1. Startpagina
  2. Altijd ALDI
  3. Zelf een vetbol maken voor vogels

Zelf een vetbol maken voor vogels

vetbol maken

In de winter kan het nog wel eens lastig zijn voor de vogels om voldoende eten te vinden. Door de bevroren grond, sneeuw en het gebrek aan insecten, gras en zaadjes in de bebouwde kom. Gelukkig kun je de vogels een handje helpen door zelf wat vogelvoer buiten te zetten. Bijvoorbeeld door zelf een vetbol te maken voor vogels!

vetbol maken voor vogels

Zelf een vetbol maken voor de vogels: 3 ideeën

Een vetbol maken voor vogels is gelukkig snel gedaan en een heel leuk klusje om samen met de kinderen te doen. Een vetbol is een lekker hapje voor de vogels en voor jou een kleine moeite om te maken. Er zijn drie manieren om een vetbol te maken voor vogels, je kunt er alles over vinden in dit artikel.  

1. Vetbollen maken van boter 

Iets wat iedereen wel in huis heeft: ongezouten roomboter. Dit kan je gebruiken als basis voor een vetbol! Let er wel op dat boter snel smelt, dus als de winter niet heel koud is, kan je beter een andere basis gebruiken voor je vetbol. Je kan de boter eerst even laten smelten en het zadenmengsel erdoorheen roeren. Laat daarna de vetbol uitharden. Een andere optie is om de boter net als de pindakaas te gebruiken en deze op een oud wc-rolletje te smeren en daar de zaadjes overheen te strooien.

tip

 Je kunt de vetbollen ook in stukjes snijden en op een voederplank leggen.

tip

2. Vetbollen maken van frituurvet 

De makkelijkste manier om vetbollen te maken is met frituurvet. Dit koop je namelijk gewoon in de supermarkt! Let er wel op dat het ongezouten en ongebruikt frituurvet is en dat het een blok is, want vloeibaar vet is niet goed voor de vogels. Wat je ook nodig hebt is zadenmengsel. Dit koop je bij de dierenwinkel. Hoe begin je? Smelt het blok frituurvet in een pannetje en meng een zadenmengsel erdoorheen. Giet het vet in een vorm, zoals een muffinblik, of een leeg, opengeknipt melkkarton. Als je de vetbol buiten wilt ophangen is het belangrijk dat je er een katoenen draad in hangt, voordat je hem hard laat worden. Laat de vetbol goed uitharden en hang deze dan pas buiten op. 

tip

Zeker weten dat de vetbollen goed hard zijn? Zet ze even in de vriezer! 

tip

3. Vetbollen maken met pindakaas

Heb je geen frituurvet in huis? Geen paniek. Je kunt namelijk ook een vetbol voor vogels maken van pindakaas! Extra smullen voor de vogeltjes en lekker kliederen wanneer je met het hele gezin vogelvoer gaat maken. Hoe je dit doet? Neem een oude wc- of keukenrol en maak hier een katoenen touwtje aan vast. Smeer de rol goed in met pindakaas en strooi er het zadenmengsel overheen. Druk de zaden goed in de pindakaas, zodat ze er niet meteen weer afvallen. Tadaaa! Jouw vogelvoer met pindakaas is klaar om naar buiten te gaan. 

tip

Vogelvoer kopen bij ALDI? Dat kan! Houd de actiefolder in de gaten.

tip

Meer zoals dit:

knutselen met melkpak

Vogelhuisje knutselen van een melkpak

Lunchen met een glas rode wijn of witte wijn is soms hartstikke fijn. Maar welke wijnen zijn perfect voor bij de lunch? Lees hier alles over bijpassende wijnen.

Verder lezen
knutselen met vogelvoer

Vogelvoer knutselen: 5 ideeën

Het is zo leuk om de vogeltjes in de winter in de tuin te zien smikkelen van vogelvoer. Nog leuker is het wanneer ze genieten van vogelvoer dankzij deze knutselideeën!

Verder lezen
tuin winterklaar

4 tips om je tuin winterklaar te maken

De winter staat voor de deur en dat betekent dat het tijd is om de tuin winterklaar te maken. Met deze tips gaat jouw tuin goed voorbereid de winter in!

Verder lezen

Facebook Opt-out

In de gebruikte webbrowser is een opt-out-cookie geplaatst, die toekomstige gegevensverzameling en opslag door de Facebook-pixel op uw apparaat permanent voorkomt.

Herinnering voor
Fout! Sorry, er is een fout opgetreden. Probeer het later nog eens.

Ontvang een herinnering op de dag van de actie.

Datum selectie

Herinneringsdag
2 dagen vooraf
1 dag vooraf
Op de actiedag
Tijdstip
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Opmerkingen
  • Vul tenminste de met een * gemarkeerde invoervelden in.
  • SMS-service is alleen binnen het Nederlandse mobiele netwerk mogelijk.
  • Om dit formulier te kunnen doorsturen, moet je naar de veiligheidsinstellingen van je browser gaan en aangeven dat je de cookies accepteert.
  • De herinnering kan alleen worden verstuurd, als de geselecteerde datum zich in de toekomst bevindt.
  • Je e-mailadres en telefoonnummer worden alleen opgeslagen om de herinnering voor een geselecteerd artikel te kunnen versturen. Let op: activering van de herinneringsservice is enkel toegestaan als je zelf de ontvanger bent of indien je weet of met zekerheid kunt aannemen dat de ontvanger akkoord is met de toegestuurde herinnering.
  • Het in de juiste volgorde overnemen van de tekens is verplicht. Dit is een extra beveiliging om een verkeerd gebruik van formulieren te voorkomen. Mocht je problemen ondervinden bij het overnemen van de tekens maak dan met de knop "nieuwe tekens" een nieuwe reeks aan. Je kunt ook de voorleesfunctie activeren door op het symbool met de luidspreker te klikken. Zonder invoer van de tekens is het niet mogelijk om het formulier te verzenden. Voor eventueel ongemak bij de invoer vragen wij je begrip.
  • Je kunt op elk moment uitschrijven voor de herinneringsservice. Zie "pagina voor uitschrijving herinneringsservice"

Niet meer verkrijgbaar

Deze aanbieding is helaas niet meer geldig.

Herinnering actief!

Herinnering bevestiging

Je ontvangt je herinnering op ${date} om ${time} uur.

Bevestiging van je e-mailadres

Bevestiging van je telefoonnummer

Bevestiging van je e-mailadres en telefoonnummer

Je  ontvangt van ons een e-mail om uw e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in de e-mail.

Je ontvangt van ons een SMS om uw telefoonnummer te bevestigen. Gebruik de code uit het bericht om de activering te bevestigen.

Je ontvangt van ons een SMS en een e-mail om uw telefoonnummer en e-mailadres te bevestigen. Klik op de link in het bericht en/of gebruik de code in de SMS om de activering te bevestigen.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch