Een echte Amerikaanse hamburger maken in 4 stappen

Zet je tanden in het zachte broodje en proef het sappige vlees, de plakjes augurk, verse tomaat, krokante sla en een drupje ketchup. Een klassieke hamburger is echt comfort food en staat bij elke Amerikaanse diner en fastfoodketen op het menu. Ook in Europa zijn hamburgers overal verkrijgbaar. Al kun je ze natuurlijk ook zelf maken, want dat is zo gedaan en nog goedkoper ook. Zin in een hamburger? Lees hieronder hoe je 'm maakt.

Amerikaanse hamburger maken 

Een hamburger bestaat uit grofweg vier ingrediënten: brood, vlees, toppings en saus. De kracht van een echte Amerikaanse hamburger zit ’m in de eenvoud, dus gebruik als het even kan zo min mogelijk toppings en breng het vlees met minimale ingrediënten op smaak. Zo proef je elk onderdeel van de burger en blijft de smaak mooi puur. Ben je met een groep of heeft iedereen aan tafel andere wensen? Zet dan de verschillende ingrediënten los op tafel en zodat iedereen een hamburger op z'n eigen bord kan beleggen.

1. Broodje 

Het eerste wat je ziet bij een burger is het broodje. Gebruik voor een Amerikaanse hamburger een wit bolletje, die je eventueel kort in de oven roostert in een pan bakt. Let op dat het witte bolletje niet te hard wordt, dan valt het tijdens het eten uit elkaar. Daarnaast zijn andere broodjes, zoals een Italiaanse bol of ciabatta, een goed alternatief. Heb je nog gewone sneetjes brood in huis? Ook dat volstaat als hamburgerbrood.

2. Vlees  

Na het brood komt het vlees. Koop kant-en-klare hamburgers uit het koelvak of de diepvries, of maak ze zelf van rundergehakt. Gebruik een beetje zout en peper en een gesnipperd uitje voor meer smaak, of ga voor een kant-en-klare kruidenmix voor gehakt of vlees. Ga uit van 100-150 gram vlees per burger en weeg de hoeveelheid vlees eventueel af zodat elke burger gelijk is. Bak de hamburgers in een koekenpan met een beetje olijfolie.

3. Toppings

De toppings zijn minstens zo belangrijk als het brood en vlees, maar een teveel kan er wel voor zorgen dat je de burger zelf niet meer proeft. Probeer daarom de porties klein te houden en niet alles op je burger te willen leggen. Denk aan één of een paar van de volgende toppings: een plakje kaas, dunne reepjes sla, een plakje augurk, verse tomaat, rauwe of gebakken uienringen, een gebakken ei, krokant gebakken spek of bacon. Wil je het liefst alles proberen? Snijd de burger dan in tweeën en maak twee verschillende burgers.

4. Saus

Tot slot de saus. Op een Amerikaanse hamburger zit meestal ketchup of mosterd of een combinatie van die twee. Mayonaise, fritessaus en curry zie je minder vaak, maar smaken ook echt goed. Kijk ook eens wat je nog meer in huis hebt, zoals barbecuesaus, chilisaus of hot sauce. Kies één of maximaal twee verschillende sauzen voor je burger, dan komen alle smaken het meest tot hun recht.

Hamburgerrecepten 

Zin om een lekkere hamburger te maken, maar kun je niet kiezen uit de verschillende opties? Bekijk dan onderstaande hamburgerrecepten. Er zitten klassiekers tussen, maar er zijn ook opties voor vegetariërs en liefhebbers van vis. Een vleesburger kun je natuurlijk ook gewoon vervangen door een vegetarische burger. Ook lekker: maak een burger met een (vega) kipschnitzel.

Meer zoals dit: