1. Startpagina
 2. Altijd ALDI
 3. Vogelhuisje knutselen van een melkpak

Vogelhuisje knutselen van een melkpak

knutselen met melkpak

Vind je al die vogels ook zo gezellig buiten? Hoe leuk is het als ze dan in jouw vogelhuisje zitten? Wij leggen je uit hoe je van een melkpak zelf een vogelhuisje maakt. Dan hoef jij ’m daarna alleen nog maar te versieren. 

Vogelhuisje knutselen van een melkpak 

Vogels worden niet alleen blij van wat voer, maar ook van een plek waar ze kunnen schuilen voor de regen. Voordat je begint met het knutselen van je eigen vogelhuisje, leg je eerst even klaar wat je nodig hebt. Dat zijn deze dingen: 

 • Leeg pak melk of sap

 • Theedoek 

 • Schaar

 • Draad 

 • Stift

 • Verf

 • Kwasten

 • Lijm 

 • Takjes

Om de video af te spelen, klik op de link om de video af te spelen, klik op de link

vogelhuisje knutselen melkpak

De basis van het vogelhuisje

 1. De basis van het vogelhuisje is een pak melk. Zorg dat je deze eerst goed omspoelt met water. Is de buitenkant nat geworden? Droog deze dan af met een theedoek, dan kun je straks makkelijker verven. 

 2. Het vogelhuisje heeft een opening voor de vogels. Dit kan een deurtje zijn, een rondje of een groot vierkant – net wat je zelf vindt. Het handigst is als je deze opening eerst op het pak tekent, dus voor je gaat knippen. Prik nu met de schaar een gaatje in het midden van de getekende opening. Vanuit dit gaatje knip je de opening uit.

 3. Onder de opening komt nog een takje. Dit is een perfecte plek voor vogels om straks op te gaan zitten. Prik hiervoor met de schaar een klein gaatje onder de opening en steek het takje erdoorheen. Gebruik hiervoor wel een takje dat lang genoeg is. Je wil dat het takje de achterkant van het pak raakt en nog iets uitsteekt aan de voorkant. Zo kunnen de vogels zowel buiten als binnen in het vogelhuisje zitten. 

Versieren maar! 

 1. De basis van je vogelhuisje is klaar. Nu kun je het huisje versieren. Je kunt het pak verven of volplakken met bladeren. Wil je er wat tekst opschrijven? Gebruik dan een watervaste stift. 

 2. Voordat het vogelhuisje opgehangen kan worden, moet er nog een draadje aan. Prik met de schaar voorzichtig een gat in de bovenkant van het pak. Rijg hier het draad doorheen en leg er een knoop in.  

Het vogelhuisje is klaar om naar buiten te gaan. Vul het huisje ook meteen met wat vogelvoer, zodat vogels nog sneller weten waar hun nieuwe huisje is. 

Knutselen met een melkpak

Melkpakken zijn niet alleen geschikt om zelf een vogelhuisje te maken. Je kunt er nog veel meer leuke dingen van knutselen! Wat dacht je van een hond knutselen van een melkpak? Of een zelfgemaakte lampion? 

Hond knutselen van een melkpak

Wil je graag ook nog iets anders maken van een melkpak? Wat dacht je van een schattig hondje? Het pak melk (of sap) is het lijf van de hond. Het gezicht van de hond is de bovenkant van het pak. 

 1. Begin eerst met het schoonmaken en drogen van het pak. Ben je daarmee klaar, dan kun je het pak verven of met papier beplakken. Wat dacht je van bruin, zodat je een echte teckel kunt maken? 
 2. De oren, ogen, neus en staart knip je uit papier en lijm je goed vast. Voor de ogen kun je trouwens ook wiebelogen gebruiken. Voor de poten van de teckel kies je voor kurken of doppen – lijm ze onder het lijf van de teckel vast. Zo staat de hond al echt op vier poten! 
 3. Heb je toevallig nog wat touw of een oude dweil met allemaal draadjes over? Deze kun je ook gebruiken voor de hond. Maak de draadjes eerst goed schoon en plak ze in het midden op het pak melk. Zo krijg je een echte dreadlock hond! 

 

vogelvoer knutselen

Lampion knutselen

Niks gezelliger dan ’s avonds een mooie lampion met een lichtje erin – helemaal als je ’m zelf gemaakt hebt. Het lege pak melk is de basis van je lampion, vooral omdat deze erg stevig is. 

 1. Knip eerst een opening aan de onderkant, bijvoorbeeld een deurtje, voor het theelichtje. Knip de opening er niet uit, maar zorg dat je deze ook weer dicht kunt doen. Gebruik hiervoor een stukje plakband. 
 2. Daarna kun je de lampion zo mooi maken als je zelf wil. Zorg ervoor dat je meerdere vormen in het pak knipt, zodat het licht goed kan stralen. Wat dacht je van een huisje met allemaal ramen, of juist alleen maar hartjes? De buitenkant kun je verven of versieren met crêpepapier. Samen met het lichtje geeft dat een mooi effect. 
 3. Maak tot slot een gaatje aan de bovenkant van het pak en rijg hier een touwtje doorheen. Aan het touwtje zit een stok vast waaraan je de lampion kunt vasthouden. 

Heb je al kant-en-klare lichtjes? Maak dan geen gat aan de onderkant, maar maak aan de bovenkant twee kleine gaatjes. Eén gaatje maak je aan de lip van het pak melk om het touw met het stokje vast te houden. Daarnaast maak je nog een klein gaatje waar het lichtsnoer doorheen kan. De basis van je lampion is klaar! Nu kun je er gaten in knippen voor het licht en 'm mooi versieren met verf, stickers, crêpepapier, stiften en glitters. 

Meer zoals dit:

creatief met lege flessen

Creatief met lege flessen: zelf woonaccessoires maken

Lege flessen? Lever ze niet meer in, maar maak er wat moois van. Met deze creatieve tips tover je allerlei soorten flessen om in een prachtige woonaccessoire.

Verder lezen
kat knutselen

5x knutselen met plastic flessen

Wist je dat je hele leuke dingen kunt maken van lege plastic flessen? In dit artikel lees je 5 tips om te knutselen met flessen.

Verder lezen
vetbol maken

Zelf een vetbol maken voor vogels

In de winter kunnen de vogels buiten wel een extraatje gebruiken. Gelukkig kan je gemakkelijk zelf een vetbol maken voor vogels. Dat is heerlijk vogelvoer voor tuinvogels!

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
 • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
 • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
 • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet je naar de veiligheidsinstellingen van je browser gaan en aangeven dat je de cookies accepteert.
 • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
 • Je e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
 • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht je problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. Je kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij je begrip.
 • Je kunt op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Bevestiging van je telefoonnummer

Bevestiging van je e-mailadres en telefoonnummer

Je  ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

Je ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

Je ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch