensap en een snufje zout. Besmeer de onderkant van het Turks brood met de kruidenroomkaas en leg hierop verschillende gegrilde groenten. Doe er een handje rucola bovenop en serveer direct.
3. Avocado, roerei en feta
Zin in een feestontbijt of -lunch? Vul het Turks brood dan vooral met rijpe avocado, zacht roerei en frisse feta. Maak het roerei in een koekenpan met antiaanbaklaag op zo laag mogelijk vuur. Zo zorg je ervoor dat het ei langzaam stolt en geen harde stukjes krijgt. Prak de avocado in een kommetje en breng alvast op smaak met zout, peper, olijfolie en citroensap. Besmeer hiermee het Turks brood en doe daar het roerei en de verkruimelde feta bovenop. Ook lekker met chilivlokken en rucola.
4. Vegetarisch gehakt, paprika en ei
Een stevige maaltijd, zo kun je dit gevulde Turks brood wel noemen. Je maakt namelijk een mengsel van vegetarisch gehakt met paprika en verschillende kruiden, en combineert het met een gebakken ei. Beleg het brood met het nog warme gehaktmengsel, zo kunnen de smaken erin trekken. Voeg eventueel blokjes tomaat toe om het nog smeuïger te maken. Liever veganistisch? Vervang dan het ei door plakjes avocado of gebakken champignons.
5. Spinazie, feta en pijnboompitten
Tot slot nog een bekende en geliefde combinatie. Spinazie en feta zijn net als tomaten en basilicum een bekende match, en smaken dan ook geweldig op een gevuld Turks brood. Fruit een uitje en voeg een paar handen verse bladspinazie toe. Bak tot de spinazie is geslonken en breng op smaak met zout, peper en gedroogde oregano. Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan en verbrokkel de feta. Meng alles door elkaar en vul hiermee het Turks brood. Eet smakelijk!