Beef Wellington met kerst: 4 variaties om zelf te maken
Weinig gerechten zijn zo spectaculair en magisch tegelijk als de Beef Wellington. De klassieker is een mooi stuk rundvlees rood gegaard in een jasje van bladerdeeg. Een gerecht wat een flinke uitdaging kan zijn, maar met de juiste tips vrijwel altijd lukt. Wil je een Beef Wellington maken voor het kerstdiner? Bekijk in dit artikel 4 verschillende vullingen voor een Beef Wellington, inclusief een vega en vis optie.
4x Beef Wellington voor kerst
Er zijn verschillende manieren om Beef Wellington te maken. Zo heb je de klassieke Beef Wellington en makkelijke variaties op de klassieke. Ook kan je een vegetarische Wellington met groenten of zelfs een Wellington met vis maken. Hieronder vind je vier verschillende Wellington vullingen, zodat je zelf kunt kiezen wat je maakt.
Klassieke Beef Wellington
Makkelijke Beef Wellington
Vegetarische Wellington
Wellington met vis
1. Klassieke Beef Wellington
De klassieke Beef Wellington maak je van een stuk ossenhaas met daaromheen verschillende lagen. Traditioneel gebruik je voor het jasje een laag fijngehakte paddenstoelen, ganzenlever en bladerdeeg. Tegenwoordig wordt de ganzenlever vaak vervangen door rauwe ham, wat een stuk goedkoper is. Daarbij wordt soms ook nog een laagje van gebakken crêpe toegevoegd, wat kan helpen bij het goed krokant bakken van het bladerdeeg.
Om ervoor te zorgen dat het vlees in de Beef Wellington de juiste garing heeft, kun je het beste een kernthermometer gebruiken. Deze steek je via de buitenkant in de kern van het vlees. De kerntemperatuur geeft de garing aan, zodat je precies weet hoe ver het vlees is. Als het vlees bijna de juiste temperatuur heeft (ongeveer 2 graden daaronder) haal je de Beef Wellington uit de oven. Het vlees zal nog kort nagaren en krijgt zo de tijd om te rusten. Serveer het geheel op een mooie schaal en snijd aan tafel aan.
2. Makkelijke Beef Wellington met biefstuk
Wil je een makkelijkere Beef Wellington maken, dan kun je ervoor kiezen éénpersoons Wellingtons te maken met een stukje biefstuk. Deze hoeven minder lang in de oven en de spanning van een groot (en duur) stuk ossenhaas is ook niet meer aanwezig. Een kernthermometer is ook hierbij handig, omdat je zo precies weet hoever je biefstuk is. Heb je die niet? Dan kun je de Beef Wellington ook zonder maken. Zorg in ieder geval altijd dat het vlees ten minste 30 minuten buiten de koelkast op kamertemperatuur heeft gelegen, zodat het gelijkmatig kan garen. Doe je dit niet, dan zal de buitenkant veel sneller garen dan de binnenkant.
3. Vegetarische Wellington
Sinds een paar jaar is de vegetarische Wellington dé hit als het gaat om vegetarische hoofdgerechten, helemaal tijdens het kerstdiner. Het ziet er ontzettend feestelijk uit en het is ook nog eens waanzinnig lekker. De vulling kun je zo makkelijk of uitgebreid maken als je zelf wilt, maar houd altijd rekening met het vochtgehalte van de groenten. Daarnaast is het belangrijk dat je de vulling goed op smaak brengt met zout, peper en kruiden, en voor het vullen (gedeeltelijk) gaart.
De vegetarische Wellington van ons maak je met een vulling van paddenstoelen, spinazie, amandelen, feta en cranberry’s. Bomvol smaak en daardoor erg lekker. Spinazie bevat veel vocht, dus zorg dat je na het bakken zoveel mogelijk vocht uit de blaadjes drukt. Het paneermeel in de vulling absorbeert ook nog vocht, wat zorgt voor extra knapperig bladerdeeg.
4. Wellington met vis
Sinds een paar jaar is de vegetarische Wellington dé hit als het gaat om vegetarische hoofdgerechten, helemaal tijdens het kerstdiner. Het ziet er ontzettend feestelijk uit en het is ook nog eens waanzinnig lekker. De vulling kun je zo makkelijk of uitgebreid maken als je zelf wilt, maar houd altijd rekening met het vochtgehalte van de groenten. Daarnaast is het belangrijk dat je de vulling goed op smaak brengt met zout, peper en kruiden, en voor het vullen (gedeeltelijk) gaart.
De vegetarische Wellington van ons maak je met een vulling van paddenstoelen, spinazie, amandelen, feta en cranberry’s. Bomvol smaak en daardoor erg lekker. Spinazie bevat veel vocht, dus zorg dat je na het bakken zoveel mogelijk vocht uit de blaadjes drukt. Het paneermeel in de vulling absorbeert ook nog vocht, wat zorgt voor extra knapperig bladerdeeg.