5 x lekker broodbeleg voor op volkorenbrood
Gek op brood met lekker broodbeleg, maar wil je iets gezonder eten? Met volkorenbrood voeg je op een makkelijke manier meer vezels aan je eetpatroon toe. Er zijn verschillende soorten volkorenbrood, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: de smaak is vol, rijk en lekker hartig. De ideale basis dus, voor een goed belegde boterham. In dit artikel vind je vijf verschillende combinaties voor lekker broodbeleg, perfect voor op volkorenbrood.
Wat is volkorenbrood?
Broodbeleg is één ding, maar wat is nu precies volkorenbrood? Het brood bij ALDI is gemaakt van honderd procent volkorenmeel. Dat kan volkoren tarwemeel zijn, maar ook volkoren spelt, maïs of andere granen. Zolang het dus maar honderd procent volkoren is. De term ‘volkorenbrood’ is namelijk wettelijk vastgelegd – dat houdt in dat brood alleen volkoren genoemd mag worden als het ook daadwerkelijk zo is. Dat is anders dan bij bijvoorbeeld koekjes, pasta of noedels.
Naast volkorenbrood zijn er ook nog andere soorten, die regelmatig met elkaar worden verward. Zo zijn er ook meergranen en meerzaden brood. Hiervoor geldt dat zolang de term volkoren niet wordt gebruikt in de naam van het product, het geen volkoren is. Het verschil tussen fijn volkorenbrood en extra volkoren, zegt iets over de structuur van het brood – dan zijn er bijvoorbeeld extra vezels aan toegevoegd.
Lees meer: Bakkersgoud rustiek extra volkoren
Lekker broodbeleg voor volkorenbrood
Doordat volkorenbrood van honderd procent volkorenmeel wordt gemaakt, is de smaak meestal voller en hartiger dan dat van witbrood. Daardoor combineert volkorenbrood extra goed met broodbeleg dat zowel fris als lichtzoet is, en al helemaal met een romige structuur. De vijf verschillende soorten broodbelegcombinaties hieronder zijn allemaal fris, lichtzoet en een tikje romig. Kies vooral jouw favoriet om thuis te proberen.
Roomkaas, gerookte zalm en komkommer
Zelfgemaakte tonijnsalade
Kipfilet of rauwe ham met mayonaise, avocado en tomaat
Avocado-doperwtenspread met feta
Belegen kaas, pesto en rosbief
1. Roomkaas, gerookte zalm en komkommer
Een klassieke combinatie die door de verschillende smaken en structuren favoriet is en blijft. Zeker op geroosterd volkorenbrood komen de heerlijke ingrediënten goed tot hun recht. Breng de komkommer op smaak met zout en peper en besprenkel de gerookte zalm eventueel met een kneepje citroen. Heb je nog yoghurt, kruidenkaas of kwark in huis? Ook dat kun je gebruiken in plaats van roomkaas.
2. Zelfgemaakte tonijnsalade
Zelfgemaakt is eigenlijk altijd het lekkerst. Niet in de laatste plaats omdat je er dan een extra dosis liefde in kunt verwerken, maar ook omdat je er – zeker bij zoiets als tonijnsalade – volledig je eigen draai aan kunt geven. Meng wat uitgelekte tonijn in blik met een lepel yoghurt, lepeltje mayonaise, een gesnipperde sjalot en fijngehakte augurk. Breng op smaak met zout en peper, en serveer op een (eventueel geroosterde) volkoren boterham met knapperige sla. Heb je liever gerookte makreel in plaats van tonijn? Ook hartstikke lekker – net als een likje sambal op het geheel.
3. Kipfilet met mayonaise, avocado en tomaat
Sommige soorten broodbeleg hebben veel mensen standaard in huis, zoals kipfilet. Dat is mager broodbeleg en past goed bij volkorenbrood. Combineer plakjes geroosterde of gerookte kipfilet met een dun laagje mayonaise, plakjes avocado en tomaat. Breng op smaak met een beetje zout en peper en genieten maar! Wil je het broodje iets luxer maken? Vervang de kipfilet dan door rauwe ham.
4. Avocado-doperwtenspread met feta
Vind je het fijn om zo min mogelijk tijd kwijt te zijn aan je ontbijt of lunch? Maak dan een grote portie avocado-doperwtenspread met feta en je kunt de komende dagen vooruit. Meng hiervoor een avocado met een kopje gekookte doperwten in een keukenmachine. Hak grof en breng op smaak met citroensap, fijngehakte basilicum, verkruimelde feta en zwarte peper. Voeg eventueel nog een snufje zout toe. Eet je graag vlees of vis? Combineer de spread dan met plakjes kipfilet of gerookte zalm.
5. Belegen kaas, pesto en rosbief
Tot slot een extra hartige combinatie, namelijk belegen kaas met pesto én rosbief. Ook oude of zelfs Parmezaanse kaas past hier goed bij. Besmeer het brood met een laagje groene pesto en top met de kaas en rosbief. Breng de rosbief op smaak met zout en peper, en voeg eventueel nog extra sla of verse spinazie toe. Heb je de tijd? Rooster het brood zonder het vlees dan kort in de oven, zodat de kaas kan smelten. Haal het broodje uit de oven en top af met de rosbief.