Zelf dumplings maken doe je zo!

Dumplings: wie weleens in een land in Azië, in de toko of een Aziatisch restaurant is geweest heeft ze vast wel eens gezien of zelfs gegeten. Deze kleine hapjes worden vaak gestoomd of gebakken en gevuld met de meest uiteenlopende vullingen. Van vlees tot groenten en van vis tot bouillon, dumplings worden gemaakt in alle soorten en maten. In dit artikel lees je wat dumplings precies zijn en alles over zelf dumplings maken.

Wat zijn dumplings? 

Dumplings is een verzamelnaam voor gevulde deegpakketjes. Je vindt ze over de hele wereld, van Polen (pierogi) tot Italië (ravioli) en van China (dim sum) tot Korea (mandu). Hoewel het een verzamelnaam is, wordt de term dumplings in Nederland voornamelijk gebruikt voor de groep dumplings afkomstig uit Azië. Ook daarin zijn grote verschillen onderling, zoals de meestal gebakken gyoza’s en juist weer gestoomde soepdumplings.

Dumplings kunnen dus per land en zelfs per soort flink verschillen. Het belangrijkste onderscheid wat meestal wordt gemaakt is de bereidingswijze: gestoomd, gekookt, gebakken of gefrituurd. Daarnaast kan ook de vulling variëren, net als de vouwwijze. Zo heb je dumplings met vlees, vis, groenten, tofu of een mix daarvan. Tot slot verschilt de vorm. Denk aan gyoza’s, wat een soort halve maantjes zijn. Xiao long bao, ook wel soepdumplings genoemd, zijn kleine buideltjes. En char siu bao zijn weer gestoomde broodjes, zoals bapao.

Dumplingvellen maken

Om zelf dumplings te maken heb je grofweg twee onderdelen nodig: het jasje en de vulling. Het jasje bestaat meestal uit een combinatie van bloem of meel, bijvoorbeeld van tarwe, boekweit of rijst, en water. Daarnaast kunnen er nog andere ingrediënten voor de smaak, binding en structuur aan worden toegevoegd. Het dumplingdeeg wordt voor de meeste dumplings flinterdun uitgerold, soms zelfs nog dunner dan bij pastadeeg, en vervolgens in kleinere stukjes gesneden om te kunnen vullen. Dit worden ook wel dumplingvellen of wontonvellen genoemd. Na het vullen worden de dumplings dichtgevouwen en gestoomd of gebakken.

Zelf dumplings maken 

Naast de dumplingvellen heb je ook een vulling nodig, die vaak bestaat uit één of twee eiwitbronnen. Denk aan varkensvlees, varkensvlees met garnaal, geroosterd vlees, tofu met bosui of spinazie. Samen met smaakmakers als bosui, gember, peper en sojasaus zorgen ze voor de herkenbare smaak van de dumplings. Afhankelijk van het type dumpling lopen de vullingen uiteen en varieert de smaak

Vulling 

Als je zelf dumplings wilt maken is het raadzaam om eerst te bedenken welk type met welke vulling je wil maken. Zeker als je het voor het eerst doet kun je het beste één soort kiezen en je daarop focussen, voordat je doorgaat naar een volgende. Zet van tevoren de ingrediënten klaar, zorg dat vlees en vis koud zijn en alles in de juiste grootte is gesneden. Het deeg kun je zoals hierboven beschreven zelf maken.

Dumplings vouwen 

Nu kan het dumplings maken beginnen. Sommige dumplings vragen om een gedeeltelijk of volledige rauwe vulling, andere juist weer gegaard. Maak de vulling volgens het recept en laat een eventueel gegaarde vulling voldoende afkoelen. Dit zorgt ervoor dat je de dumplings goed kunt vouwen en het deeg niet scheurt of openbarst door de warmte. Leg een klein lepeltje vulling op een dumplingvel, verdeel een heel klein beetje water met een vinger langs de rand en vouw de dumpling. Kijk of je voldoende vulling hebt gebruikt en pas de hoeveelheid indien nodig aan. Ga zo door tot de vulling of wontonvellen op zijn. Bereid vervolgens de dumplings in een bamboe stoommandje of pan en serveer eventueel met een bijpassend dipsausje. Geniet ervan!

Op het boodschappenlijstje 

Meer zoals dit: